Presunúť na hlavný obsah

Miešaný spevácky zbor Kysuca oslávil 40 rokov

Kultúra

Miešaný spevácky zbor Kysuca pôsobí na kysuckej kultúrnej scéne už 40 rokov. Vznikol 10. septembra 1977. Bol to nepochybne veľkorysý a záslužný počin a treba poďakovať všetkým, ktorí stáli pri jeho zrode. Od jeho počiatkov až do dnešných dní v ňom svoj talent rozvíjalo 222 žien a mužov. Koncertoval v 13 krajinách Európy, má za sebou stovky vystúpení a mnohé ocenenia na domácich i zahraničných festivaloch a súťažiach zborového spevu. Vzácne jubileum oslávili členovia zboru slávnostným galakoncertom 11. novembra 2017 na svojej domovskej pôde – v Dome kultúry v Čadci. Galakoncert bol určený najmä súčasným i bývalým členom zboru a ich rodinám, priateľom a podporovateľom, ako aj mnohým vzácnym hosťom, ktorí v priebehu 40 rokov existencie zboru sledovali jeho kroky, jeho snaženie i úspechy a nezištne mu pomáhali na jeho ceste. Pozvanie na slávnostný večer prijali primátor Čadce Ing. Milan Gura s manželkou, poslanci a predstavitelia mesta, bývalí dirigenti zboru prof. Vojtech Didi a doc. Pavol Procházka, bývalý dlhoročný prezident zboru Mgr. Milan Čimbora, podpredseda Správnej rady KKN dekan Ladislav Ostrák, riaditeľ ŠKO Žilina Mgr. Art Vladimír Šalaga a hostia z Talianska – vicestarostka mesta Revò Lia Devigilli a predstavitelia partnerských zborov z miest Revò a Villazano.

Slávnostný koncert uviedol zbor pod vedením dirigenta Mgr. Art Jána Procházku, s ktorým spolupracuje od roku 2011. Po úvodnom nezvyčajnom, no šarmantnom nástupe tancujúceho zboru s piesňou Tancuj, tancuj si publikum v ucelenom bloku vypočulo zmes najpôsobivejších vokálnych skladieb, ktoré zbor naštudoval počas 40 rokov svojej existencie. V plnej kráse a premiérovom originálnom hudobnom prevedení zaznela Kysucká rapsódia z pera Pavla Procházku (na verše básnika Mikuláša Kováča). Členovia zboru zaspievali túto nádhernú harmonickú skladbu po boku svojich priateľov – členov Kysuckého komorného orchestra a členov hosťujúceho Štátneho komorného orchestra zo Žiliny (dychová sekcia a bicie nástroje). V podaní 80 účinkujúcich vyznela skladba skutočne majestátne. Bol to nepochybne veľmi vzácny a výnimočný okamih, ktorý prítomné publikum odmenilo veľkým aplauzom. Súčasťou slávnostného večera bolo aj vystúpenie talianskeho partnerského zboru Coro Maddalene, ktorý spieval najskôr spoločne s Kysucou a potom sa uviedol aj samostatným blokom nádherných talianskych melódií a svetoznámou skladbou Zbor židov z opery Nabucco. V druhej časti večera boli prítomní hostia svedkami odovzdávania ocenení osobnostiam Čadce za rok 2017. Cenu mesta Čadca si prevzali MUDr. Vladimír Gajdičiar, akad. maliar Miroslav Cipár a umelecký vedúci FS Kysučan a výtvarník Ing. Jozef Vrábel. Cena primátora mesta Čadca bola udelená Kpt. Ladislavovi Oravcovi a Ing. Stanislavovi Mikovčákovi, za ktorého ocenenie prevzal jeho syn Martin. Ocenenie a Pamätné plakety za 40-ročnú prácu na poli kultúry a umenia si z rúk primátora a riaditeľky Domu kultúry v Čadci Mgr. Ľubice Kullovej prevzalo vedenie zboru – D. Šamajová, J. Petrovičová, M. Hacková a dirigent zboru J. Procházka a taktiež Mgr. M. Gerátová, Mgr. J. Teichgrabová, Mgr. A. Sujová, A. Bernátová, Ing. A. Vravník a PaedDr. M. Findra, ktorí pôsobia v zbore od jeho založenia.

Finále večera, ktorý sa niesol vo veľmi slávnostnej, priateľskej a žičlivej atmosfére, patrilo opätovne Kysuci a našej kysuckej hymne – piesni Kysuca, Kysuca – v úprave P. Fialu. Diváci ocenili a poďakovali jubilujúcemu zboru a všetkým účinkujúcim dlhotrvajúcim potleskom. Zbor prijal aj mnohé gratulácie od svojich partnerov a kolegov a taktiež hostí z Talianska, ktorí všetkým priniesli do daru okrem iného svoj domáci produkt – sladké a voňavé jablká.

Pri príležitosti 40. výročia svojho vzniku vydal zbor vo Vydavateľstve Magma knižnú pamätnicu, autorkou ktorej je Magdaléna Hacková. Členov zboru veľmi dobre pozná, spolupracuje s ním od jeho založenia, pravidelne moderuje jeho koncerty a aktívne sa venuje aj medzinárodnej spolupráci zboru s talianskymi partnermi. Vydanie publikácie podporili mesto Čadca a Fond na podporu umenia. Jubileum zboru finančne i materiálne podporili aj ďalší partneri, za čo im patrí naše poďakovanie.

Mesto Čadca a Dom kultúry ďakujú aj touto cestou všetkým účinkujúcim za krásny a umelecky hodnotný večer. Ďakujeme aj všetkým organizátorom a spolupracovníkom, ktorí akoukoľvek formou prispeli k príprave a realizácii koncertného večera.

Členom a vedeniu MSZ Kysuca ku krásnemu jubileu srdečne blahoželáme a do ďalších rokov prajeme veľa úspechov, radosti z tvorby a najmä spokojných a vďačných divákov.

Galéria