Presunúť na hlavný obsah

Novoročný trojkráľový koncert pod slovensko-talianskou taktovkou Karola Kevického a Enrica Volpe

Kultúra

Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci a Kysucká kultúrna nadácia vás srdečne pozývajú na tradičný slávnostný Novoročný trojkráľový koncert, ktorým vyvrcholí programový cyklus Kysucké Vianoce v Čadci. Uskutoční sa 6. januára 2018 o 18.00 hod. v Dome kultúry v Čadci. V prvej časti večera – ako už býva zvykom –  budú odovzdané ocenenia a čestné tituly Osobnosť Kysúc za rok 2017. Garantom udelenia tohto prestížneho ocenenia je už takmer dve desaťročia Kysucká kultúrna nadácia a predstavitelia kysuckých miest a obcí. Za rok 2017 si ocenenie prevezmú Magdaléna Hacková (Čadca) – za významné celoživotné dielo v kultúre, Prof., RNDr. Pavol Povinec, DrSc. (Ochodnica) – za mimoriadnu celoživotnú humanitnú činnosť, Pavol Masnica (Stará Bystrica) – za ojedinelé hospodárske výsledky a Lukáš Piják (Radoľa) – za výnimočný športový výkon majstra sveta.

Koncertná časť večera sa bude niesť pod taktovkou dvoch vynikajúcich osobností – dirigentov Karola Kevického a Enrica Volpe (Taliansko) – čestného občana Čadce, ktorý má v Čadci a na Kysuciach už svoj druhý domov. Spoločne s Kysuckým komorným orchestrom pripravili pre nás jedinečný, mimoriadne kvalitný koktail melódií svetových i domácich hudobných majstrov. Prím budú mať domáci i pozvaní sólisti – skvelí umelci, ktorí sú alebo v minulosti boli spätí – či už rodom, životom, prácou alebo osobnými kontaktmi –  s našim mestom a udržujú s ním nepretržité a priateľské väzby. Vokálne sóla zaznejú v podaní manželov Antónie (soprán) a Jozefa (tenor) Gráfovcov, Ľubomíra Kizeka (tenor), Evy Novákovej (soprán) a Tiziany Guaglianone (soprán, Taliansko), inštrumentálne sóla predvedú Radka Weisháb (cimbal), Stanislav Palúch ml. (husle), Adam Marec (gitara), Andrej Gál (violončelo) a Marek Čermák (čembalo). Kysucký komorný orchester sa predstaví pod umeleckým vedením Antona Pohančeníka v kvalitnom obsadení: I. Kubiš, I. Vojtušová, J. Weglorzová, J. Prívarová, D. Klimeková, P. Belková, V. Moravčík ml. (1. husle), M. Kunáková, K. Stašová, M. Čelková, G. Hadidová, L. Šamajová, I. Vraželová (2. husle), O. Priehoda, P. Stráska, V. Moravčík st. (viola), P. Šamaj, M. Janiga, N. Holenková (violončelo) a J. Marjak (kontrabas).

V rámci Novoročného trojkráľového koncertu si pripomenieme aj dve významné výročia, ktoré sa v roku 2018 dotknú nášho mesta – 240. výročie udelenia mestských výsad cisárovnou Máriou Teréziou a povýšenie Čadce na mestečko s právom usporadúvania štyroch výročných jarmokov (9. január 1778) a 170. výročie pobytu a pôsobenia Slovenskej národnej rady a slovenského dobrovoľníckeho zboru v Čadci (4. – 7. december 1848).

Vstupné pre verejnosť na koncert je 3 €. Vstupenky si môžete zakúpiť v Dome kultúry v Čadci.