Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka na tradičný Bartolomejský hodový víkend

Kultúra

Tradičné Bartolomejské hodové dni, ktorých hlavnými organizátormi sú Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci už klopú na dvere. Uskutočnia sa 26. a 27. augusta 2017 a organizátori pripravili pre všetkých návštevníkov zaujímavý a bohatý program. Po 13. raz sa v ich rámci uskutoční aj festival Drôtománia, ktorý je zameraný aj na podporu turizmu a cestovného ruchu. Pripomína, oživuje, prezentuje a zachováva tradičnú ľudovú kultúru s osobitým dôrazom na drotárske tradície, ktoré boli v Čadci a v regióne Kysúc veľmi silné. Drotári nás v minulosti preslávili ďaleko za hranicami nášho regiónu – aj preto každoročne vzdávame úctu a chválu drotárskym majstrom a ich kumštu. V rámci festivalu sa už tradične uskutoční prezentácia a ukážky tvorby z dielne majstrov drotárskeho a iných ľudových a umeleckých remesiel.

Prezentácia drotárov a ďalších remeselných tvorcov z kysuckého i ďalších slovenských regiónov, predvádzanie ich tvorby a predaj ich výrobkov bude na Matičnom námestí v sobotu popoludní a počas celej nedele.

Tak ako po minulé roky, Čadca privíta na slávnostiach aj predstaviteľov partnerských miest Toruń, Żywiec a Valašské Meziříčí a okresu Oswienčim. Prítomní budú aj poľskí a českí umelci, remeselní výrobcovia a zástupcovia informačných centier. Spoločne s predstaviteľmi nášho mestami a ďalšími hosťami sa zúčastnia aj pietnej spomienky pri Pamätníku SNR a slávnostného sprievodu mestom (27. 8. od 9.30 hod.).

Už po jedenásty raz  udelí Kysucká kultúrna nadácia Poctu Karola Guleju, ktorá sa udeľuje od roku 2007 osobnostiam, ktoré sa významnou mierou pričinili o šírenie dobrého mena drotárstva (2007 – Vladimír Ferko a Andrej Ferko, 2008 – Miroslav Cipár, 2009 – Ladislav Jurovatý st. a Ladislav Jurovatý ml., 2010  Juraj Šerík, 2011 Štefan Mlich, 2012 Ján Čomaj, 2013 Jozef a Róbert Hozákovci, 2014 Ing. Ľubomír Bernát, 2015 Peter Kurhajec, 2016 Remigia Biskupská). V roku 2017 bude cena udelená umeleckej drotárke Dagmar Křížovej z Bratislavy.

Hlavný program zameraný na prezentáciu domácich i zahraničných amatérskych i profesionálnych umeleckých telies sa uskutoční v sobotu v popoludňajších hodinách a počas nedele na pódiu na Matičnom námestí pred Domom kultúry v Čadci.

V sobotu 26. 8. sa v rámci hlavného festivalové programu v úvode predstaví folklórna skupina Nevädza z Korne a spevácka skupina seniorov Slnečnice z Čadce. Milovníkov country poteší bratislavské zoskupenie KSV band a priaznivci ragtimu a hot jazzu nepochybne ocenia koncert jedinečného saxofónového kvarteta Saxophone Syncopators s Ladislavom Fančovičom. Svetobežníci a vynikajúci hudobníci ovládajúci hru na množstvo hudobných nástrojov – Páni Bratia alias Jozef Puškár a Peter Niňaj, potešia divákov svojim kumštom a humorom už vo večerných hodinách. V ich podaní budeme svedkami jedinečnej a netradičnej hudobnej show plnej krásnych skladieb a aranžmánov. Obľúbený Vidiek s Jankom Kuricom zabaví všetky generácie a energická prešovská kapela Heľenine oči potiahne program a dobrú náladu až do polnoci.

V nedeľu 27. 8.  je o 10.15 hod. na programe tradičná sv. omša na Matičnom námestí. Sv. omšu bude celebrovať vdp. dekan Ladislav Stromček spoločne s ďalšími duchovnými čadčianskych farností.

V hlavnom programe hodovej nedele, ktorý začne o 12.30 hod. sa na úvod predstaví Miešaný spevácky zbor Kysuca, ktorý si v tomto roku pripomína krásne jubileum – 40 rokov svojho účinkovania. Programovú štafetu prebezme ľudová hudba pod vedením Ivana Kubiša a detský folklórny súbor Kelčovan. Skvelý umelecký zážitok a nevyčerpateľnú krásu a bohatstvo našich ľudových tradícií ponúkne aj popredný folklorista, inštrumentalista a spevák Pavol Kužma, ktorému bude sekundovať aj Goralská muzika zo Skalitého. Duši i telu bude do skoku aj pri koncerte mladých heligonkárov a ľudovej hudby Capkovci, Krásu folklóru a hudobné skvosty prinesú do Čadce aj naši priatelia spoza hraníc – ľudová hudba J. Nemanického a FS Mezříčan a ľudová hudba súboru piesní a tancov PILSKO. Z partnerského mesta Toruń zavíta do Čadce kapela Štrbavé zajace a ponúkne svieži a dynamický kokteil modernej jazzovej hudby. Večerný koncert obľúbeného čadčianskeho Crown bandu Štefana Matáka taktiež ponúkne kvalitnú hudbu a zábavu, obohatenú aj o vystúpenie Sestier Matákových – úspešných speváčok – finalistiek národnej súťaže Zem spieva. Nedeľné finále si vezme do parády v Čadci už etablovaná skupina Hrdza a známy raper Kali, ktorý nepochybne priláka na Matičné námestie najmä mladé publikum.

V nedeľu popoludní vás budú od 14.00 do 16.00 hod. zabávať v areáli pri Palárikovom dome členovia hudobnej skupiny Tyrkys a folklórna spevácka skupina zo Svrčinovca

Šašo Maroš bude baviť deti

Pre deti sme pripravili popri tradičnom detskom jarmoku a zábavných atrakciách, ktoré budú počas oboch dní vedľa Domu kultúry aj originálnu interaktívnu zábavnú show Šaša Maroša. Na programe je v sobotu popoludní o 16.00 hod.

Revival Night

Priaznivcov populárnej hudby opätovne poteší aj piatkový večer – 25. augusta. O 18.00 hod. začína 7. ročník festivalu Revival Night, ktorý privíta v revival prevedení kapely Green Day, Elán, Lucie a Iron Maiden. Festival si už získal veľa priaznivcov a aj v tomto roku sľubuje dobrú zábavu.

SPRIEVODNÝ PROGRAM

JÁN ZORIČÁK – Iskrenie svetla

Výstava jedinečných plastík zo skla z dielne svetoznámého slovenského umelca žijúceho vo Francúzsku, Galéria Čadca – Mestský dom, výstava potrvá do 31. októbra 2017. Galéria je otvorená v PO – PIA od 8.00 do 16.00 hod., v SO od 8.00 do 12.00 hod. (august).                            Počas hodového víkendu 26. a 27. 8. bude galéria verejnosti prístupná od 13.00 do 15.30 hod. Vstup je voľný.

O neobyčajnom putovaní ALFRÉDA RADOKA

Výstava o živote a tvorbe významného českého režiséra, Dom kultúry, 23 august – 10. september 2017. Vstup voľný.

Stretnutie členov SPOLKU PRIATEĽOV ČADCE

Tradičné podujatie pod garanciou Spolku priateľov Čadce, 25. august, areál pri chate na Žarci vedľa tenisových kurtov.

DROTÁRSKYMI CHODNÍKMI

13. ročník rodinného turistického pochodu, organizovaného v spolupráci s TJ Lokomotíva Čadca, 26. augusa, odchod autobusom od Domu kultúry v Čadci o 8.00 h. Trasa: Zákopčie u Rulcov – Petránky – Husárik – Čadca, cca 12 km. Každý účastník obdrží pamätný list, odznak a občerstvenie.

Hokejbalový turnaj O POHÁR PRIMÁTORA ČADCE

18. ročník obľúbeného podujatia organizuje Kysucká hokejbalová únia, 26. a 27. august, hokejbalové ihrisko v Čadci.

VÝSTAVA drobných zvierat – HYDINA, KRÁLIKY, HOLUBY, EXOTY

Výstava kysuckých chovateľov poteší malých i velkých, 26. a 27. august, Ul. Športovcov, pri hokejbalovom ihrisku. Vstupné: dospelí 1 €, deti 0,50 €, katalóg 1€.

DETSKÝ JARMOK

Zábava, hry, výtvarné workshopy pre deti, nafukovacií hrad, smýkačky, trampolíny, aquazorbing a ďalšie atrakcie, 26. a 27. august, vedľa Domu kultúry. VSTUP NA ATRAKCIE (s výnimkou aquazorbingu) v SOBOTU 26. 8. JE VOĽNÝ!

Nenechajte si ujsť tohtoročný festivalový a hodový program. Veríme, že srdce Čadce bude opätovne po celý hodový víkend biť vo veselom a sviežom rytme a spoločne vytvoríme v našom meste krásnu a pohostinnú atmosféru pre všetkých domácich i zahraničných návštevníkov a hostí.

Bližšie informácie: MsÚ Čadca, OŠKMaŠ, 041/430 22 44.

SRDEČNE VÁS POZÝVAME!

Plagát k podujatiu