Presunúť na hlavný obsah

Vydarený medzinárodný hodový víkend v Čadci

Kultúra

Umeleckí drotárski majstri a ďalšie tradičné remeslá zo Slovenska, Poľska a Českej republiky, pestrá paleta predajných stánkov a mnohorakých gastronomických pochúťok, bohatý kultúrny program, vynikajúce folklórne súbory, obľúbené hudobné skupiny a sólisti, tanečné a divadelné vystúpenia a ďalšie sprievodné aktivity naplnili vrchovato čadčiansky hodový víkend. Zavítali naň tisíce domácich i zahraničných návštevníkov. Aj v tomto roku nám počasie prialo, vďačne sme prijímali krásne slnečné a teplé dni. Už v piatok  večer počas festivalu Revival Night sa Matičné námestie zaplnilo do posledného miesta. Príjemná teplá noc patrila v tomto roku najmä fanúšikom revivalových kapiel Green Day, Lucie, Elán a Iron Maiden, ktoré k nám pricestovali z viacerých kútov Slovenska i Česka.

Sobotné popoludnie potešilo najmä deti, ktoré zabával Šašo Maroš. Hravo si poradil aj s neposlušnými kvapkami dažďa. Popoludnie patrilo folklóru a dobrej hudbe – vystúpili FS Nevädza z Korne a miestne spevácke zoskupenie seniorov Slnečnice, country kapela KSV band z Bratislavy, saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators s vynikjaúcim hudobníkom Ladislavom Fančovičom a svetoznámi Páni Bratia – Róbert Puškár a Peter Niňaj, ktorí doslova nadchli publikum a vyslúžili si aj standing ovation. Veľkú pozornosť a aplauz si vyslúžili aj skupiny Vidiek a Heľenine oči, ktoré bavili návštevníkov až do polnoci.

Nedeľa bola opäť krásna, slnečná a teplá. Matičným námestím i Palárikovou ulicou prechádzali tisíce domácich i zahraničných návštevníkov. Pietna spomienka pri pamätníku SNR a tradičný sprievod účinkujúcich, hostí a predstaviteľov mesta na čele s primátorom Milanom Gurom, ktorý sa ako prvý prihovoril Čadčanom a poprial im krásny hodový deň, sa niesli v neobyčajne slávnostnej a sviatočnej atmosfére. V popoludňajšom programe už tradične vynikajúce výkony predviedli domáce umelecké kolektívy – v tomto roku jubilujúci Miešaný spevácky zbor Kysuca (40 rokov účinkovania), DFS Kelčovan, Goralská muzika zo Skalitého s nestarnúcim folkloristom Paľom Kužmom, Ľudová hudba Capkovci a detskí heligónkari pod vedením Roman Capka. Veľký ohlas zaznamenali aj temperamentné vystúpenia umelcov reprezentujúcich naše partnerské mestá – Ľudová hudba súboru piesní a tancov Pilsko (Žyviec, PL) a Cimbálová muzika J. Nechanického, ktorá sa predstavila v spoločnom bloku s folklórnym súborom Mezříčan (Valašské Meziříčí, ČR). Prítomné publikum svojimi netradičnými hudobnými aranžmánmi zaujala aj domáca kapela Crown band Štefana Matáka a jeho dcéry účinkujúce pod názvom Sestry Matákové. Veľkým aplauzom sprevádzali diváci aj koncert slovenského rapera Kaliho, ktorý dal bodku za nedeľným programom.

Už tradične sa v nedeľu dopoludní konala na Matičnom námestí aj slávnostná sv. omša. Celebrovali ju kysucký rodák, profesor Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulty v Bratislave – Marian Šuráb, čadčiansky dekan Ladislav Stromček spoločne s predstaviteľmi ďalších čadčianskych i kysuckých farností.

Do Čadce na Bartolomejské hodové slávnosti zavítala aj delegácia z partnerského mesta Žywiec a okresu Osvienčim. Za ich občanov nás oficiálne pozdravili pán Pawel Szczepanik a pani Ewa Pawlusiak a za Valašské Meziříčí pozdrav občanom Čadce odovzdal pán Daniel Šulák. Hostia strávili v Čadci a na Kysuciach príjemné štyri dni naplnené bohatým kultúrnym, športovým i spoločenským programom.

Pocta Karola Guleju – ocenenie, ktoré už 11 rokov udeľuje Kysucká kultúrna nadácia so sídlom v Bratislave osobnostiam a tvorcom, ktorí sa výraznou mierou zaslúžili o šírenie a zachovávanie tradície výnimočného drotárskeho remesla, patrí v tomto roku pani Dagmar Křížovej. Ocenenie jej bude odovzdané dodatočne v Bratislave, kde žije a pôsobí, nakoľko sa slávnostného aktu v Čadci nemohla z vážnych osobných dôvodov zúčastniť.

Ani tento rok nechýbali zaujímavé a originálne výstavy, detský jarmok s mnohými zábavnými atrakciami a výtvarnými dielňami, hokejbalový turnaj, turistický drotársky pochod a ďalšie aktivity, ktoré potešili návštevníkov a občanov Čadce. Veríme, že sa vám hodový víkend páčil, že ste prežili množstvo krásnych a príjemných chvíľ v kruhu svojich priateľov a rodín. Už dnes sa tešíme na naše budúcoročné spoločné hodovanie. Budúcoročné Bartolomejské hodové slávnosti sa budú v našom meste niesť aj v znamení dvoch významných výročí. Uplynie 240 rokov od udelenia mestských výsad cisárovnou Máriou Teréziou a povýšenia Čadce na mestečko (9. január 1778) a 170 rokov od vydania výzvy „K národu slovenskiemu“ a pôsobenia Slovenskej národnej rady a slovenského dobrovoľníckeho zboru na čele s Ľ. Štúrom a J. M. Hurbanom v Čadci (4. – 7. december 1848).

POĎAKOVANIE

Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci ĎAKUJÚ touto cestou všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii podujatia, ako aj  všetkým domácim i zahraničným účinkujúcim umelcom za ich vystúpenia a jedinečné zážitky.

ĎAKUJEME aj všetkým spoluorganizátorom a partnerom Bartolomejského hodového jarmoku a 13. ročníka festivalu Drôtománia Čadca 2017 za spoluprácu, priazeň a podporu.

Spoluorganizátori

Mestá Žywiec, Valašské Meziříčí, Rímsko-kat. farnosti Čadca – mesto, Kýčerka, Milošová, Kysucká kultúrna nadácia, Spolok priateľov Čadce, Mestský podnik služieb Čadca, Mestská polícia Čadca, TJ Lokomotíva Čadca, Kysucká hokejbalová únia, ZO Slovenského zväzu drobnochovateľov

Partneri

OOCR Kysuce, SEVAK, a. s., COOP Jednota, SD, VÚB, a. s., Kvetinárstvo Kvetinka Čadca, Týždenník Kysuce, MY Kysucké noviny, KTV, RTVS – Rádio Regina, Rádio Frontinus, TASR.

Poznámka na záver: Priazeň návštevníkov aj ich každoročne rastúci počet nás – organizátorov, veľmi teší. Ocenili by sme však veľmi aj ich väčšiu zodpovednosť a disciplinovať v súvislosti s udržiavaním čistoty a poriadku počas celého podujatia – najmä vo večerných hodinách na Matičnom námestí. Čadčianske hodové slávnosti sú najmä kultúrnym a spoločenským podujatím, a tomu by malo zodpovedať aj naše správanie. Aj slušným a ohľaduplným správaním počas tohto najväčšieho čadčianskeho sviatku môžeme všetci preukázať spolupatričnosť a pozitívny vzťah k nášmu mestu. Už vopred vám za to ďakujeme a veríme, že o rok aj v tomto smere zaznamenáme posun k lepšiemu.

Galéria