Presunúť na hlavný obsah

Čadčania si užili hody aj napriek nepriazni počasia

Kultúra

Umeleckí drotárski majstri a ďalšie tradičné remeslá zo Slovenska, Poľska a Českej republiky, pestrá paleta predajných stánkov a mnohorakých gastronomických pochúťok, bohatý kultúrny program, vynikajúce folklórne súbory, obľúbené hudobné skupiny a sólisti, tanečné a divadelné vystúpenia a ďalšie sprievodné aktivity naplnili vrchovato čadčiansky hodový víkend. Zavítali naň tisícky domácich i zahraničných návštevníkov.

Tohtoročné Bartolomejské hodové slávnosti sa konali pod záštitou primátora Milana Guru a niesli sa v znamení dvoch významných výročí. Pripomenuli sme si 240 rokov od udelenia mestských výsad cisárovnou Máriou Teréziou a povýšenia Čadce na mestečko (9. január 1778) a 170 rokov od vydania výzvy „K národu slovenskiemu“ a pôsobenia Slovenskej národnej rady a slovenského dobrovoľníckeho zboru na čele s Ľ. Štúrom a J. M. Hurbanom v Čadci (4. – 7. december 1848). S našimi poľskými priateľmi sme si počas víkendového programu pripomenuli aj 20. výročie vzájomnej spolupráce a partnerstva s mestom Žywiec.

A hoci nám v tomto roku počasie neprialo a potrápilo nás nielen vytrvalým dažďom ale aj nebývalým chladom, návštevníci sa nedali odradiť, vytiahli teplé svetre, bundy a topánky a zaplnili Matičné námestie (najmä v podvečerných a večerných hodinách). Už v piatok  večer počas 8. ročníka festivalu Revival Night zavládla v meste dobrá nálada. Postarali sa o ňu Jana Bastien, a interpreti prezentujúci hudbu a štýl Bon Joviho, Michala Davida a skupiny Kabát.

Sobotné popoludnie potešilo najmä deti, ktoré neúnavne zabával Miro Jaroš. Hravo si poradil aj s neposlušnými kvapkami dažďa, ktoré sa rozhodli, že s ním povedú rovnocenný dialóg. Deti im to však nedovolili a veselo sa zabávali.  Podvečer patril swingu v podaní kapely Fats Jazz Band a rockovej skupiny Lev Aaronov, ktorá medzi nás pricestovala až z ďalekého poľského mesta Toruń. Traja vynikajúci muzikanti potešili kvalitnými skladbami a textami piesní a roztlieskali a roztancovali. Mladé publikum ocenilo vystúpenia Dominiky Mirgovej a Celeste Buckingham. Sobotné finále patrilo skupine The Paranoid.

Nedeľa bola opäť v zajatí dažďa, a tak boli organizátori nútení čiastočne upraviť program. Tradičný sprievod mestom bol zrušený a slávnostná sv. omša, ktorú celebroval náš rodák, vdp. kanonik Ladislav Herman, sa konala v kostole sv. Bartolomeja. Pred jej začatím sa prítomným prihovoril primátor Čadce Milan Gura a predstavitelia partnerských miest. Matičným námestím i Palárikovou ulicou prechádzali aj napriek už spomenutému nepriaznivému počasiu počas celého víkendu stovky domácich  i zahraničných návštevníkov. V popoludňajšom programe sa im pred Domom kultúry predstavili domáce umelecké kolektívy – DFS Kelčovan a FS Kysučan, DaMFS Kalužiar z Martina a ženské spevácke trio Vrchárky. Veľký ohlas zaznamenali aj temperamentné vystúpenia umelcov reprezentujúcich naše partnerské mestá – Regionálny folklórny súbor Hajduki (Žyviec, PL) a FS Mezříčan a Cimbálová muzika J. Nechanického (Valašské Meziříčí, ČR). Prítomné publikum svojimi netradičnými hudobnými aranžmánmi zaujala aj kapela Banda so známym huslistom Samom Smetanom a veľký aplauz zaznamenala aj veselá partia z kapely LOJZO, ktorú naše publikum už veľmi dobre pozná. Večerný čas patril nitrianskemu Everlongu a Kalimu.  Jeho koncert dal bodku za nedeľným programom.

Počas oboch dní nás bavili a pre návštevníkov mimoriadne zaujímavým spôsobom odhaľovali dávnu históriu, dávne remeslá a dobové stredovekú reálie členovia Cechu Terra de Selinan zo Žiliny. Utáborili sa vedľa Domu kultúry a ponúkali nám popri šermiarskych zápoleniach, lukostreľby či dobovej kuchyne, aj veľmi zaujímavé aktivity a workshopy. Návštevníci si mohli napríklad sami vyrobiť originálnu voskovú sviecu, vyraziť mincu, vyskúšať si vojenské brnenie a zbrane, ponoriť sa do kade plnej voňavých byliniek a mnohé ďalšie atraktívne činnosti.

Do Čadce na Bartolomejské hodové slávnosti zavítali aj delegácie z partnerských miest Žywiec a Valašské Meziříčí a okresu Osvienčim. Za ich občanov nás oficiálne pozdravili pani Małgorzata Bieszczad (zástupkyňa primátora mesta Žywiec), pán Jozef Vrátnik (zástupca starostu mesta V. Meziříčí) a pani Ewa Pawlusiak (členka Rady okresu Osvienčim). Delegácie strávili v Čadci a na Kysuciach príjemné dni naplnené bohatým kultúrnym, športovým i spoločenským programom.

Pocta Karola Guleju – ocenenie, ktoré už 12 rokov udeľuje Kysucká kultúrna nadácia so sídlom v Bratislave osobnostiam a tvorcom, ktorí sa výraznou mierou zaslúžili o šírenie a zachovávanie tradície výnimočného drotárskeho remesla, patrí v tomto roku pánu Jozefovi Michtalíkovi zo Žiliny. Ocenenie mu odovzdal spisovateľ Dušan Mikolaj pred slávnostnou sv. omšou.

Ani tento rok nechýbali zaujímavé a originálne výstavy, mnohé zábavné atrakcie, hokejbalový turnaj, turistický drotársky pochod a ďalšie aktivity, ktoré potešili návštevníkov a občanov Čadce. Veríme, že sa vám hodový víkend páčil, že ste prežili množstvo krásnych a príjemných chvíľ v kruhu svojich priateľov a rodín. Už dnes sa tešíme na naše budúcoročné spoločné hodovanie.

POĎAKOVANIE

Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci ĎAKUJÚ touto cestou všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii podujatia, ako aj  všetkým domácim i zahraničným účinkujúcim umelcom za ich vystúpenia a jedinečné zážitky.

ĎAKUJEME aj všetkým spoluorganizátorom a partnerom Bartolomejského hodového jarmoku a 14. ročníka festivalu Drôtománia Čadca 2018 za spoluprácu, priazeň a podporu.

Spoluorganizátori

Mestá Žywiec, Toruń, Valašské Meziříčí, Rímsko-kat. farnosť Čadca – mesto, Kysucká kultúrna nadácia, Spolok priateľov Čadce, Mestský podnik služieb Čadca, Mestská polícia Čadca, Kysucká hokejbalová únia, TO Svrčinovec.

Partneri

OCR Kysuce, SEVAK, a. s., CORA GEO, s.r.o., ARD systém, ENGIE, a. s., Galmm, s.r.o., TEMPRO – Stavebná firma, s.r.o., DOXX – stravné lístky, spol. s r. o., Kvetinárstvo Kvetinka Čadca, Týždenník Kysuce, MY Kysucké noviny, KTV, RTVS – Rádio Regina, Rádio Frontinus, TASR.

Podujatie podporili Fond na podporu umenia, Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Poznámka na záver: Priazeň návštevníkov aj ich každoročne rastúci počet nás – organizátorov, veľmi teší. Ocenili by sme však veľmi aj ich väčšiu zodpovednosť a disciplinovať v súvislosti s udržiavaním čistoty a poriadku počas celého podujatia – najmä vo večerných hodinách na Matičnom námestí. Čadčianske hodové slávnosti sú najmä kultúrnym a spoločenským podujatím, a tomu by malo zodpovedať aj naše správanie. Aj slušným a ohľaduplným správaním počas tohto najväčšieho čadčianskeho sviatku môžeme všetci preukázať spolupatričnosť a pozitívny vzťah k nášmu mestu. Už vopred vám za to ďakujeme a veríme, že o rok aj v tomto smere zaznamenáme posun k lepšiemu.