Presunúť na hlavný obsah

Čadčianske kultúrne leto v Čadci otvorí koncert v rámci nového hudobného festivalu PRO MUSICA NOSTRA

Kultúra

Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci a ich partneri pripravili aj počas tohto leta cyklus kultúrnych, športových a spoločenských podujatí pod názvom Čadčianske kultúrne leto (ČKL).

Tohtoročné začína jedinečným koncertom 20. júna o 18.00 hod. v kostole sv. Bartolomeja. Koncert sa koná v rámci nového festivalu klasickej hudby PRO MUSICA NOSTRA. Festival je výnimočný nielen tým, že do regiónov Žilinského kraja prináša interpretačné umenie na špičkovej úrovni ale aj tým, že je realizovaný v priestoroch významných historických pamiatok regiónu. V Čadci vystúpi vynikajúce sláčikové kvarteto Mucha Quartet spolu s kontrabasistom Filipom Jarom. Na koncerte zaznejú diela významného slovenského skladateľa európskeho významu - Jána Levoslava Bellu a Antonína Dvořáka. Vstup na koncert je voľný. Po koncerte vás ešte pozývame do mestskej galérie na večernú prehliadku výstavy nádherných keramických plastík a reliéfov Ivett Axamitovej.

Na Matičnom námestí privítame 23. júna účastníkov 44. ročníka Kysuckého maratónu. Novinkou je zmena trasy, pobeží sa z Čadce cez Oščadnicu, Krásno nad Kysucou do Starej Bystrice a späť. V tento deň je na programe aj obľúbená súťaž vo varení gulášu – Čadčiansky kotlík a pálenie Jánskej vatry. O týždeň neskôr sa počas Kubánskej noci bude námestie vlniť v latino rytmoch (30. 6.)

Dobrú pohodu, bohatý hlavný i sprievodný program už tradične ponúkne obyvateľom i návštevníkom mesta Bartolomejský hodový jarmok a festival Drôtománia, ktoré sú na programe 25. – 26. augusta a budú vyvrcholením kultúrneho leta v našom meste. Popri domácich obľúbených umeleckých sólistoch a kolektívoch ako sú DFS Kelčovan, Pavol Kužma či DFS Kysučan, sa predstavia aj poprední slovenskí interpreti Dominika Mirgová, Celeste Buckingham, Kali, kapely Lojzo, Banda, The Paranoid, skvelé swingové zoskupenie Fats Jazz Band, ako aj umelci z našich partnerských miest Žywiec, Toruń a Valašské Meziříčíí. Pre deti je pripravený koncert populárneho speváka Mira Jaroša, výtvarné workshopy a ďalšie zábavné aktivity v zóne vedľa Domu kultúry v Čadci. Nebudú chýbať ani zaujímavé vystúpenia členov Cechu Terra de Selinan, ktorí predvedú rôzne aktivity tematicky viazané na dávnu históriu (šerm, lukostreľba, stredoveká kuchyňa a ďalšie).

Tešiť sa môžete aj na festival Revival night (24. august), predstavia sa Jana Bastien, Bon Jovi, Michal David a Kabát. Nebude chýbať ani obľúbené Kino pod hviezdami (23. – 29. júl) a celoslovenský Trabantzraz (14. júl).

Galéria Čadca pozýva na výstavu Ivett Axamitovej (keramika, do 27. júla) a na výstavu diel rodiny Ćislakových z Poľska (od 17. 8.). Výstava sa koná pri príležitosti 20. výročia spolupráce medzi mestami Čadca a Źywiec. Malí i veľkí milovníci vody si nepochybne užijú 2. sezónu pekného areálu nového letného kúpaliska (v prevádzke od 2. júna do 2. septembra) a taktiež obľúbenú Letnú školu plávania, ktorá bude prebiehať v termínoch 9. – 20. 7. a 6. – 17. 8) na mestskej plavárni. Na priaznivcov turistiky čaká tradičný pochod Drotárskymi chodníkmi (25. august). 28. júla zavítajú do Čadce na Palárikovu ulicu počas Beskyd rally atraktívne historické vozidlá. Medzinárodné mládežnícke centrum KERIC pozýva svojich priaznivcov 22. júna na oslavu 15. narodenín. 27. jún sa môže aj pre vás stať dňom plným radosti v rámci celosvetovej aktivity Hug Day.

V septembri na nás čaká ešte obľúbená Rozlúčka s letom, kde bude nepochybne najväčším ťahákom skupina No name (29. 9.). Vstup na všetky podujatia je voľný (s výnimkou letnej školy plávania).

Srdečne vás pozývame a prajeme vám krásne leto a príjemné zážitky.

Plagát k podujatiu. Program v prílohe vo formáte pdf.