Presunúť na hlavný obsah

Diela Milana Pavlíka dýchajú fantáziou

Kultúra

V priestoroch Mestského domu v Čadci sa 2. augusta 2018 konala za prítomnosti primátora mesta Milana Guru vernisáž komornej výstavy kysuckého výtvarníka Milana Pavlíka, ktorý sa výtvarnej tvorbe venuje už 25 rokov. Diela sú vystavené na prízemí v spoločnej úradovni a môžete si ich pozrieť do konca augusta. oslovia vás nielen zaujímavými témami a nápaditosťou ale aj svojou farebnosťou, expresívnosťou a formou. Autora  v minulosti uchvátila technika a filozofia op-artu, neskôr sa začal venovať insitnému maliarstvu. Tejto technike je verný dodnes. Venuje sa aj oprave starého nábytku, vytváraniu fresiek na stenu a ďalším výtvarným aktivitám. Stretnutie s maliarom sa nieslo v priateľskom duchu.  Autor venoval jedno zo svojich diel – drevenú maľovanú plastiku primátorovi ako poďakovanie za spoluprácu a podporu umenia a kultúry v Čadci. Niektoré z vystavených diel sú aj predajné. V prípade záujmu o ich zakúpenie vám informácie poskytnú v mestskej galérii a informačnom centre (vstup aj zo spoločnej úradovne).

Garantmi výstavy sú Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci.

MILAN PAVLÍK sa narodil v roku 1973 v Čadci. Jeho výtvarná tvorba je ovplyvnená detstvom a mladosťou, ktoré prežil na Horných Kysuciach v obci Korňa a v Turzovke. Práve z tohto obdobia čerpá námety pre svoju tvorbu. Spomienky na rodinu sa mu spájajú so spevom ľudových piesní, sušením sena, babkinými vyšívanými obrusmi či otcovými chalúpkami a modelmi lietadiel z preglejky. Ako sám hovorí, je to v ňom uložené ako diamantový depozit, ktorý mu nikto z tela nevytrhne, nevymaže a ani neskartuje. Začiatkom svojej výtvarnej tvorby kreslil ceruzou najmä ľudské telo, portréty, drevenice, neskôr prešiel k maľbe abstraktnou formou – op-artu. Svoje filozofické úvahy potreboval vyjadriť formou, prostredníctvom ktorej by ich mohol aj zhmotňovať. Objaviť svoj vlastný štýl mu pomohli diela španielskeho maliara Salvadora Dalího a francúzsko-maďarského maliara a grafika Victora Vasarelyho. Jeho diela z toho obdobia vytvárajú priestor pre fantáziu a nabádajú k hľadaniu skrytého významu v symboloch.  Od roku 2002 prešiel k insitnej tvorbe, ktorej sa venuje doteraz. Veľkým zdrojom inšpirácií bolo pre Milana Pavlíka aj jeho účinkovanie vo folklórnom súbore Kysučan v rokoch 1990 – 1997. Súbor Kysučan zanechal v autorovi podľa jeho slov veľkú ryhu spomienok, zážitkov a inšpirácií, z ktorých ešte doteraz čerpá. V súčasnosti maľuje na drevo. Využíva jeho plasticitu, textúru, ktorá dodáva dielu trojrozmerný dej a tvar. Pri lome svetla a správnom natočení dreva sa ukazujú 3D vizuálne formy.

Milan Pavlík stvárňuje ľudovú tematiku i moderné námety. Vo svojej tvorbe sa venuje aj výrobe vitráží a šperkov zo skla. Renovuje a prerába staré kusy nábytku, ktorým vdychuje novú šarmantnú podobu. Počas doterajšej umeleckej dráhy vytvoril okolo 350 umeleckých diel – maľby na drevo, drevené plastiky, šperkovnice, fresky na stenu či maľby komerčného charakteru. V roku 1992 začal navštevovať Štúdio neprofesionálnych výtvarníkov, ktoré pracuje pri Kysuckom kultúrnom stredisku v Čadci, kde je aktívnym členom. Každoročne vystavuje svoje diela v regionálnej, krajskej a celoslovenskej postupovej súťažnej výstave Výtvarné spektrum. V minulosti sa predstavil aj mnohými autorskými výstavami. Vystavoval v Čadci, Oščadnici, Humennom, Starej Bystrici a v Turzovke. Mnohé jeho diela boli ocenené.

Galéria