Presunúť na hlavný obsah

Farbené hmyzoletie roje zaplavili galériu

Kultúra

Predposledný januárový týždeň (23. – 26. 1. 2018) sa vo výstavných priestoroch Galérie Čadca niesol v zamení tvorivej atmosféry. V spolupráci s akad. sochárom Ondrejom 4. Zimkom, ktorý sa prezentuje v priestoroch galérie výstavou svojich diel, sa pod názvom Hmyzoletie dobrodružstvá konali tvorivé dielne pre žiakov základných škôl.

Chlapci a dievčatá v veku od 7 do 12 rokov vystrihovali, skladali a lepili nevšedných lietajúcich živočíchov – papierových hmyzoletov –  podľa vopred pripravených šablón od autora. S patričnou dávkou fantázie a šikovnosti,  za pomoci pasteliek, fixiek, voskoviek, farebných a krepových papierov a ďalších pomôcok ich odeli do originálnych farebných šiat a my sme mohli obdivovať ich pekné a zaujímavé práce. Deti mali veľkú radosť aj z toho, že svoje dielka tvorili priamo za účasti a pod vedením autora. Strávili tak v galérii zaujímavé dopoludnie a my veríme, že ich inšpirovalo k ďalším tvorivým aktivitám.

Celkovo sa 11 tvorivých dielní zúčastnilo 172 detí a 21 pedagógov z čadčianskych škôl (ZŠ – ul. Rázusova, ZŠ – ul. M. R. Štefánika, Spojená škola, ZUŠ – ul. M. R. Štefánika), ako aj zo škôl z blízkeho okolia (ZŠ Staškov, ZŠ Podvysoká, Spojená škola sv. Jozefa internátna v Turzovke, ZŠ Milana Mravca Raková, ZŠ s MŠ Olešná). Zvýšený a permanentný záujem škôl, pedagógov i školskej mládeže o aktivity v našej mestskej galérii nás veľmi teší, takmer päťročné úsilie a pôsobenie galérie prináša svoje ovocie. Je dôkazom toho, že vytvorenie mestskej galérie v Čadci bola skvelá myšlienka.

Aj touto cestou ďakujeme akad. sochárovi Ondrejovi 4. Zimkovi za vynikajúcu spoluprácu a umelecké vedenie dielní a všetkým deťom aj pedagógom za aktívnu účasť na uvedených výtvarných workshopoch.

V tomto čase pre vás pripravujeme v spolupráci s Medzinárodným domom umenia pre deti novú originálnu interaktívnu výstavu Krajina komiksu s podtitulom Plavčík a Vratko – veselý horor pre deti. Čakajú na vás nové dobrodružstvá, záhady i výzvy k plneniu rôznych úloh.

Galéria