Presunúť na hlavný obsah

Galéria Čadca pozýva na výstavu kysuckých výtvarníkov

Kultúra

V piatok 5. októbra 2018 o 17.00 hod. pozývame priaznivcov výtvarného umenia na vernisáž v poradí už 26. výstavy nazvanej SME TU DOMA. Názov výstavy nie je náhodný. Vystihuje a určuje domicil vystavujúcich autorov. Všetci žijú a tvoria na Kysuciach. Výtvarné umenie sa, aj napriek tomu, že nie sú školenými maliarmi či sochármi, stalo ich celoživotnou láskou a koníčkom, ktorému venujú všetok svoj voľný čas. 17 vybraných neprofesionálnych výtvarníčok a výtvarníkov nám ponúkne svoje videnie sveta, odhalí svoje vnútro a pozve nás do sveta fantázie. Kurátorom výstavy je akad. maliar Pavol Muška, ktorý sa dlhodobo aktívne a cieľavedome venuje práci s neprofesionálnymi výtvarníkmi Kysúc a vedie tiež rovnomenné štúdio pri Kysuckom kultúrnom stredisku v Čadci. Výstava potrvá do 30. novembra 2018. Garantmi výstavy sú Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci. Vstup do galérie je voľný. Galéria je otvorená v PO – PIA od 8.00 do 16.00 h.

Autori vystavených diel: Štefan Čečotka, Mária Drobilová, Nikky Fly, Justín Hacek, Ľudmila Hudecová, Dušan Chilý, Miroslav Lacko, Stanislav Luhový, Ján Mihálik, Linda Orieščiková, Ján Rajtek, Jana Ratkošová, Juraj Šerík, Vladimír Šufliarsky, Elena Varšavíková, Jozef Vrábel, Irena Zemaníková.

Plagát k podujatiu

Tvoria pre radosť

Výstava výtvarných diel neprofesionálnych výtvarníkov pod názvom Sme tu doma, patrí k projektom, v ktorých Galéria Čadca predstavuje tvorbu domácich autorov. Termín neprofesionálna tvorba sa viaže ku skutočnosti, že pre umelcov výtvarná tvorba nie je zdrojom príjmu i napriek tomu, že sú medzi nimi absolventi stredných umeleckých škôl, vysokých pedagogických škôl s výtvarným zameraním, teda so vzdelaním, ktoré umožňuje byť profesionálom. Medzi neprofesionálov patria aj absolventi základných umeleckých škôl a samozrejme aj výtvarníci bez akéhokoľvek výtvarného vzdelania. Pri nich sa často používa termín amatéri. Každý z autorov, ktorí prijal účasť na tejto výstave patrí do niektorej z týchto skupín.

Niekoľko desaťročí sa s kysuckými výtvarníkmi takmer pravidelne stretávam. Či už na pôde galérií v našom regióne, alebo ako lektor na stretnutiach, ktoré v minulosti organizovalo Okresné osvetové stredisko v Čadci (neskôr Kysucké osvetové stredisko, dnes Kysucké kultúrne stredisko).

Výstava Sme tu doma chce tvorbu toho najlepšieho, čo bolo vytvorené v nedávnej minulosti znovu pripomenúť a súčasne aj ukázať to najlepšie, čo vzniká dnes. To, čo je vystavené, je odpoveďou na otázku, čo v neprofesionálnej tvorbe by sme mali považovať za dobré a naznačuje množstvo tém a ciest, ktoré k tomu vedú. Pri niektorých autoroch môžeme sledovať aj ich vývoj, ktorý je obrazom zmien z dôvodu hlbšieho spoznávania sa. Na výstave sledujeme nielen rôznorodý prístup pri spracovávaní tém, ale hlavne v spôsobe ich podania, čím si autori vytvárajú svoj charakteristický rukopis. Jedna skupina viac premýšľa, komponuje, udržuje jednotu formy, štýlu, druhá sa nebojí, bez zábran sa vrhá do niečoho, čo vôbec nepozná, aby sa následne svojsky s  problémom vyrovnala. Využívanie rôznych techník a nových technológií je pre tvorcov motivujúce a inšpiratívne.

Pre neprofesionálnych výtvarníkov je charakteristické, že tvoria pre radosť. V mnohých prípadoch sa toto potešenie stáva vášňou. Autor sa neuspokojuje s intuitívnou tvorbou, ale samovzdelávaním preniká hlbšie a hlbšie do tajov výtvarného umenia.

Verím, že výstava výberu 17 výtvarníkov bude inšpiráciou a povzbudením pre výtvarne tvorivých ľudí, ktorí doteraz nemali odvahu svoju tvorbu prezentovať. Výstava bude nepochybne obohatením poznania všetkých návštevníkov pre množstvo pocitov, ktoré diela neprofesionálnych výtvarníkov Kysúc vyžarujú.

Pavol Muška, kurátor výstavy