Presunúť na hlavný obsah

Novoročný trojkráľový koncert patril sólistom

Kultúra

Mesto Čadca i Kysuce opätovne vstúpili do nového roka slávnostným Novoročným trojkráľovým koncertom (6. 1. 2018), v rámci ktorého boli už po 20. raz odovzdané aj ocenenia osobnostiam Kysúc. Koncertom vyvrcholil 27. ročník programového cyklu pod názvom Kysucké Vianoce v Čadci, ktorý ponúkol svojim návštevníkom množstvo zaujímavých a originálnych kultúrnych, spoločenských i športových podujatí.

Novoročný trojkráľový koncert už tradične otvára kultúrnu a spoločenskú sezónu v Čadci i na Kysuciach, je jedným z najnavštevovanejších, najprestížnejších a najkvalitnejších kultúrno-spoločenských podujatí roka nielen v meste Čadca, ale aj v rámci nášho regiónu a jeho dobré meno sa nesie aj za hranicami Kysúc. Mimoriadne priaznivý ohlas mal aj ten tohtoročný.

V úvodnej časti večera pozdravili prítomné publikum primátor Čadce Ing. Milan Gura a podpredseda Správnej rady Kysuckej kultúrnej nadácie (KKN) MUDr. Stanislav Mizera.

Predstavitelia KKN – MUDr. Stanislav Mizera, Ing. Miroslava Pijáková a vdp. dekan Ladislav Ostrák spoločne s primátorom Čadce Ing. Milanom Gurom, primátorom Kysuckého Nového Mesta Ing. Jánom Hartelom a starostami obcí Stará Bystrica, Ochodnica a Radoľa  – PhDr., JUDR. Jánom Podmanickým, Radoslavom Ďuroškom a Ing. Antonom Tkáčikom –  odovzdali čestný titul a ocenenie Osobnosť Kysúc za rok 2017 kultúrnej manažérke a publicistke Magdaléne Hackovej – za významné celoživotné dielo v kultúre, jadrovému fyzikovi prof. RNDr. Pavlovi Povincovi, DrSc. – za mimoriadnu humanitnú celoživotnú činnosť, majiteľovi stavebnej spoločnosti PROMONT Pavlovi Masnicovi – za ojedinelé hospodárske výsledky a hokejbalistovi Lukášovi Pijákovi za výnimočný športový výkon majstra sveta. Všetkým oceneným srdečne blahoželáme a želáme veľa šťastia a úspechov v osobnom i profesionálnom živote.

Druhá časť večera patrila hudbe. V podaní členov Kysuckého komorného orchestra, pod taktovkou dirigentov Karola Kevického a čestného občana Čadce – Taliana Enrica Volpe, zazneli jedinečné skladby svetových hudobných majstrov. Špecifikum koncertu spočívalo v tom, že sa niesol v znamení špičkových sólových vokálnych i inštrumentálnych partov. Publiku sa predstavili domáci umelci i zahraniční hostia, ktorí sa v Čadci buď narodili, pôsobia na jej pôde alebo so životom a dianím mesta v minulosti či v súčasnosti úzko súvisia, spolupracujú s ním a podporujú ho – sopranistky Antónia Gráfová, Tiziana Guaglianone (Taliansko), Eva Nováková (ČR), tenoristi Jozef Gráf  a Ľubomír Kizek, cimbalistka Radka Weisháb, huslista Stanislav Palúch, gitarista Adam Marec, violončelisti Andrej Gál a Petra Machková Čadová (ČR) a čembalista Marek Čermák. V ich podaní sme boli svedkami skutočne mimoriadne kvalitných interpretačných výkonov. Hudobným prídavkom (J. Strauss: Radeczky Marsch) koncert skvele okorenili obaja dirigenti svojim šarmantným a hravým prejavom, čím mimoriadne pobavili a roztlieskali publikum. Do posledného miesta zaplnená divadelná sála Domu kultúry v Čadci sa odvďačila umelcom vynikajúcou atmosférou, veľkým aplauzom i záverečným standing ovation.

Prítomných divákov sprevádzali slovom po celý večer moderátori Katarína Šulganová a Jozef Mozol.

Vynikajúca dramaturgia, mimoriadne kvalitné výkony orchestra, oboch dirigentov a spomenutých sólistov, ako aj slávnostný akt odovzdávania ocenení Osobnosť Kysúc za rok 2017, sa podpísali pod skutočne krásny a nezabudnuteľný novoročný večer, výnimočný zážitok a silné emócie. Dôkazom toho sú aj veľmi dobré a priaznivé ohlasy, čo nás veľmi teší a motivuje do ďalších dní. Garantmi Novoročného koncertu a jeho hlavnými organizátormi boli Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci a Kysucká kultúrna nadácia.

Poďakovanie

Vedenie Mesta Čadca a Dom kultúry v Čadci ako hlavní organizátori koncertu aj touto cestou vyjadrujú svoje úprimné poďakovanie Kysuckému komornému orchestru, jeho umeleckému a organizačnému vedeniu a všetkým účinkujúcim umelcom za ich ch jedinečné vystúpenie. Ďakujeme aj všetkým organizátorom a spolupracovníkom za kvalitnú prípravu a vysokú umeleckú i organizačnú úroveň Novoročného trojkráľového koncertu.

Galéria