Presunúť na hlavný obsah

Galéria Čadca pozýva na svoju jubilejnú 30. výstavu MAĽOVANÉ POD GRAPOU

Kultúra

V piatok 9. augusta 2019 pozývame priaznivcov výtvarného umenia na vernisáž v poradí jubilejnej 30. výstavy nazvanej MAĽOVANÉ POD GRAPOU. Názov výstavy nie je náhodný. Vystihuje a určuje malebnú lokalitu v kysuckej obci Staškov, kde sa počas piatich rokov stretávali v mimoriadne priaznivej a tvorivej atmosfére poprední slovenskí i českí umelci, aby vzdali hold výnimočnej osobnosti, hercovi, rodákovi Jozefovi Kronerovi a jeho rodnému kraju. Počas týždňových letných  výtvarných plenérov v rokoch 2015 – 2019 vznikli pozoruhodné hodnotné diela, ktoré máme možnosť po prvýkrát obdivovať v rámci kolektívnej výstavy. 22 autorov vytvorilo viac než 60 originálnych plastík, malieb, grafík. V rámci vernisáže sa predstavia Radka Weisháb (cimbal) a Marek Čermák (čembalo). Kurátorom výstavy je akad. sochár Juraj Čutek, ktorý je aj odborným garantom plenérov.

Autori vystavených diel:  Veronika Mikulášová, Juraj Čutek, Alexej Vojtášek, Jaroslav Gaňa, Ondrej 4., Peter Repka, Zuzana Pallová – Nemčeková, Miroslav Pallo, Marek Ryboň, Jozef Mundier, Peter Pohanka, Pavol Lipa, Boris Jirků, Bohumír Gemrot, Libuše Gemrotová – Prudíková , Róbert Ferko, Jozef Ciller, Tomáš Ciller, Jana Schmidtová, Stanislav Mikovčák, Mária Poláčková – Hradská, Zuzana Pekarová

Výstavu Maľované pod Grapou pripravila Galéria Čadca v spolupráci s pánom Vladimírom Gajdošíkom, predsedom Spolku rodákov Jozefa Kronera. Spolok vznikol v roku 2008 ako združenie nadšencov s cieľom zachovať a rozvíjať kultúrne a duchovné dedičstvo Jozefa Kronera v Staškove. Má za sebou mnohé výnimočné aktivity. K najvýznamnejším projektom spolku patrí záchrana rodného domu Jozefa Kronera, kde bola sprístupnená pamätná izba s originálnymi artefaktmi zo života umelca. Slávnostne ho otvorili 19. 11. 2011. O päť rokov neskôr bolo verejnosti sprístupnené aj komorné železničiarske múzeum. K zaujímavým a mimoriadne prínosným patria aj aktivity zamerané na výtvarnú tvorbu. V rokoch 2012 – 2014 spolok ponúkol mnohým skvelým sochárom priestor na vytvorenie 12 veľkorozmerných plastík na tému Úsmevy geniálneho klauna. Plastiky sú súčasťou Chodníka Jozefa Kronera, nachádzajúceho sa v malebnom prírodnom prostredí okolia hercovho rodného domu. Nasledovalo 5. ročníkov výtvarného plenéru na tému Kronerovci a Kysuce (2015 – 2019), v rámci ktorého sa svojou tvorbou predstavilo 22 slovenských i českých umelcov. Vytvorili viac než 60 originálnych výtvarných diel. Mnohé z nich môžeme po prvýkrát obdivovať od 9. augusta do 11. októbra 2019 v rámci kolektívnej výstavy v Galérii Čadca.

Garantmi výstavy sú Mesto Čadca, Spolok rodákov Jozefa Kronera a Dom kultúry v Čadci.

Galéria je otvorená v PO – PIA od 8.00 do 16.00 h a v SO od 8.00 do 12.00 h (august). Otvorená bude aj počas Bartolomejského hodového jarmoku v nedeľu 25. augusta 2019 od 13.00 do 16.00 hod.

Srdečne vás pozývame. Vstup je voľný.

Plagát k podujatiu