Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka na výnimočný galakoncert s hviezdnym obsedením, spojený s prezentáciou nového CD Paľa Kužmu a uvedením premiéry dokumentárneho filmu o jeho ž

Kultúra

Pavol Kužma s gajdamiMáj je prekrásny mesiac, ktorý v nás rozozvučí tie najkrajšie a najcitlivejšie struny, mesiac, ktorý je mimoriadne žičlivý k prírode i k ľudským vzťahom. Jeho synonymom je to najkrajšie slovo – láska. A nech sa tomu bránime akokoľvek, niet úrodnejšej pôdy na lásku ako tá májová. A vedeli to už aj naši predkovia, ktorí svojim láskam stavali pod oknami „májky“ a pečatili tak svoje zaľúbenie a túžbu. A práve v máji, v jeho 17. deň, vás už dnes pozývame na jedinečný slávnostný galaprogram nazvaný EJ, VERU SI ZASPIEVAM, venovaný nositeľom ľudových tradícií, vyznávačom slovenskej, a obzvlášť, kysuckej ľudovej piesne, v podaní špičkových slovenských interpretov, ktorí nesú chýr o bohatstve nášho regiónu a Slovenska do celého sveta. V rámci špeciálne koncipovaného programu, nad ktorým prevzal záštitu primátor Milan Gura, sa predstavia vychýrení interpreti – speváci a inštrumentalisti – kysuckí rodáci i poprední slovenskí hudobníci, ktorí reprezentujú farby Slovenska v SĽUK-u či v Lúčnici, na svetových koncertných pódiách a festivaloch. Spoločne s nimi vystúpia členovia DFS Kelčovan a FS Kysučan a ich ľudové hudby pod vedením, Ivana Kubiša, Martina Vrábla a Renáty Hajdukovej, cimbalista Stanislav Palúch st., muži Miešaného speváckeho zboru Kysuca, Goralská muzika zo Skalitého pod vedením Ondreja Rovňana a ďalší účinkujúci. Finále bude patriť zoskupeniu tých najlepších slovenských hudobníkov a famóznemu huslistovi Stanovi Palúchovi, ktorý produkoval aj najnovšie CD Paľa Kužmu. Vyšlo len nedávno pod titulom Hore Kysucami a v rámci programu bude odprezentované. Uvedený galaprogram bude aj poctou práve tomuto človeku, ktorý celý svoj život venoval spoločne so svojou manželkou Amáliou uchovávaniu, šíreniu a umeleckej prezentácií ľudovej piesne, hudby, zvykoslovia a najmä – deťom. Svojimi sólovými partmi program obohatia aj sólistka Orchestra ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu Slávka Horváthová a rodáčka z Čadce Barbora Petrgalová-Matáková, ktorú Kysučania veľmi dobre poznajú. Osobitosť a neopakovateľnosť tohto slávnostného večera bude podčiarknutá aj uvedením premiéry nového krátkeho dokumentárneho filmu o P. Kužmovi. Autorom a režisérom filmu je popredný slovenský filmár Milan Kosec, film nesie názov podľa jednej z kysuckých piesní – Ruočki, moje ruočki.

Veríme, že uvedené podujatie bude poctou, poďakovaním a  vyjadrením hrdosti na osobnosti, ktoré formujú a spoluvytvárajú tie najvyššie hodnoty v našej spoločnosti. Nenápadne, skromne, ľudsky, na vysokej úrovni, príťažlivo a inšpiratívne.

Garantom programu je Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci.

Srdečne vás pozývame. Vstup je voľný.

Plagát k podujatiu