Presunúť na hlavný obsah

Pozývame vás na Bartolomejské hodovanie

Kultúra

Najvýznamnejšie slávnosti mesta – Bartolomejský hodový jarmok a festival Drôtománia Čadca 2019 (BJaD), ktoré budú vyvrcholením Čadčianskeho kultúrneho leta, sa budú konať v termíne 24. a 25. augusta 2019. V rámci podujatia sa budú konať tradičné prezentácie a ukážky tvorby z dielne majstrov drotárskeho remesla, ako aj ďalších ľudových a umeleckých remesiel.

Súčasťou hlavného programu tohtoročných slávností budú, podobne ako v uplynulých rokoch,  mnohé hudobné a tanečné vystúpenia tradičných i moderných umeleckých amatérskych i profesionálnych kolektívov, atraktívne podujatia pre deti ďalšie u verejnosti obľúbené sprievodné aktivity.

Priaznivcov dobrej hudby nepochybne potešia koncerty Andrey Zimányiovej, Janka Lehotského i hudobných skupín Modus Memory, Cimbal Brothers, Smola a Hrušky, Inekafe či Heľenine oči. Priaznivcov folklóru určite prilákajú speváčky ľudových piesní Helena Zahradníková, sestry Lenka a Evka Bacmaňákové i domáce folklórne súbory Kelčovan a Kysučan. Privítame aj špičkový slovenský folklórny kolektív z Košíc – folklórny súbor Železiar i temperamentných Donských Kozákov. Staršia generácia sa príjemne zabaví aj pri nôtach dychových hudieb Nadličanka a Fatranka, dobre známej hudobnej skupiny Capkovci zo Skalitého či hudobných skupín Tyrkys z Čadce a Nevädza z Korne. Mladšiu i strednú generáciu oslovia aj domáce kapely Bonks a Capriani Band. Z Toruńa príde medzi nás blues-rocková kapela Stará Škola a z Valaškého Meziříčí a Žywca cimbalová muzika súboru Bača a súbor tancov Hajduki. V centre mesta vás bude svojim jedinečným vystúpením zabávať bábkár Michal Cvoliga. Programom na Matičnom námestí bude sprevádzať počas celého víkendu atraktívna herečka a muzikálová speváčka Katarína Ivanková, ktorá sa predstaví aj s tanečnou skupinou Sense.

Festival je zameraný aj na podporu turizmu a cestovného ruchu. Tento zámer podporuje pravidelne aj účasť mestského informačného centra, ako aj účasť informačných centier našich partnerských miest (Poľsko, Česko). V nedeľu bude o 10.30 hod. na programe sv. omša. Nebude sa konať na Matičnom námestí (ako po minulé roky) ale na základe požiadavky vedenia farnosti, v exteriéri kostola sv. Bartolomeja.

Súčasťou spoločenského a sprievodného programu bude v nedeľu aj kladenie vencov pri pamätníku SNR. Pripravuje sa aj ďalší ročník turistického pochodu Drotárskymi chodníčkami (sobota), zameraného najmä na domácich turistov a rodiny s deťmi, hokejbalový turnaj O pohár primátora mesta, technické a zábavné atrakcie, tradičný stánkový predaj na Matičnom námestí a Palárikovej ulici, hodový lunapark v areáli Športovej haly a bohatá gastronomická ponuka. V Dome kultúry a v mestskej galérii budú inštalované výstavy, ktoré si návštevníci môžu pozrieť aj počas víkendu. Galéria Čadca predstaví tvorbu viacerých slovenských a českých maliarov a sochárov, ktorí sa zúčastnili počas uplynulých 5 rokov výtvarného plenéru v Staškove a tvorili diela na tému Kronerovci a Kysuce. V Dome kultúry v Čadci si môžete pozrieť výstavu fotografií z dielne nedávno zosnulého fotografa Vlada Adámka. Vstup na obe výstavy je voľný. V nedeľu popoludní bude na pódiu slávnostne odovzdaná aj Pocta Karola Guleju (udeľuje ju Kysucká kultúrna nadácia Bratislava v spolupráci s Mestom Čadca). V tomto roku si ju prevezme pani Dana Veveričíková, starostka obce Dlhé Pole.

Celého podujatia sa na pozvanie primátora mesta zúčastnia aj predstavitelia našich partnerských miest – Toruň, Žywiec a Valašské Meziříčí a partnerského okresu Osvienčim, ako aj ich účinkujúce súbory a remeselníci. Informačné centrá jednotlivých miest sa budú prezentovať aj v spoločnom infostánku na Matičnom námestí.

V piatok 23. 8. sa vo večerných hodinách na Matičnom námestí uskutoční  9. ročník festivalu Revival night, v rámci ktorého sa predstavia Jiří Schelinger Revival, AC/DC Revival, Roxette Revival a Depeche Mode Revival. Čadca tak ponúkne svojim občanom i návštevníkom tri dni kvalitnej hudby a zábavy.

SRDEČNE VÁS POZÝVAME a prajeme vám príjemné Bartolomejské hodovanie.