Presunúť na hlavný obsah

Martin Kolesár navždy odišiel za svojou múzou

Kultúra

V sobotu 21. marca 2020, práve v deň, keď matka príroda otvára svoju jarnú náruč, odišiel spomedzi nás vo veku 91 rokov vzácny človek – herec a režisér Martin Kolesár. Odišiel spomedzi nás, aby navždy spočinul v objatí svojej milovanej múzy Thálie.

Meno i osobnosť herca a režiséra Martina Kolesára, výnimočného umelca i človeka, je kysuckým ochotníkom a milovníkom divadla veľmi dobre známe. Kysuciam upísal viac než dvadsať rokov svojho života. Neúnavne, týždeň čo týždeň cestoval z Martina do Čadce, ale aj do Rakovej či Staškova, aby spoločne s miestnymi ochotníkmi odhaľovali tajomstvá a krásy ľudských príbehov, ktoré do písanej podoby zvečnili slovenskí i svetoví dramatici. Patril k tým umeleckým osobnostiam, ktoré v našom regióne zanechali mimoriadne hlbokú a plodnú stopu, rozvíjali ho a pomáhali mu zviditeľniť sa a zaradiť sa v oblasti umenia k špičkovým regiónom Slovenska. Dokazujú to mnohé úspechy, niekoľko celoštátnych prvenstiev na významných divadelných prehliadkach, víťazstvá na Palárikovej Rakovej a účasť na Scénickej žatve v Martine, opakovaná reprezentácia Slovenska v zahraničí, ako aj skutočnosť, že čadčiansky Divadelný súbor Jána Palárika sa pod jeho vedením prepracoval do „A“ kategórie, čo bolo najväčším vyznamenaním pre slovenské ochotnícke kolektívy. S čadčianskymi ochotníkmi naštudoval celkom 15 inscenácií. K najúspešnejším patrili Kým kohút nezaspieva (1970), Všetci sa nevracajú (1975), Súhvezdie draka (1977), Dvaja (1980), Na brehu priezračnej rieky (1983) a Slučka pre dvoch alebo domáca šibenica (1988). Mnohí si dodnes pamätajú aj jeho rozprávky Dlhý, Široký a Bystrozraký (1976) a Popoluška (1979), plné pôvabu a neopakovateľných humorných scén. Popri Čadci navštevoval aj ochotníkov v Rakovej a Staškove, kde pomáhal miestnym divadelným nadšencom dobrou radou a vlastnými skúsenosťami cibriť ich herecké umenie. Svojou profesionalitou, priateľským a láskavým prístupom, zmyslom pre humor, schopnosťou trpezlivo a citlivo pracovať aj na tých najdrobnejších detailoch hry, si získal srdce každého, kto sa raz ocitol na javisku. V hercoch objavoval a rozvíjal talent, viedol ich k precíznosti a jedinečným výkonom. Medzi ním a hercami, ako aj ľuďmi pracujúcimi v oblasti kultúry na Kysuciach, vznikali priateľstvá na celý život, pre mnohých bol nezameniteľným učiteľom a poradcom aj vo veciach osobného života. Kysuce a Čadcu miloval do posledných dní, stále sa intenzívne zaujímal o ich kultúrny život, o prácu ochotníkov a ľudí, ktorých mal rád a s ktorými ho spájali krásne spomienky.

Martin Kolesár dlhé roky pôsobil na profesionálnych divadelných scénach v Žiline a Martine, vytvoril desiatky nezabudnuteľných hereckých rolí a venoval sa aj réžii. Spolupracoval aj s ďalšími ochotníckymi súbormi v turčianskom regióne, pôsobil ako lektor a odborný porotca na mnohých národných divadelných festivaloch a prehliadkach. Na sklonku života žil v Bratislave, kde nejaký čas pôsobil aj ako pedagóg v Divadle a škole LUDUS. V roku 1993 vydalo Tlačové konzorcium Kysuce monografiu o živote a tvorbe Martina Kolesára, ktorú zostavila Katarína Šulganová. 

Martin Kolesár bol umelcom a človekom s veľkým a ušľachtilým srdcom. Vzácnym priateľom. Takým navždy zostane v našich mysliach a srdciach. Lúčime sa s ním s úctou a láskou a vyjadrujeme hlbokú sústrasť jeho rodine. Nikdy nezabudneme. Česť jeho pamiatke.

Martin KolesárParte Kolesár