Presunúť na hlavný obsah

Na kultúrnom nebi Kysúc zhasla vzácna hviezda

Kultúra

„Keď sa budete niekedy túlať čarokrásnou prírodou Kysúc, môže sa vám stať, že v jej lesoch alebo na stráňach stretnete maliara Jozefa Vrábla. Jeho rodný kraj mu učaroval, pozná ho naozaj intímne a jeho ojedinelú atmosféru dokáže majstrovsky preniesť do svojich diel. Je vidieť a cítiť, že so všetkým, čo Jozef robí, je aj bytostne zžitý. Z jeho tvorby a osobného života je evidentný i jeho postoj a úcta k Stvoriteľovi všetkej tej nádhery, ktorú tak rád prenáša na svoje plátna.“

Tieto slová napísal pred časom o svojom priateľovi, pri príležitosti jednej z mnohých výstav, na ktorých sa svojou tvorbou prezentovali kysuckí výtvarníci, akad. maliar Stano Lajda. Žiaľ, Ing. Jožka Vrábla už v lesoch nestretneme. Navždy od nás odišiel počas uplynulého víkendu. Správa nás zasiahla ako blesk z jasného neba. Neverili sme a ani dnes ešte neveríme, že tento vzácny, talentovaný, tvorivý, múdry, láskavý a neobyčajne priateľský človek, celým srdcom oddaný prírode, kultúre a umeniu, už medzi nás nepríde. V minulom roku oslávil šesťdesiatku (narodil sa 24. 3. 1959). Oslávil ju spoločne s rodinu a priateľmi autorskou výstavou v Dome kultúry v Čadci spoločne s jubileom FS Kysučan, ktorému zasvätil takmer 40 rokov svojho života. Tanečník, hudobník, choreograf, umelecký vedúci súboru, no najmä skvelý človek. Tak ho poznala nielen jeho folklórna rodina, tak ho poznali všetci jeho priatelia, s ktorými vytváral a rozvíjal kultúrny život na Kysuciach. 

Jozef Vrábel patril k popredným osobnostiam v oblasti kultúry, dlhodobo sa venoval tradičnému ľudovému umeniu a jeho šíreniu, s osobitým dôrazom na mládež. Jeho výraznými črtami boli pracovitosť, skromnosť, priateľskosť a vždy prítomná ochota k spolupráci. Vo FS Kysučan pracuje už takmer 40 rokov, umelecky ho viedol od roku 1990. Ako autor či spoluautor vytvoril mnohé jedinečné choreografie a tematické pásma, s ktorými sa súbor predstavil na domácich i zahraničných pódiách. K najúspešnejším a najpôvabnejším nepochybne patria obrazy z Kysúc – ľudová zábava z Vadičova v choreografii Hrajže mi, muzička, pásmo Na humne s goralskými prvkami zo Skalitého či Vianoce v Kysuckej vrchovine. Podieľal sa aj na tvorbe originálnych choreografií tancov  z Liptova, Podpoľania i Horehronia. Ako sólista či umelecký vedúci FS Kysučan pravidelne účinkoval v rámci Bartolomejských hodových slávností a na mnohých ďalších tematických podujatiach. Reprezentoval naše mesto i región a šíril ich dobré meno vo Francúzsku, Švajčiarsku, Izraeli, Mexiku, Poľsku, Chorvátsku, Česku, Srbsku, Taliansku. FS Kysučan sa vďaka obetavej práci Jozefa Vrábla preslávil aj na prestížnych slovenských festivaloch –  Východná, Detva, Terchová, Raslavice, Brezno, Skalité, Ochodnica. Súbor si pod jeho vedením vyslúžil obdiv odbornej i laickej verejnosti za citlivé spracovanie autentického folklórneho materiálu z regiónu Kysúc, spracovaním pastierskej a valašskej tematiky s využitím tradičných ľudových hudobných nástrojov. Jozef Vrábel patril aj medzi dlhoročných, aktívnych a mimoriadne úspešných členov Regionálneho štúdia neprofesionálnych výtvarníkov Kysúc, pravidelne vystavoval svoje diela v rámci autorských i kolektívnych výstav Čadci v Dome kultúry, v regióne i v ďalších slovenských mestách a v zahraničí. 

Lásku k prírode, ľuďom a jeho tradíciám, ktoré mu boli dané do vienka, zachytával v tisícorakých tvaroch a farbách na plátno. Maľovanie bola popri jeho profesii lesníka a pôsobení v Kysučane ďalšia veľká a trvalá láska. Obrazy, ktoré namaľoval, hladili dušu. Prírodné scenérie, folklórne a figurálne motívy, výjavy z poľovníckeho života, mestská i ľudová architektúra a ďalšie témy si našli cestu k mnohým priaznivcom výtvarného umenia. Jozef sa aj v tejto sfére ustavične vzdelával. Patril k najlepším nielen v rodnom regióne, ale aj na Slovensku, o čom svedčia desiatky ocenení a uznaní v oblasti výtvarného umenia. 

V roku 2017 si z rúk primátora Milana Guru prevzal Cenu mesta Čadca za dlhoročnú obetavú a aktívnu prácu vo Folklórnom súbore Kysučan, za záslužnú spoluprácu s Mestom Čadca v oblasti šírenia ľudových tradícií, za výrazný podiel na rozvoji kultúrneho a spoločenského života Čadce a regiónu Kysúc a šírenie ich dobrého mena doma i v zahraničí.

Mesto Čadca aj touto cestou vyjadruje hlbokú a úprimnú sústrasť rodine Ing. Jozefa Vrábla. Jeho prácu sme si veľmi vážili a budeme naňho s úctou a vďakou spomínať. Česť jeho pamiatke.