Presunúť na hlavný obsah

Detská univerzita v Čadci

Mesto

Počas druhého prázdninového týždňa v dňoch 8. – 12. júna 2019 sa v Čadci uskutoční prvý ročník Detskej univerzity pre deti od 9 do 15 rokov. O tom, čo je zmyslom a obsahom tohto zaujímavého podujatia nás informovala Mgr. Andrea Hanuliaková, konateľka hlavného organizátora podujatia, jazykovej školy Globe Čadca.

Čo je Detská univerzita?

Detská univerzita je formát, ktorý podporuje rozvoj talentovaných žiakov a patrí medzi obľúbené letné aktivity. Vo veľkých mestách sa už roky teší veľkej obľube rodičov aj detí. Doteraz deti z Kysúc takúto príležitosť zmysluplného trávenia voľného času cez prázdniny nemali. Z tohto dôvodu sme sa pokúsili o realizáciu tejto myšlienky aj v našom meste. V iniciatíve nás podporila Univerzita Mateja Bela z Banskej Bystrice, ktorá projekt čiastočne realizuje a ako garant aj zastrešuje. Detská Univerzita sa uskutoční pod záštitou Mesta Čadca a s finančnou podporou generálneho partnera Coop Jednota Čadca, ktorému týmto ďakujeme.

Čo je poslaním Detskej univerzity?

Poslaním Detskej univerzity všeobecne je poskytnúť deťom vo veku 9 až 15 rokov v prvom rade možnosť rozšíriť si obzory. Univerzita, jej informačný obsah aj celkový charakter vedie deti ku kritickému mysleniu, k hľadaniu súvislostí a k lepšiemu chápaniu vecí okolo seba. Okrem absolvovania prednášok na rôzne témy, budú mať deti priestor pre experiment, diskusiu a vyskúšanie si nových poznatkov. Päťdňový program prinesie deťom jedinečné zážitky a veľa užitočných, pre život dôležitých informácií.

Na aký program sa môžu deti tešiť?

Každý deň Detskej univerzity bude na inú tému. Na programe je Deň mladých vedcov, kde sa deti dozvedia čo je umelá inteligencia alebo robotika a v praktickej časti si naprogramujú jednoduchého robota. Počas Záchranárskeho dňa sa stretnú s lekármi, ktorí ich naučia zásadám prvej pomoci a počas Dňa biznisu zistia čo je finančná gramotnosť alebo čo znamenajú slová startup a PR. Z programu je jasné, že obsahom sú praktické témy z prírodných a humanitných vied. Pridanou hodnotu k týmto témam, ktorú ako jazyková škola môžeme poskytnúť navyše, sú komunikačné aktivity v anglickom jazyku, ktoré budú zosúladené s tematikou jednotlivých dní. Deti sa stretnú so zaujímavými osobnosťami a sme si istí, že každé z týchto stretnutí bude veľkým obohatením a možno aj motiváciou k štúdiu niektorého z uvedených odborov v budúcnosti.

Celý program bude prebiehať v našich priestoroch, t.j. v jazykovej škole Globe na pešej zóne v Čadci. Deti začnú ráno o 8.00 hod., po doobedňajšom bloku ich čaká obed, poobedňajší blok a ukončenie dňa bude cca o 16.00 hod.. Prihlášky, termín konania Univerzity a ďalšie dôležité informácie sú uvedené na našej webovej stránke: www.eglobe.sk. Keďže maximálny počet účastníkov je 30, po naplnení tohto počtu registrácie uzatvoríme. Tešíme sa na Vaše pozitívne ohlasy a veríme, že prispejeme k rozšíreniu možností, ktoré deti v našom meste majú.

Ilustračný obrázok