Presunúť na hlavný obsah

Poďakovanie učiteľom

Mesto

Dnes si pripomíname 427. výročie narodenia veľkého pedagóga, jazykovedca, filozofa a humanistu Jána Amosa Komenského (1952 – 1670). Tento deň je  v celosvetovom meradle uznávaný ako Deň učiteľov. Komenského myšlienky a posolstvá sú a budú aj naďalej výsostne aktuálne. Vzdávame poctu jeho osobnosti. A poctu vzdávame aj všetkým pedagógom a vychovávateľom našich mestských škôl a školských zariadení a ďakujeme im za obetavý a zodpovedný prístup k výchove nastupujúcich generácií.

Mesto Čadca pripravilo v spolupráci s Domom kultúry v Čadci pre svojich pedagógov a zamestnancov škôl tradičný slávnostný galaprogram v rámci ktorého budú ocenení aj mnohí učitelia za záslužnú a dlhoročnú prácu v oblasti vzdelávania a výchovy. Program sa uskutoční v piatok 29. marca 2019 o 13.00 hod. v Dome kultúry v Čadci. Jeho súčasťou bude aj divadelné predstavenie H. Levina Taký je život, v ktorom sa predstavia poprední slovenskí profesionálni herci.

O hre a autorovi

Hanoch Levin – najslávnejší izraelský dramatik napísal viac ako 50 divadelných hier, ktoré sa s obrovským úspechom hrajú po celom svete. Medzi jeho hrami sú tragédie, komédie, politické i spoločenské satiry, ale autor sa preslávil aj ako básnik, prozaik a režisér. Pre jeho najlepšie hry je charakteristická vášeň, jemne melancholická atmosféra, osobitný štýl, pohybujúci sa medzi poetickým a dramatickým jazykom, citlivosť voči osudom malých ľudí a niekedy jemný, ironický a inokedy veľmi britký humor. Hra Život je taký je pôvabnou komornou komédiou, ktorá pravdivo a do hĺbky hovorí o základných situáciách manželského vzťahu. Levinov pohľad na manželskú krízu je jemný, citlivý a nepochybne aj humorný. Hra poskytuje skvelé herecké príležitosti pre výnimočných hercov.

Herecké obsadenie

  • YONA: Štefan Šafárik
  • LEVIVA: Anita Krepčárová - Šafáriková
  • GUNKEL: Juraj Haviar

Réžia a dramaturgia: Peter Kováč

Scéna: Marek Gašpar Šafárik

Plagát k podujatiu