Presunúť na hlavný obsah

Bazírovanie na správnom postupe o nariadení zvýšenia daní je trik. V pozadí je mocenský boj!

Mesto

Skupina okolo poslanca Marcela Šula podala podnet na prokuratúru. Tvrdí, že schválené VZN o zvýšených daniach je nezákonné. Poslanec totiž namieta, že mesto nedodržalo 15 - dňovú lehotu na zverejnenie dokumentu na úradnej tabuli.

Špekulatívna akcia skupiny okolo Marcela Šula má pravdepodobne jediný cieľ. Zdiskreditovať vedenie mesta. Inak sa nedá vysvetliť aktivita postavená na spochybňovaní (opakovaného) procesu schvaľovania VZN o daniach, ktoré nie je a nikdy nebude populárnou témou.

Ťažké rozhodnutie poslancov a vedenia mesta sa neprímalo s radosťou a naozaj nie je agendou, s ktorou by ktorýkoľvek starosta či primátor predstúpil pred ľudí rád. Veď kto by sa pýšil zvýšením sadzieb pred vlastnými občanmi a voličmi? Ide však o nutnosť, zodpovedný krok a to nielen voči verejnej kase, ale hlavne voči potrebám obyvateľov.

Výpadok v rozpočte by totiž presiahol viac ako 200 tisíc Eur, čo by bolo jednoznačne na úkor servisu pre Čadčanov. Preto tí, ktorí majú na zreteli dobro mesta, musia vedieť uniesť politické riziko spojené s nepopulárnym rozhodnutím.

Je smutné, že tak ťažká agenda dokaže byť  nástrojom mocenského boja a osobných ambícií. O to viac, že Marcel Šulo zvyšovanie daní ako viceprimátor sám navrhoval, ba dokonca vo väčších  sumách.

Ale v krátkosti k podstate problému. Skupine petičiarov prekáža, že opakovaný návrh zvýšenia daní, ktorý prvýkrát neprešiel v zastupiteľstve a bol druhýkrát v krátkej dobe predložený poslancom, nebol na verejnej tabuli dostatočných 15 dní. Napriek tomu, že bol návrh totožný s tým pôvodným - obsahovo sa od neho ničím nelíšil. Marcel Šulo chce asi v lepšom prípade naznačiť, že obyvatelia sa s dokumentom nemali čas zoznámiť.

To však nie je pravdou a treba povedať, že necitlivé bazírovanie na zákonnom detaile, bez ochoty porozumenia a komplexného vnímania zámeru zmeneného VZN i celého procesu schvaľovania nenašepkáva dobré motivácie skupiny predkladateľov námietok.

Je totiž nad slnko jasné, že obsah opakovaného návrhu išiel do zastupiteľstva v absolútnej nemenej podobe. Úmysel zákonodarcov, aby verejnosť mala dostatok času sa s témou oboznámiť, bol zachovaný a to v plnej miere. Obyvatelia dokument po celý čas zverejnenia na tabuli pred prvým návrhom nijak nepripomienkovali, nenamietali. A žiadne ustanovenie právneho predpisu nevylučuje opakované hlasovanie o predloženom návrhu VZN (ktorý bol riadne zverejnený v nezmenenej podobe).

Autori námietok majú právo na spochybňovanie celého procesu. Energia, ktorú však do veci vkladajú, neslúži k dobru a na budovanie. Ak však prokurátor rozhodne, že nebol v tomto smere dodržaný zákonný postup, vedenie mesta  sa postaví  k veci zodpovedne.