Presunúť na hlavný obsah

Aktualizované: Gladiátor 2014 + video

Šport

V nedeľu 31. augusta sa v Čadci uskutočnil nultý ročník výnimočného preteku pod názvom Gladiátor. Išlo o vôbec prvé preteky tohto druhu v regióne Kysúc. Štart preteku bol pri mestskej plavárni, kde našli organizátori ideálne podmienky. Podujatie bolo organizované v spolupráci s mestom Čadca. O oficiálne otvorenie sa postaral primátor Čadce Milan Gura, pod ktorého záštitou sa podujatie uskutočnilo.

Na štart sa postavilo okolo 200 pretekárov z celého Slovenska. Každý prišiel s iným cieľom. Niektorým išlo o čo najlepší čas, iným o prekonanie samého seba. Trasa viedla od mestskej plavárne, cez Šeríkov okruh, vrch Jurošák, rieku Kysuca a cestou popri rieke Kysuca naspäť k mestskej plavárni.

Organizátori na čele s Vladom Urbánkom pripravili náročnú trať s mnohými prekážkami. Súťažiaci museli na trati prekonať  kontajner s ľadom, umelé kopce, museli sa vyšplhať na strom, preniesť vrecia s pieskom, vyjsť po šmykľavej fólii do kopca, prejsť cez umelú pavučinu, zdolať vraky áut, podliezť rôzne prekážky a mnohé iné.

Okolo 200 pretekárov tak malo možnosť  otestovať svoje fyzické a psychické schopnosti a siahnuť na dno svojich síl. Našli sa aj takí, ktorí absolvovali podobný pretek vôbec po prvý krát. Samozrejme v štartovom poli nechýbali pretekári, ktorí sa zúčastňujú podobných pretekov pravidelne. Neoficiálne najstarší pretekár bol 61 ročný Jiří zo Zákamenného.

Výnimočnosť  trate spočívala aj v skutočnosti, že bola prispôsobená špecifikám nášho regiónu. S náročnou trasou sa najlepšie vysporiadal v mužskej kategórii Ivan Buckulčík časom 36m 49s. V ženskej kategórii dominovala Angelika Kopčanová časom 47m 11s. Príjemným spestrením bol detský gladiátor, kde boli pre deti pripravené rôzne súťaže. Každý z pretekárov dostal na záver pamätnú medailu.

Pozitívne ohlasy zo strany pretekárov ale aj divákov dávajú organizátorom silnú motiváciu k tomu, aby bola Čadca opäť o rok centrum pre každého, kto má rád výzvy a prekonáva samého seba.

Galéria