Presunúť na hlavný obsah

Športovci v Čadci si polepšia, mesto chce zvýšiť finančnú podporu na ich aktivity

Šport

Pre tento rok dostane 18 športových oddielov v meste na svoju činnosť dohromady 31 tisíc eur.  Polepšia  si hádzanári, ktorí boli doteraz  bez dotácii. Rozhodli o tom poslanci na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Podpora športovým oddielom sa nemenila, oproti predchádzajúcemu roku dostanú kluby približne rovnako. Ich vyhliadky  do budúcich mesiacov  sú ale dobré. Vedenie mesta im chce na financiách pridať.  Primátor mesta Milan Gura na zastupiteľstve opakovane potvrdil verejný sľub o navýšení dotácii v rozpočte pre športové kluby.

„Nevidím dôvod, prečo by som nemal verejný sľub dodržať,“ reagoval na poznámku jedného z poslancov primátor Milan Gura.

Zároveň pripomenul, že mesto sa o športovcov príkladne stará, keď ich podporuje ďalšou nepriamom dotáciou. Športové kluby v Čadci neplatia nájomné v športových halách na ulici A. Hlinku  a na ulici Športovcov. Suma, ktorou i takto  mesto kluby dotuje,  prevyšuje hodnotu 23 tisíc Eur.

Ako uviedol predseda komisie športu a mládeže Peter Strapáč: „Dlhodobo hľadáme vhodnú koncepciu dotačného systému športu v meste, ktorá je dvojzložková. Prvou zložkou je priama finančná dotácia zo strany mesta a druhou je nepriama dotácia, v rámci ktorej majú mestské športové kluby športové haly a športoviská v bezplatnom užívaní na svoju tréningovú činnosť. Podporujem a budem presadzovať, aby sa športovým klubom zvýšila aj priama finančná dotácia, aby mohli v našom meste vyrastať talenty a deti boli vedené kvalifikovanými trénermi a taktiež, aby seniorské tímy šírili dobré meno nášho mesta nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí, samozrejme, je však potrebné, presadzovať tie kluby, ktoré činnosť vykonávajú dlhodobo, koncepčne, a najmä sa venujú výchove budúcich talentov.“.

Skôr, ako  športovcom v meste pridajú, oddelenie školstva, športu a kultúry chce vytvoriť objektívne kritéria na prerozdeľovanie dotácií.  Komisia bude zhodnocovať i výsledky športových klubov a úroveň súťaží, v ktorej sa nachádzajú.

Poslanci schválili dotácie aj jedenástim  kultúrnym združeniam a iným spolkom, medzi nimi Kysucká knižnica v Čadci, Jednota dôchodcov, Spolok priateľov Čadce, občianske združenie Stružielka.  Dohromady posiela mesto organizáciám  4 000 eur.