Presunúť na hlavný obsah

721 259 metrov za 24 hodín

Šport

Podujatie sa pomaly, ale isto stáva tradíciou. Plavecká 24-hodinová štafeta sa každoročne teší veľkému záujmu plavcov nielen z nášho regiónu. Jej víťaz odplával 35 kilometrov!

V piatok 15. februára od rána do soboty 16. februára sa počas celých dvadsiatich štyroch hodín uskutočnil v Čadci už tretí ročník plaveckej štafety. Hlavným cieľom plaveckej 24-hodinovky bolo neprerušiť „niť“ plávania. To sa aj podarilo, keď viac ako tristo plavcov naplávalo viac ako 721 kilometrov.

Štafetu odštartoval v piatok ráno Peter Strapáč, zástupca primátora mesta Čadca. Počas doobedia sa postupne prestriedali vo vode školáci zo ZŠ Rázusova, ZŠ Horelica, ZŠ Podzávoz, ZŠ M. R. Štefánika a zo ZŠ J. A. Komenského v Čadci. Nechýbali ani študenti stredných škôl z Čadce.

Viac ako 30 km zaplávali štyria

„Celkovo až štyria plavci prekonali hranicu tridsiatich kilometrov, čo je oproti minulému ročníku, keď sa to podarilo iba Františkovi Nehajovi, veľkou zmenou,“ prezradil jeden z organizátorov František Ujházi.

Absencia úspešného plavca a minuloročného víťaza Františka Nehaja akoby ešte viac motivovala ďalších borcov. Či už to bol Andrej Maták, ktorý zaplával 34 kilometrov, no aj Aleš Balamucký, celkový víťaz s odplávanými 35 kilometrami. Spomenúť treba vynikajúci výkon nestarnúceho Petra Gajdoša s viac ako 31 zaplávanými kilometrami. Tridsať kilometrov sa podarilo zdolať aj Matejovi Slivkovi.

„Tretí ročník máme úspešne za sebou. Chcel by som vyjadriť poďakovanie menovite tým, ktorí pomáhali pred, počas, ale aj po podujatí. Ďakujem kolektívu pracovníkov Centra voľného času v Čadci Petrovi Jurgovi, Radovi Nekorancovi, Janovi Staníkovi, Zuzane Priečkovej, Majke Čamborovej, Dane Jašurkovej, Jakubovi Durajovi, Anne Vlčkovej a Jane Špalkovej za vynikajúco zvládnutú organizačnú činnosť počas celého dňa. V noci pomáhali Maťo Chabroň, Miška Drdúlová, Lucka Gašparíková. Aby som nezabudol, tak poďakovanie patrí kolektívu plavárne a vedúcim Alenke Hlavovej a Mirke Smažákovej. A v neposlednom rade Edovi Gábrišovi. Ďakujeme aj mestu Čadca, vďaka ktorému sa 24-hodinovka teší stále väčšej obľube. Veľká vďaka patrí aj cestovnej kancelárii Jomatour plus, ktorá venovala hlavnú cenu pre víťaza v podobe zájazdu do Chorvátska. Dovidenia o rok,“ dodal na záver František Ujházi.

Výsledky štafety

  • Najmladší účastník: Zuzanka Škorvánková
  • Najlepší prípravkár: Jakub Pastva
  • Najlepší žiak: Alex Maták
  • Najlepší junior: Matej Slivka – 30 000 metrov
  • Najstarší účastník: František Bulej
  • Najlepší rodinný výkon: rodina Balamucká – 66 250 metrov
  • Najlepší dospelý: Andrej Maták – 34 000 metrov
  • Absolútny víťaz: Aleš Balamucký – 35 000 metrov
  • Najlepšia juniorka: Michaela Balamucká – 15 000 metrov
  • Najlepšia žena: Dominika Vanáková – 10 000 metrov

Ohlasy plavcov

Michaela Balamucká: 24-hodinovka je už taká moja tradícia. Mojím cieľom bolo zaplávať 15km a tak prekonať minuloročný osobák. Po deviaty kilometer sa mi plávalo celkom fajn, no potom to už bolo trošku náročnejšie. S bolestivými ramenami som pomaličky v skorých ranných hodinách doplávala 15 km a splnila svoj cieľ. Ďalším cieľom bolo prekonať minuloročný rodinný výkon 53 km, ktorý sme hlavne vďaka bratovmu výkonu dostali na hodnotu 66 km. Celá táto športová akcia bola výborne zorganizovaná a boli sme radi, že sme sa jej mohli zúčastniť a dobre si zatrénovať.

Andrej Maták: Predchádzajúce ročníky boli vynikajúco zorganizované, bolo tu veľa ľudí, stretol som sa množstvom známych, preto som sa rozhodol zúčastniť opäť. Povedal som si, že každý ďalší   ročník zaplávam viac ako ten predošlý. Minulý rok to bolo 27 km. (pozn. teraz zaplával 34 km)

Matej Slivka: Plávaniu sa venujem už dlho, ba plaváreň chodievam tiež často a keď som počul o štafete, rozhodol som sa tiež zúčastniť. Mojim cieľom je zaplávať 30 kilometrov, zatiaľ som na 15-tich. (pozn. 30 kilometrov Matej napokon odplával)

Peter Gajdoš: Na štafete sme boli aj minulý rok. Na plaváreň chodievam plávať aj s Ferom Nehajom. Ten však dnes nemohol prísť, lebo je v Anglicku v práci. Tak sme dostali úlohu, že musíme plávať a plávať. Chcel by som zaplávať tridsať kilometrov. (Petrovi sa to podarilo, keď zaplával 31, 42 km)

Galéria