Presunúť na hlavný obsah

Na Majstrovstvách Slovenska bol úspešný Alex Maták z Čadce

Šport

Alex MatákHistoricky najlepšie umiestnenie plavcov z Čadce v kategórii žiakov sa podarilo dosiahnuť Alexovi Matákovi zo Žabky Čadca. Na Majstrovstvách Slovenska mladších žiakov v Štúrove dohmatol na trati 200 metrov znak piaty a na polovičnej vzdialenosti skončil šiesty. Výborný výsledok dosiahol i na 100 m motýlik, kde obsadil 9. miesto.

Veľkým úspechom pre Alexa a Čadcu bola už samotná kvalifikácia na majstrovstvá republiky, kam sa do každej z disciplín dostane iba 32 najrýchlejších z celého Slovenska. Talentovaný Alex patrí v žiackej kategórii 12-ročných medzi najlepších znakárov na Slovensku. Boj o medaile bol tesný. Na časomiere chýbalo málo. O talente mladého plavca z Čadce svedčí porovnanie jeho výkonov a jeho tréningovej prípravy s prestížnymi plaveckými klubmi. Plavecká príprava v Čadci pre Alexa znamená mesačne priemerne 40-50 odplávaných kilometrov, čo je do 20 hodín tréningu v bazéne. Tento objem zvládajú plavci jeho veku z klasických plaveckých klubov za necelý týždeň.

Majstrovstvá Slovenska mladších žiakov sa konali 7.-9. júna v Štúrove na otvorenom dlhom (50m) bazéne. Zúčastnilo sa 49 slovenských klubov. Horúčava a slnko boli pre žiakov veľkou záťažou, no i tak sa mladému plavcovi z Čadce podarilo vo svojich šiestich štartoch trikrát posunúť svoje maximum, dvakrát plával na jeho hranici. Vytrvaleckú trať 800 metrov voľným spôsobom na dlhom bazéne plával prvýkrát a jeho výkon stačil na desiate miesto. Alexovi patrí veľká gratulácia a poďakovanie za skvelú reprezentáciu mesta.