Presunúť na hlavný obsah

Zúčastnili sme sa Behu sv. Mikulášov v Toruni

Šport

Naše partnerské poľské mesto Toruń je v Európe a vo svete známe aj výnimočným športovým podujatím – Behom sv. Mikulášov. V nedeľu 9. 12. 2018 sa uskutočnil už 16. ročník tohto obľúbeného a mimoriadne populárneho behu. Obrovské červené more viac než 3000 bežcov z Poľska a ďalších krajín sveta – všetci v červeným tričkách a mikulášskych čiapkach, odštartoval o 11.00 hod. z centrálneho historického námestia od sochy Mikuláša Koperníka prezident mesta Michal Zaleski. Na štarte bolo aj 7 bežcov – členov Klubu Kysuckého maratónu, ktorí reprezentovali naše mesto. Do Toruńa vycestovali na pozvanie predstaviteľov Mesta Toruń a Tovarišstva partnerských miest Toruńa. Hoci sa bežalo najmä pre radosť, naši bežci dosiahli vynikajúce výsledky a úspešne reprezentovali Čadcu, Kysuce i Slovensko. Bodovali sme niekoľkokrát na pódiových priečkach. Delegáciu našich bežcov po skončení podujatia veľmi priateľsky osobne prijal a pozdravil aj M. Zaleski a ďalší predstavitelia mesta Toruń.

Umiestnenie našich bežcov v jednotlivých kategóriách v behu na 10 km: Jozef Kadura – 2. miesto (kat. nad 55 rokov), Ján Bucha – 3. miesto, Milan Pollák – 4. miesto, Ján Slivka – 5. miesto (všetci kat. nad 60 rokov), Anton Greguš – 2. miesto (kat. nad 65 rokov). Náročnejšiu trasu polmaratónu absolvovali Ľuboslav Kučák a Pavol Mizera. Ľ. Kučák skončil na 3. mieste a P. Mizera dobehol ako 34. (obaja kat. do 40 rokov). Vynikajúce umiestnenie získal Ľ. Kučák aj v celkovom poradí bežcov polmaratónu – skončil na 17. mieste (čas 1:21:31). Všetci dobiehali do cieľa za pomerne náročného daždivého, chladného a veterného počasia. O to viac si ich výkony ceníme. Trať viedla krásnym historickým centrom a ulicami mesta Toruń a jeho prímestskými lokalitami. Obyvatelia a návštevníci mesta povzbudzovali bežcov – Mikulášov –  nielen počas štartu a v centre mesta, ale veľmi srdečne ich vítali a aplaudovali aj v cieli pri rozľahlej nedávno vybudovanej mestskej športovej hale. Na mimoriadne vysokej úrovni zorganizovaný beh bol skutočným zážitkom pre všetkým a treba spomenúť aj jeho charitatívny rozmer, účastníci i návštevníci podujatia prostredníctvom zbierky pomohli deťom z miestnych detských domovov.

Aj touto cestou ďakujeme všetkým bežcom za vynikajúcu reprezentáciu mesta Čadca a regiónu Kysúc, blahoželáme k úspešným výkonom a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

Galéria