Presunúť na hlavný obsah

Múzeá, galérie, knižnice otvorené, živá kultúra len online

Koronavírus

Ako sa dotknú nové opatrenia oblasti kultúry?

Od štvrtka 15. októbra 2020 až do odvolania budú na území Slovenska v platnosti nasledovné opatrenia:

  • rúška bude povinné nosiť aj v exteriéri, výnimku majú výkonní umelci a účinkujúci pri produkcii hraných a dokumentárnych filmov a tiež tlmočníci posunkového jazyka 
  • zakazujú sa všetky hromadné podujatia, vrátane bohoslužieb a verejných kultúrnych podujatí, ako sú divadelné, filmové, hudobné a iné umelecké predstavenia (platí to aj pre kiná v obchodných centrách), výnimku majú on-line prenosy a skúšky umeleckých predstavení
  • počet zákazníkov v prevádzkach bude obmedzený na 1 osobu na 15 metrov štvorcových, toto pravidlo platí aj pre galérie, múzeá, knižnice.

Pri nových opatrenia Ministerstvo kultúry SR presadilo, že umelecké súbory môžu aj počas zákazu hromadných podujatí skúšať a prinášať divákom predstavenia online. Múzeá, galérie a knižnice budú otvorené, podliehajú rovnakým opatreniam ako prevádzky – na 15 metrov štvorcových jeden návštevník.

Už v novembri môže ministerstvu kultúry poskytovať finančnú pomoc formou dotácií na základe nového zákona, ktorý je aktuálne v parlamente.

Dôležité: Ministerstvo kultúry SR informuje:

Formulár – dopady Covid-19

Cieľom tohto formulára je zmapovanie dopadov pandémie Covid-19 na pracovníkov v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Súhrnné dáta budú dôležitým podkladom na rokovania o opatreniach na zmiernenie negatívnych ekonomických dôsledkov pandémie Covid-19. Na základe týchto informácií vieme našu pomoc smerovať adresne a rýchlo. Účasť na prieskume nebude mať vplyv na budúce poskytnutie alebo neposkytnutie pomoci.
V prípade akýchkoľvek otázok súvisiacich s týmto formulárom nás prosím kontaktujte e-mailom na adrese elektronickej pošty: formular@culture.gov.sk

Infolinka: +421 2 20482 350
 (v pracovných dňoch od 9:00 - 16:00)


Prosíme o vyplnenie formulára do 19. 10. 2020.
Pri vypĺňaní formulára odporúčame využívať osobný počítač (PC alebo notebook) s aktuálnou verziou webového prehliadača (Firefox, Chrome, Edge, Safari).

Viac informácií a formulár nájdete na http://www.culture.gov.sk/ministerstvo/covid-19/formular-3a2.html