Presunúť na hlavný obsah

Infekčný variant Omikron sa rýchlo šíri aj v Žilinskom krajii

Koronavírus

Župa do miest a obcí distribuuje informačné letáky na pomoc pri ochorení. 

Vakcinačné centrá poskytujú dostatok miest na očkovanie pre registrovaných, či neregistrovaných záujemcov, očkujú sa už aj deti.
Počet pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 v Žilinskom kraji stúpa. V mobilných odberových miesta rastie počet testovaných z dôvodu kontaktu s pozitívnou osobou alebo sú príznakoví. Najvýraznejšie je to na severe Slovenska, najmä v okresoch Tvrdošín a Námestovo a pridávajú sa už aj Kysuce a Považie.

Najnovší variant Omikron sa výrazne rýchlejšie šíri medzi ľuďmi, rýchlejšie nastupujú aj prvé príznaky. Menej často sa prejavuje strata čuchu a chuti, zároveň sa však môžu pridružiť napríklad gastrointestinálne ťažkosti. To, ako sa chrániť, ako sa správne liečiť doma, kedy si zavolať lekára ako i ďalšie rady a návody sa obyvatelia najnovšie dozvedia aj z praktických informačných letákov, ktoré pripravila Žilinská župa. Podľa riaditeľky odboru zdravotníctva ŽSK môžeme na základe vývoja predpokladať, že počet nakazených môže výrazne stúpnuť a tak nebude možné každého testovať ani dohľadávať kontakty. ,,Okrem osobnej zodpovednosti bude preto dôležitá práve včasná a správna domáca liečba, aby sa zdravotný stav nezhoršil tak, že by si vyžadoval hospitalizáciu. V množstve informácií sa však môže človek stratiť, preto sme pripravili praktickú pomôcku, ktorá ich usmerní ako postupovať už pri prvom podozrení či prvých príznakoch.“ Informačnú brožúru župa rozposlala do všetkých miest a obcí v kraji.

Nemocnice v Žilinskom kraji majú obsadených 39% reprofilizovaných lôžok, čo predstavuje 171 lôžok a podporu umelej pľúcnej ventilácie podporuje 18 pacientov (údaje sú aktuálne k 31.1.2022).

,,Aj napriek rýchlemu šíreniu môžeme povedať, že situácia v nemocniciach je zatiaľ pomerne priaznivá a počty hospitalizácií nerastú extrémnym tempom. Nesmieme však situáciu podceniť, nakoľko sa vývoj mení zo dňa na deň. Buďme, prosím, zodpovední, v prípade podozrenia sa izolujme, využívajme možnosti samotestovania a kto môže, nech sa dá očkovať. Stále je to jediná cesta, ktorá nás chráni pred vážnym priebehom,“ uviedla županka Erika Jurinová. Zároveň dodala, že na to, aký bude mať človek priebeh ochorenia, bude mať vplyv aj to, či mu bola poskytnutá aj tretia dávka. Do dnešného dňa si v Žilinskom kraji prišlo po tzv. ,,booster“ 168 898 ľudí.

Očkovacie centrá v Žilinskom kraji naďalej ponúkajú dostatok voľných termínov na očkovanie pre všetkých záujemcov. Zoznam vakcinačných centier, ako i presný rozpis očkovaní jednotlivými druhmi vakcín je dostupný aj na webovej stránke kraja v časti ,,ZAvakcinovaný kraj.“ Záujemcovia o očkovanie môžu využiť aj služby mobilnej očkovacej jednotky VakciZuzka.

Zdroj: Tlačová správa Žilinského samosprávneho kraja, Žilina 31. január 2022