Presunúť na hlavný obsah

25. premiérový deň SMT JOJA

Kultúra

V nedeľu 14. júna sa v Dome kultúry v Čadci uskutočnil jubilejný 25. premiérový deň SMT JOJA. Tento deň bol pre členky súboru výnimočný. Zavŕšila sa ich celoročná práca a hodiny nacvičovania strávené v zrkadlovej miestnosti Domu kultúry. Jedinečnosť tohto dňa potrhol aj fakt, že vo vypredanej sále sedeli v hľadisku ich mamy, otcovia, babky, dedovia, súrodenci, rodina, ale aj kamaráti a priaznivci tejto skupiny.

Program bol naozaj pestrý nielen kostýmami ale aj variabilitou choreografií. Svoje umenie predviedli všetky vekové kategórie, od najmenších drobcov až po najstaršie tanečníčky. Neustály potlesk hľadiska vyburcoval tanečníčky k skvelým výkonom a bolo naozaj na čo pozerať. Ako povedala umelecká vedúca Danka Jašurková: "Potlesk je pre súbor najkrajšia hudba a najlepším uznaním."

Ako hosť na premiére sa predstavil súbor pôsobiaci pri KIC – DK Čadca- Magic flash, pod vedením Majky Chylej. Tento súbor sa skladá aj so seniorskej tanečnej zložky, ktorého tanečníčky sú bývalé členky SMT JOJA.

Medzi jednotlivými choreografiami boli  premietané spomienkové vstupy s minuloročnými choreografiami s bývalými členkami súboru. Každý v sále videl, že členky sa menia, ale kvalita a láska k tancu ostáva stále.  Ale minulosť neostala iba na plátne. Vedúca súboru spoločne s bývalými členkami z roku 2000 predviedli nádherný scénický tanec "Nevinnosť motýľov".

Záver patril emóciám a aj slzám šťastia. Súčasné aj bývalé členky, niektoré prišli na scénu priamo z hľadiska, si vyslúžili dlhotrvajúci "standing ovation". Peknou kyticou prišiel na konci oceniť dlhoročnú prácu vedúcej súboru aj primátor Čadce Milan Gura.

Súbor vznikol v r. 1986 a od r. 1996 je na jeho čele D. Jašurková. Počas svojej činnosti dosiahol viac ako 200 ocenení. Jej členky sa prezentujú na rôznych podujatiach v okrese, mimo okresu, po celom Slovensku i v zahraničí. Tieto úspechy majú aj ďalšie pozitívum. Šíria dobré meno Čadce za hranicami regiónu, za hranicami kraja, za hranicami Slovenska. Úspechy SMT JOJA sú tak v prenesenom význame slova aj úspechom Čadce.

Zriaďovateľom súboru je CVČ Čadca a spoluzriaďovateľom KIC – DK Čadca.

Galéria