Presunúť na hlavný obsah

Capko Matejko pozýva do divadla

Kultúra

Mesto Čadca a Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca vás pozývajú na komediálne rozprávkové divadelné predstavenie CAPKO MATEJKO (Koziołek Matołek) v podaní profesionálneho poľského Bábkového divadla Buratino, ktorého režisérom je popredná poľská umelecká osobnosť, režisér a bábkoherec Czeslaw Sieńko z nášho partnerského mesta Toruń. Dlhodobo pôsobil aj ako riaditeľ bábkového divadla Baj Pomorski Toruń, na pôde ktorého sa v rámci medzinárodného divadelného festivalu predstavil aj čadčiansky Divadelný súbor J. Palárika s rozprávkou Pinnochio (1996). V minulosti navštívil C. Sieńko viackrát Čadcu a pôsobil aj ako člen odbornej poroty divadelnej prehliadky Palárikova Raková.

Predstavenie ponúkne nášmu mladému divákovi nielen príjemný a výnimočný umelecký zážitok, ale aj možnosť prehĺbiť si poznatky o kultúre a umeleckej tvorbe našich severných susedov.

Divadelné predstavenie Capko Matejko sa uskutoční vo štvrtok 1. októbra o 9.00 a 11.00 hod. v Dome kultúry v Čadci. Predstavenie ponúkame najmä školskej mládeži z Čadce a blízkeho okolia. Vstupné je 2 €.

Diváci sa vôbec nemusia obávať jazykovej bariéry, predstavenie je zrozumiteľné a prístupné aj slovenskému divákovi.

Predstavenie Koziolek Matolek (Capko Matejko)  je divadelná verzia v Poľsku veľmi známej rozprávky jedného z najvýznamnejších a najobľúbenejších poľských prozaikov, Kornela Makuszyńského.

Capko Matejko je rozprávka o slávnom cestovateľovi, capkovi Matejkovi. Vydáva sa na vandrovku do sveta, hľadá miesto, kde sa majú splniť všetky túžby a sny poľských kôz o podkovách. Matejko (Matolek), napriek tomu, že je malý a neskúsený, prijíma výzvu. Púšťa sa na svoju životnú cestu. Prežíva množstvo nielen nebezpečných, ale aj zábavných  dobrodružstiev, z ktorých vychádza celý a zdravý. Keď konečne doputuje do oného mesta,               v ktorom sa majú splniť jeho túžby, stretáva vytúžených Kováčov. Len či sa mu podarí podkuť kopýtka? Podarí sa mu splniť jeho cieľ? Diváci sa to dozvedia počas predstavenia. Dobrodružstvá capka Matejka sú v predstavení poľského divadla Buratino ukázané farbisto, nápadito, neobyčajne divadelne, hravo. Je to predstavenie s množstvom dynamicky sa meniacich akcií, pútavej hudby, krásnych piesní a príťažlivej choreografie. Postava CAPKA je predstavená rôznymi spôsobmi. Tvorcovia využívajú široké spektrum možností divadla animácií. A tak tu Capko vystupuje ako bábka, ako herec v maske a tiež ako maňuška. To však nie sú všetky jeho scénické podoby v našom nápaditom predstavení. Pri tejto príležitosti naši diváci spoznajú ohromné možnosti bábkového divadla. Jednotlivé časti predstavenia – scénické výstupy sa spájajú s neohraničenou detskou predstavivosťou, vyvolávajú neopakovateľné a krásne zážitky.

CAPKO MATEJKO (KOZIOŁEK MATOŁEK)

Bábkové divadlo BURATINO, Bydgoszcz, Poľsko

Réžia: Cieszlaw Sieńko – Toruń, Poľsko

Scénografia: Jacek Zagajewski
Hudba: Robert Łuczak
Choreografia: Izabela Gordon-Sieńko

Účinkujú: Iga Jambor-Skupniewicz, Karolina Suchodolska, Izabela Gordon-Sieńko, Karolina Kasprzak, Jarosław Siech/Łukasz Seremet

Obsah predstavenia:

Do istej usadlosti obývanej kozami sa dostala zvesť, že existuje také miesto, ktoré sa nazýva Pacanov, v ktorom dokážu podkuť kozy. Na verejnom zhromaždení kôz prijali, že bola by to neobyčajná česť pre všetky kozy, keby aspoň jedna koza bola podkutá. Ale žiadnej sa nechcelo ísť, lebo nevedeli kam, keďže nikto nevedel, kde bývajú tí kováči. A v tej chvíli sa hlási malý capko, nie príliš múdry, a tvrdí, že on pôjde. Všetci sa potešili dobrovoľníkovi, rozlúčili sa s ním a išli domov. A Capko sa vydal na cestu. Nebola to ľahká cesta, lebo najskôr ho chceli zožrať krvožráči kapusty, potom ho chcela uvariť Baba-Jaga striga, po čom ho zajali zbojníci a keď im utiekol a vstúpil na loď, musel variť jedlo pre celú posádku. Žiaľ, Capko nebol dobrý kuchár, preto ho posadili do dela a vystrelili. Doletel až do Číny, kde pod hrozbou straty hlavy sa mal rýchlo naučiť čínsku abecedu. Úloha nebola ľahká, lebo čínska abeceda obsahuje 50 000 znakov. Capko teda opäť uteká. Ukryjúc sa v balení čínskeho čaju, dostane sa do USA. Tam, utekajúc pred divými indiánmi, vstúpi do americkej armády. Ale keďže si neustále mýlil veliteľove povely a rozkazy, vystrelili ho na Mesiac. Na Mesiaci stretáva pána Tvardovského a na základe jeho rady sa vracia na Zem a pristáva v džungli, kde znudené opičky chcú, aby bol ich kráľom a keby sa tak stalo, zaiste na celom africkom kontinente by zavládla radosť. Nesúhlasiac s opičím trónom, náš Capko vyskakuje na chrbát bociana, ktorý sa z Afriky vracia do Poľska. Tak sa dostáva do Pacanova, teda tam, kde sa Capkovi zdalo, že sú kováči, ktorí podkúvajú kozy. Ukazuje sa však, že to nie kováči pribíjajú podkovy kozám, iba také priezviská majú kováči: „Kozy". Preto sa  hovorí, že „Kozy kujú v Pacanove". Keď zúfalý Capko Matejko lamentuje, že celá jeho vandrovka po svete a galaxii bola daromná, jedna z obyvateliek Pacanova mu vraví: „Nie je dôležité mať podkovy, ktorými možno na mieste dupať a nie je dôležité ich nosiť, zmysel je v tom, aby si ich stále hľadal."

Ide teda o to byť aktívny, mať v živote cieľ, hľadať svoju cestu, lebo kráčajúc vždy niekam

Slovo o autorovi rozprávky:

Kornel Makuszyński - poľský prozaik, básnik, fejtonista, divadelný kritik a publicista, člen Poľskej literárnej akadémie, pred II. sv. vojnou jeden z najčítanejších spisovateľov, autor cyklu kníh pre deti - o Capkovi Matejkovi (Matolkowi) a opičke Fiki-Miki, ako aj románu pre mládež „Satan zo siedmej triedy" a „Bláznovstvá slečny Evy". Je to jeden z najtalentovanejších a najobľúbenejších  poľských spisovateľov spred II.  sv.  vojny. Veľa jeho kníh pre mládež bolo sfilmovaných a sú hrané v celom Poľsku dodnes. Oceňovaný bol za neobyčajný literárny dôvtip a za ľahký ale vybrúsený štýl prózy a poézie. Charakterizoval ho mimoriadne srdečný, pohodový vzťah k svetu a k ľuďom. Čitateľmi bo zvelebovaný. Po II. sv. vojne bola jeho tvorba zakázaná. Žil v núdzi a zomrel zabudnutý. Krátko po jeho smrti, súčasne s politickým odmäkom, dochádza k návratu k jeho tvorbe.  Zanechal po sebe veľa románov, sonetov, poviedok, lyriky a básní, ale v Poľsku je spájaný predovšetkým s Capkom Matejkom, vôbec nie najmúdrejším kozím hrdinom, hľadajúcim  kováčov, ktorí by ho dokázali podkuť. Napriek mnohým Makuszyńského prísľubom, že za žiadne peniaze už nenapíše ani jednu vetu o Capkovi,  požiadavky verejnosti boli také  silné, že krajine hrozila rebélia. Teda neustále ustupoval a stále písal. Napísal 4 obsiahle knihy a Bydgošské bábkové divadlo Buratino s režisérom Czeslawom Sieńkom (Poľsko, Toruń) vám predstavia časť tých dobrodružstiev.

Galéria