Presunúť na hlavný obsah

Galéria Čadca pozýva na jedinečnú vianočnú výstavu

Kultúra

Galéria Čadca ponúka svojim priaznivcom do 6. novembra 2015  výstavu pod názvom !!!, v rámci ktorej sa prezentujú traja mladí čadčianski výtvarníci Barbora Harciníková, Ján Bátorek a Lukáš Škorvánek. Výstavu kurátorsky pripravila Veronika Mundierová. Výstava je vám k dispozícii ešte tri dni, ak ste si ju nestihli dodnes pozrieť, neváhajte a navštívte ju. Veríme, že vás zaujme. Zároveň vás pozývame aj na ďalšiu originálnu výstavu, ktorú sme venovali tematike Vianoc a ktorá nepochybne poteší najmä našich najmladších návštevníkov a rodiny s deťmi.

Putujte s Alžbetkou za tajomstvom Vianoc

Výstavný projekt s názvom PUTOVANIE S OVEČKOU je jedným z mnohých krásnych projektov, ktoré v minulosti pre svojich návštevníkov pripravila BIBIANA, Medzinárodný dom umenia v Bratislave. Výstava, na ktorej môžu deti putovať za tajomstvom Vianoc, za poznaním, za hviezdou, za láskou a nádejou, vznikla voľne na motívy knihy Josteina Gaardera Vianočné mystérium, ktorú ilustroval Vladimír Král. Tento známy slovenský výtvarník zrealizoval aj výtvarno-priestorové riešenie uvedenej magickej expozície. Jej základ tvoria ilustrácie k uvedenej knihe, ktorá vďaka nim získala hlavné ocenenie v celoslovenskej súťaži Najkrajšie knihy 2012 v Bibiane.

"Keď som videla túto knihu, hovorila som si, že je ako stvorená na výstavu a skúsime preniesť ilustrácie do trojrozmerného priestoru, kde treba osloviť divákov aj interaktívne," uviedla dramaturgička BIBIANY, spisovateľka Eva Čárska, autorka námetu a scenára tejto vianočnej expozície, ktorej súčasťou je aj neobvyklý „zázračný" adventný kalendár. "Čaro ilustrácií Vlada Krála spočíva najmä v prekvapivom stvárnení známych motívov, farebnosti a neobvyklých spojeniach," dodala.

Výstavu Putovanie s ovečkou máme možnosť vidieť a zažiť aj v Čadci. Galéria Čadca ju uvedie vo svojich priestoroch v Mestskom dome v spolupráci s BIBIANOU. Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 13. novembra 2015 o 10.00 hod. Odborným garantom výstavy je Mgr. Valéria Marákyová. Uvedená výstava je v poradí už 13-tou výstavou, ktorú od svojho založenia (máj 2013) predstavila svojim priaznivcom Galéria Čadca.

Výstava ponúkne deťom možnosť putovať spolu s dievčatkom Alžbetkou časom a priestorom po stopách ovečky, ktorá akoby zázrakom ožila v predajni hračkárstva. Vďaka Alžbetke a ovečke sa vrátia v čase o viac ako 2000 rokov späť, dostanú sa do zázračného sveta plného anjelov, mudrcov, pastierov a iných krásnych bytostí, ktoré postupne priblížia pútnikom čaro Vianočných sviatkov. Ich vrcholom je príbeh o narodení Ježiška v Betleheme.

Výstava Putovanie s ovečkou potrvá do 12. februára 2015. Galéria Čadca je otvorená v PO – PIA  od 8.00 do 16.00 hod. Pre záujemcov a kolektívy aj mimo uvedeného času. Vstup je voľný.

Garantmi výstavy sú: Mesto Čadca, Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca, BIBIANA, Medzinárodný dom umenia, Bratislava.

Srdečne vás pozývame! Príďte medzi nás, putujte s nami za tajomstvom Vianoc. Veríme, že výstava poteší najmä detské srdiečka, no nepochybne aj nás dospelých.

Vladimír Král (1974, Bratislava)

Ilustrátor, scénický výtvarník, grafický dizajnér, režisér animovaných filmov

Vladimír Král bol poslucháčom Katedry animovanej tvorby na FTF VŠMU v Bratislave. Po úspešnom absolvovaní vysokoškolského štúdia pracoval ako ilustrátor, scénický výtvarník, grafický dizajnér a režisér animovaných TV filmov (napr. Keď nie, tak nie (1998), Dvojhlasná invencia a-mol (1999). Na pôde Medzinárodného domu umenia pre deti v Bratislave BIBIANA sa predstavil ako autor bábkovej scénografie a priestorového riešenia v predstaveniach Betlehemské rozprávky (1998), Veľký primáš Baro (2002) a podieľal sa na príprave výstav Naše Vianoce na skle maľované (1999) a Najkrajšie knihy Slovenska 2000 – 2007 a ďalších. Súčasťou jeho animovanej tvorby je napríklad úvodná zvučka filmového festivalu Art Film 1999, výtvarné návrhy k animovanému seriálu Čarovný zvonček a dokumentárnemu cyklu Římani za humny. Je tiež autorom ilustrácií v obľúbených knihách Jána Uličianskeho Analfabeta Negramotná, Vianočné mystérium Josteina Gaardera či Kozliatka Márie Rázusovej-Martákovej a Jaroslavy Blažkovej.