Presunúť na hlavný obsah

Galéria Čadca pozýva na TRI VÝKRIČNÍKY

Kultúra

Po týmto nezvyčajným názvom - !!! - sa skrýva výstava tvorby začínajúcich kysuckých výtvarníkov - Jána Bátorka, Barbory Harciníkovej a Lukáša Škorvánka, ktorú v piatok 25. septembra 2015 sprístupní širokej verejnosti Galéria Čadca vo svojich výstavných priestoroch v Mestskom dome. Traja mladí talentovaní výtvarníci vám ponúknu svoj originálny nekonvenčný pohľad na svet zakódovaný do malieb, grafík a objektov. Uvedená výstava je v poradí už 13. výstavou v danom priestore. Veríme, že opätovne zaujme a prekvapí, a to nielen mladých návštevníkov, ale aj tých skôr narodených. Výstavu kurátorsky pripravila Veronika Mundierová. Garantmi výstavy sú mesto Čadca a Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca. O príjemnú atmosféru a dobrú hudbu sa počas vernisáže, ktorá sa uskutoční 25. 9. 2015 o 17.00 hod. postará aj Marek Harciník. Srdečne vás pozývame.

Vstup je voľný. Výstava potrvá do 13. novembra 2015. Do 21. 9. 2015 (vrátane) si ešte môžete pozrieť výstavu Drotári 2015 - posuny tradície, ktorá ponúka tvorbu 62 slovenských i českých výtvarníkov a umeleckých remeselníkov pracujúcich s drôtom.

Ján Bátorek  (4. január 1989, Čadca)

  • 2009 – 2015 Akadémia umení, Banská Bystrica – odbor Maľba u akad. maliara Štefana Balázsa
  • 2008 Výstava – Dom kultúry, Čadca
  • 2012 Výstava – Penzión 3galéria, Podhájska
  • 2014 Výstava – Štúdio tanca, Banská Bystrica
  • Výstava  weKLADY , Spišská Nová Ves

Vo svojej tvorbe sa venuje hlavne expresívnej maľbe, kresbe a grafike. Inšpiráciu pre svoje diela hľadá vo svojom podvedomí, kde sa pohybuje medzi témami jemu vlastnými, ako hybridizácia, post apokalypsa, symbol, figúra, ale aj strach a nesmrteľnosť. Vo svojich dielach sa nesnaží reflektovať spoločensko-politické dianie, ale rieši v nich jeho vnútorné svety a východiská uvažovania. Ústredným motívom Jankovej tvorby, jej významovo-tvorivým atribútom je figúra a osoba – JA – ako  taká. Tieto definície majú divákovi napomôcť. Nie je v nich nútená sofistikácia alebo dopovedanie obrazu. Obrazy sú situované v neurčitom prostredí, kde do popredia vystupuje postava.

Barbora Harciníková  (28. jún 1993, Čadca)

  • 2008 – 2012 Škola úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru Bratislava – odbor Dizajn keramiky a porcelánu
  • 2013 Paneurópska vysoká škola, Bratislava, Fakulta masmédií – odbor Dizajn médií
  • 2012 UĽUV, Kruhy na vode, Bratislava
  • 2012 JUNIOR DIZAJN FEST, Bratislava

Barbora vo svojích dielach odkazuje na svet ako taký, od jeho vzniku –  v naturálnej koncepcii – až po súčasné spoločenstvo a morálne problémy dnešnej doby. Nesnaží sa o despotickú legitimizáciu, jej snahou je navádzať ľudí k zamysleniu a upriamiť ich na elementárny problém fungovania spoločnosi. V dielach je zastúpená monochromatická farebnosť a lineárne zasahovanie do materiálov ako sadra, betón, drevo, kde posúva ich prvotnú surovosť rôznymi povrchovými patinami. Jej pokorný prejav je vzácny. O to viac nám napovedá forma, ktorá u diváka vyvoláva záujem a podnecuje k rôznej interpretácií.

Lukáš Škorvánek  (14. október1987, Čadca)

  • 2009 – 2010 Štúdium na Akadémii umenia v Banskej Bystrici, odbor grafika
  • 2010 Výstava Cafe Galéria, Žilina

Vo svojej tvorbe sa zaoberá kontrastom medzi animálnym a futuristickým svetom, ich vzájomnou transformáciou do konkrétnych bytostí, ktoré sú bytostne späté a zakorenené v mysli autora. Jedná sa o akúsi kolaboráciu toho, čo ho vo vývoji poznačilo, s odkazmi na rodnú zem, ktorá ho neustále modifikuje a tvaruje. V expozícii pracuje so zvieracím motívom, ktorý prechádza do konštruktívno-lineárnej roviny. Nosnou ideou je hľadanie dokonalého súzvuku biotických a futuristických tvarov, kde sa z týchto naoko odlišných ideí stáva jeden prepracovaný celok. V týchto dielach môžeme vidieť aj istú kultúrnu symboliku regiónu, ktorá sa viaže na výber zvierat.