Presunúť na hlavný obsah

Kysucký komorný orchester oslávi 20 rokov

Kultúra

Popredné kysucké umelecké teleso – Kysucký komorný orchester (KKO) si v tomto roku pripomína 20 rokov svojej existencie. Vznikol na pôde Kysuckej kultúrnej scény v roku 1995 a neskôr (po jej zániku v r. 1998) si ho pod svoje ochranné krídla vzalo Mesto Čadca. Orchester pôsobí na pôde Domu kultúry v Čadci, kde sa pravidelne stretávajú na skúškach jeho členovia a kde sa odohráva väčšina z jeho úspešných koncertných vystúpení. Na jeho čele od jeho vzniku stojí vynikajúci dirigent, popredná osobnosť slovenskej hudby – Karol Kevický. Koncertným majstrom orchestra je známy čadčiansky hudobný pedagóg Anton Pohančeník a organizačným vedúcim Peter Bytčanek, riaditeľ Základnej umeleckej školy J. Potočára v Čadci.  V orchestri sa vystriedali mnohí talentovaní hudobníci, prevažne hudobní pedagógovia a študenti hudby, spolupracoval s mnohými významnými slovenskými interpretmi, nahral a vydal tri CD nosiče. Už 15 rokov spolupracuje s talianskym dirigentom Enricom Volpem a pravidelne účinkuje v Taliansku na medzinárodnom hudobnom festivale. Má za sebou stovky úspešných koncertov a vystúpení.

20. výročie svojho pôsobenia si KKO pripomenie slávnostným koncertom v Dome kultúry v Čadci 14. novembra 2015 o 17. h. Vstupné pre verejnosť je 2 €. V prípade záujmu si môžete vstupenky zakúpiť v Dome kultúry v Čadci.

KKO v rámci svojho jubilejného koncertu uvedie pod dirigentskou taktovkou Karola Kevického a talianskeho hosťujúceho dirigenta Enrica Volpe nasledujúce skladby: A. A. Corelli: Suita d-mol, P. Salunini: Koncert G dur pre cimbal a orchester, 1751, E. H. Grieg: Suita z Holbergových čias, op. 40, A. Piazzolla: Fantango, J. Matuška: V slovenskej chalúpke, suita.

Ocenenie osobností mesta

Súčasťou slávnostného večera bude aj akt udelenia ocenení osobnostiam mesta, ktoré sa svojim životom a prácou zaslúžili o rozvoj a dobré meno nášho mesta. Primátor Ing. Milan Gura odovzdá za rok 2015 na základe uznesení Mestského zastupiteľstva v Čadci nasledujúce ocenenia: Cenu mesta Čadca dirigentovi Mgr. art. Karolovi Kevickému a hudobnému pedagógovi Mgr. art. Antonovi Pohančeníkovi, Cenu primátora mesta Čadca MUDr. Romanovi Jablonickému a p. Lýdii Oravcovej, predsedníčke únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Čadci. Pri príležitosti 20. výročia založenia KKO bude udelené aj Čestné občianstvo talianskemu dirigentovi Enricovi Volpe, dlhoročnému priateľovi a partnerovi orchestra a nášho mesta.

Srdečne Vás pozývame a prajeme vám krásny zážitok.