Presunúť na hlavný obsah

Lukáš Hanulák natočí film o Kysuciach

Kultúra

Čadčiansky rodák, režisér a scenárista sa rozhodol pre krátke filmové dielo pod názvom „Dedičstvo“, ktoré sa má zamerať na drsný život kysuckých predkov. Podľa jeho slov sa film bude zamýšľať nad tým, v akej miere a sile nás naše korene ovplyvňujú a sú pre nás  osudovým dedičstvom.

„Rodičia vedomky, či nevedomky predávajú svojim potomkom záväzok, nenávisť alebo dlh. Niekedy je možné uniknúť následkom takého nešťastia, inokedy je nutné znášať rozmary osudu. A potom nezostáva nič iné, než prijatie toho, odkiaľ a z koho vlastne pochádzame. A možno napriek nepriazni, chudobe a často i hanbe dokázať vyťažiť oveľa viac, keď sa životu pozrieme do tváre a s rukou na srdci sa mu otvoríme,“ hovorí Lukáš Hanulák o základnom posolstve svojho budúceho filmu.

Štáb ma točiť na Kysuciach a v martinskom skanzene začiatkom zimy,  do veľkej miery preto natáčanie  ovplyvní počasie a samozrejme peniaze, na ktoré scenárista momentálne čaká. Predpokladaný rozpočet sa pohybuje okolo 60-tisíc eur. Väčšiu časť rozpočtu žiada autor od Audiovizuálneho fondu, menšie sumy ďalej od RTVS, Nadácie Tatra banky, žilinskej VÚC a samozrejme časť hradia filmári aj z vlastného  vrecka.

Autora inšpirovala k natočeniu filmu drsná kysucká príroda, ktorú si od detstva nosí v sebe ako obraz a ten musí podľa neho jedného dňa namaľovať v podobe filmu. Druhým motívom bol sen, v ktorom ho navštívili jeho dávno mŕtvi predkovia.

„Donútilo ma to začať si klásť rôzne otázky. Ako je napríklad možné, že veci po živote zasahujú do vecí všedných a ovplyvňujú ich? Je naozaj smrť hranicou, ktorá pretne všetky väzby? Pokus o odpoveď ponúka príbeh s príznačným názvom Dedičstvo,“ dodal Lukáš Hanulák.