Presunúť na hlavný obsah

Mesto sa otvorilo umelcom

Kultúra

Leto a čas oddychu je nenávratne preč a o slovo sa opäť  prihlásila umelecká múza. V meste Čadca sa už stalo tradíciou privítať  umeleckú sezónu so všetkou slávou. Štvrtok 17. septembra sa už po piaty krát uskutočnila trojdňová akcia  "Mesto otvorené umelcom" - ide o symbolické otvorenie novej umeleckej sezóny 2015/2016 pre verejnosť. Počas celej sezóny na vás čaká množstvo zaujímavých kultúrnych podujatí, máte sa na čo tešiť!

Samotnému otvoreniu predchádzal zaujímavý umelecký program v podaní DaMDS Eva. Presne o 14.30 otvoril zástupca primátora František Prívara symbolickým kľúčom pomyselnú umeleckú bránu. Hneď na to sa pred mestským úradom v plnej paráde previedli čadčianske mažoretky a dievčatá z tanečného súboru Joja. Všetci účinkujúci potom vytvorili sprievod, ktorý sa následne presunul mestom až k fontáne na Palárikovej ulici, kde pokračovali vo vystúpení. Cieľovou stanicou bola Palárikova oddychová zóna, kde jednotlivé súbory ukončili vydarený deň.

Tento deň bola verejnosti prístupná v Dome kultúry aj zaujímavá výstava pri príležitosti 35. výročia založenia Domu kultúry. Pestrá zmes fotografií prevedie návštevníka od prvého výkopu po súčasnosť. Priaznivci umenia si súčasne mohli prezrieť aj výstavu pod názvom „Tvorba mladých“, kde mladí, talentovaní umelci predviedli výtvarné a fotografické práce.

Treťou vydarenou akciou tohto dňa bolo divadlo Retro škola v podaní divadelníkov  z Divadla Ohraďák.

Piatok bol opäť tématicky zaujímavý. Od 10.00 hod sa mestským úradom šírili nádherné hudobné tóny v podaní Kysuckého komorného orchestra, ktorý ste si mohli vypočuť v spoločnej úradovni.

Súčasťou otvorenia umeleckej sezóny bol aj zaujímavý cyklus prednášok a besied pod názvom Stretnutie s umením, ktorý bol určený najmä žiakom základných škôl. Viac než 200 detí z čadčianskych, ale aj ďalších kysuckých škôl (Turzovka, Makov, Zákopčie, Oščadnica) prehĺbilo svoje poznatky o jedinečnom drotárskom remesle. Prednášky viedla Katarína Hallonová, odborná pracovníčka Považského múzea v Žiline. Svoje rozprávanie doplnila aj obrazovou prezentáciou, ktorá priblížila deťom vzácne zbierkové predmety z drôtu, ktoré sú majetkom múzea, ako aj unikátnym, vynikajúco spracovaným animovaným dokumentom Drotárska púť .

V sobotu predviedli svoje umelecké schopnosti fotografi v rámci fotomaratónu "Dobré svetlo". Na súťažiacich čakali štyri témy, z ktorých sa vybrali tieto dve -   Mestská krajina a  Symetria. Úlohou každého účastníka bolo v časovom limite nafotiť z každej témy maximálne  3 fotografie, nafotené počas dňa.   Porota hodnotila   vystihnutie témy, originalitu a technické prevedenie. Najlepšie fotografie v jednotlivých témach:
 Mestská krajina – víťaz  Alžbeta Hanuliaková,  v druhej téme „Symetria“ porota určila 3 víťazoch : Kristína Kubandová, Alžbeta Hanuliaková a Ema Hanuliaková. Víťazné fotografie z fotomaratónu sú vystavené  v Domu kultúry v Čadci.
Sobotňajšie popoludnie a zároveň ukončenie 3 - dňového maratónu podujatí patrilo DFS Kelčovan, ktorý predviedol folklórny cyklus "Na pažiti". Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

5. ročník Mesta otvoreného umelcom opäť ukázal, že naše mesto je kultúrne vyzreté a kvalita jednotlivých telies je na špičkovej úrovni. Pozitívnou správou je, že čoraz viac mladých ľudí sa angažuje v kultúrnom priestore, čo dáva pozitívny signál, že posolstvo starších generácií sa bude šíriť a robiť nám radosť aj v ďalších rokoch.

Galéria