Presunúť na hlavný obsah

Mikuláš príde do mesta v piatok 4. decembra

Kultúra

Mesto Čadca pozýva na vianočné podujatia

Vianoce vnímame ako najkrajšie a najemotívnejšie sviatkami roka. Platí to aj v oblasti kultúry a umenia. V tomto čase chceme zažiť čo najviac krásnych momentov, sme otvorení kráse a novým zážitkom. Na vianočné podujatia, koncerty, divadelné predstavenia, folklórne vystúpenia, výstavy a ďalšie zaujímavé tradičné i moderné aktivity vás srdečne pozývame aj v tomto roku. Mesto Čadca a Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca, ktorí v spolupráci s ďalšími partnermi pripravili pre širokú verejnosť cyklus programov Kysucké Vianoce v Čadci 2015. Cyklus sa koná už po 25. raz a veríme, že vás opäť poteší a spríjemní vám predvianočný i vianočný čas.

Už od 13. novembra ponúka Galéria Čadca originálnu a výtvarne krásne spracovanú výstavu Putovanie s ovečkou, ktorá je určená najmä detskému a mladému návštevníkovi. Výstava je v pravom slova zmysle vianočná, podáva príbeh malého dievčatka a ovečky, ktoré putujú v čase i priestore až do Betlehema, kde sa narodil Ježiško. Na svoje ceste zažívajú mnohé krásne dobrodružstvá a stretávajú vzácnych ľudí i anjelov. Výstava je interaktívna – ponúka deťom množstvo hier môže kresliť a plniť rôzne zaujímavú úlohy. Výstava potrvá do 12. februára. Vstup je voľný.

4. decembra o 15.30 hod. príde na koči do mesta Mikuláš, aby všetky deti, ktoré zavítajú na Matičné námestie obdaroval sladkosťami. V tento deň sa opätovne rozsvietia veľké vianočné stromy na Matičnom námestí a v areáli pri Palárikovom dome, kde nebude chýbať deťmi obľúbený, v Čadci už udomácnený, svietiaci veľký snehuliak a betlehem. Areál bude, podobne ako v minulom roku, dýchať vianočnou atmosférou a ponúkať rôzne špeciality a nápoje od 4. decembra do 6. januára 2016 (s výnimkou 24., 25.,31. 12. a 1.1.).

Chrámový vianočný benefičný koncert, počas ktorého sa pod taktovkou Karola Kevického predstavia členovia jubilujúceho Kysuckého komorného orchestra, MSZ Kysuca a ďalší hostia je na programe v nedeľu 13. decembra o 17.00 hod. v kostole sv. Bartolomeja v Čadci. Koncert sa koná pod záštitou p. Evy Gurovej, manželky primátora a výťažok z neho poputuje na podporu činnosti zdravotne postihnutých detí zo Stružielky.

19. decembra sa v kostole sv. Bartolomeja počas sv. omše o 17.15 hod. predstaví aj vynikajúca nevidomá poľská speváčka Patrycja Malinowska. Po skončení sv. omše uvedie aj krátky sólový koncert.

Vianočný koncert pripravila už tradične pre svojich priaznivcov aj Základná umelecká škola v Čadci (10. 12.).

Divadelný súbor Jána Palárika v Čadci pozýva v predvianočnom čase (12. 12.) na svoju novú premiéru, ktorú spojil aj s oslavou 90. výročia svojho založenia. Čadčianski ochotníci zahrajú v réžii Vlada Moresa hru Jožko Púčik a jeho kariérny rast, na motívy hry I. Stodolu.

DFS Kelčovan poteší svojich priaznivcov 18. decembra o 15.30 hod. programom nazvanom Kysucké Vianoce. Veríme, že chutiť Vám bude aj kapustnica, na ktorú vás pozýva primátor Milan Gura (18. 12.) i tradičné zabíjačkové dobroty, ktoré obohatia gastronomickú ponuku v rámci vianočných remeselných trhov na Matičnom námestí (10. a 11. 12.). Na svoje si prídu aj športovci – plavci, futbalisti a šachisti. 19. decembra ste pozvaní na plaváreň, kde najmä na deti čaká množstvo zábavných hier a aktivít. 29. 12. sa v športovej hale Pratex uskutoční atraktívny Štefanský pohár a Memoriál M. Piteľa, ktoré bude moderovať populárny slovenský športový redaktor a moderátor Marcel Merčiak.

31. decembra sa pred Domom kultúry v Čadci rozlúčime so starým rokom a privítame rok 2016. Vianočný cyklus slávnostne uzavrie Novoročný trojkráľový koncert (6. 1. 2016), v rámci ktorého sa pod taktovkou Karola Kevického predstavia členovia jubilujúceho Kysuckého komorného orchestra so sólistami Dominikou Stráňavskou, Jozefom Gráfom a Gustávom Beláčkom.  Na podujatí budú odovzdané aj ocenenia Osobnosť Kysúc za rok 2015.

Pekné zážitky v predvianočnom období ponúkajú aj ďalšie kultúrne zariadenia na území mesta. Kultúrna knižnica v Čadci pozýva do svojich priestorov 10. – 18. decembra na zaujímavé adventné čítania. KERIC ponúka 18. a 21. decembra svojim návštevníkom zaujímavé stretnutie so zahraničnými dobrovoľníkmi, ktorí budú rozprávať o tom, ako sa slávia Vianoce vo Francúzsku, Taliansku, Vietname, Ugande a Holandsku.

V predvianočnom čase sa v období od 10. do 18. decembra na vybraných podujatiach a koncertov v Dome kultúry v Čadci uskutoční dobrovoľná charitatívna zbierka na podporu činnosti OZ Stružielka, ktoré sa venuje zdravotne postihnutým deťom. Výťažok zo zbierky bude odovzdaný na záver vystúpenia detí z Kelčovanu 18. 12. v Dome kultúry v Čadci. Zbierka sa koná pod záštitou p. Evy Gurovej, manželky primátora.

Srdečne vás pozývame a veríme, že s nami strávite krásne sviatočné chvíle plné nezabudnuteľných zážitkov.

Plagát Vianoce 2015