Presunúť na hlavný obsah

Poľskí bábkoherci boli nadšení našim detským publikom

Kultúra

Mesto Čadca dlhodobo spolupracuje so svojimi partnerskými mestami v Poľsku i v Českej republike. Táto spolupráca je veľmi plodná a aj v uplynulých dňoch priniesla svoje ovocie v podobe jedinečného umeleckého zážitku pre mladého diváka. Postarali sa o to herci Divadla bábok Buratino, ktoré má sídlo v poľskom meste Bydgošč. Bábkoherci pracujú pod vedením popredného poľského režiséra a herca Cieslawa Sieńka, ktorého život i pôsobenie sú dlhodobo spojené s našim partnerským mestom Toruň. C. Sieńko viedol donedávna významnú poľskú bábkohereckú scénu Baj Pomorsky Toruń, na pôde ktorej sa v rámci medzinárodného divadelného festivalu predstavil v minulosti aj čadčiansky Divadelný súbor J. Palárika s rozprávkou Pinnochio (1996). V minulosti navštívil C. Sieńko viackrát Čadcu a pôsobil aj ako člen odbornej poroty divadelnej prehliadky Palárikova Raková, či ako hosť festivalu Divadlo a deti. K nášmu mestu má veľmi vrúcny a priateľský vzťah. Na pozvanie mesta, aby pricestoval po rokoch opäť do Čadce aj so svojim súčasným umeleckým súborom reagoval pozitívne, čo nás veľmi potešilo.Predstavenie Capko Matejko (Koziolek Matolek) z pera jedného z najvýznamnejších a najobľúbenejších poľských prozaikov Kornela Makuszyńského, ktoré naši poľskí priatelia uviedli v rámci tradičného festivalu Divadlo a deti 1. októbra 2015 na pôde Domu kultúry v Čadci a ktoré videlo takmer 800 detí zo základných škôl v Čadci a blízkom okolí, ponúklo nášmu mladému divákovi nielen ojedinelý umelecký zážitok a dobrú zábavu, ale aj možnosť prehĺbiť si poznatky o kultúre a umeleckej tvorbe našich severných susedov. Na vysokej profesionálnej úrovni odohratý dynamický, obsahovo, hudobne i vizuálne príťažlivý príbeh o odvážnom capkovi, ktorý sa vydá do sveta a zažíva množstvo krásnych dobrodružstiev, deti zaujal, poučil a pobavil, za čo hercov odmenili aj častým a spontánnym potleskom. Členovia súboru spoločne so svojim režisérom pobudli na Kysuciach niekoľko dní a popri uvedení svojho predstavenia spoznávali aj krásy nášho mesta, jeho okolia (Husárik) i okolitých obcí a regiónov (Oščadnica, Stará Bystrica, Terchová, Vrátna dolina). S pobytom v našom meste, s programom, ktorý pre nich pripravilo Mesto Čadca i atmosférou na predstaveniach v dome kultúry, ktorú im vytvorilo naše mladé publikum boli nadšení a všetkým organizátorom vyjadrili veľké poďakovanie a želanie opäť sa do Čadce vrátiť.

Pobyt a účinkovanie poľských umelcov pripravilo pre naše deti Mesto Čadca v rámci svojich medzinárodných aktivít. Poďakovanie za vynikajúcu spoluprácu pri realizácii tohto zmysluplného podujatia patrí aj Kultúrnemu a informačnému centrum mesta Čadca a riaditeľom a pedagógom všetkých základných škôl v Čadci a blízkom okolí, ktorých žiaci sa na predstaveniach zúčastnili. Ich záujem i priaznivá odozva nás veľmi potešili.

Ďakujeme aj našim partnerom, ktorí podporili uvedené podujatie: ASPERA – SPINN, s.r.o., J. Modrovič, Jazyková škola GLOBE – A. Hanuliaková, ARCHEKTA – S. Mikovčák, F. Prívara, V. Kráľ, J. Pajer – JPE., ENERGO Dom – F. Kučák.

Galéria