Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka pre milovníkov jazzu

Kultúra

Milí priatelia jazzu, blíži sa tretí ročník obľúbeného bratislavského festivalu špičkových svetových a slovenských jazzových umelcov v Žiline. Pre veľký úspech u žilinských jazzových fanúšikov sa Bratislavské jazzové dni v Žiline tento rok konajú až dva dni, v piatok piatok 23. októbra a v sobotu 24. októbra v Mestskom divadle Žilina.

Najväčším ťahákom festivalu bude jednoznačne sobotňajšie vystúpenie (24. 10.) gigantického hosťa, americkej jazz funkovej kapely Snarky Puppy. Súčasná hviezda amerického a svetového jazzu vedená basgitaristom Michaelom Leagueom bola minulý rok prvýkrát nominovaná na cenu Grammy.

Ďalším zaujímavým hosťom festivalu bude v piatok (23. 10.) kanadský hudobník basgitarista Alain Caron so svojou kapelou, ktorý vystupoval s takými hudobnými hviezdami ako Mike Stern, Billy Cobham, Didier Lockwood či Gino Vannelli. V rokoch 1976-1992 sa Alain Caron preslávil ako člen uznávanej kanadskej kapely UZEB zameranej na jazz fusion.

Na festivale vystúpi aj Bob Mintzer Quintet v piatok (23. 10.) v čele s vynikajúcim americkým jazzovým saxofonistom svetového mena Bobom Mintzerom. V spoločnom projekte si s ním zahrajú dvaja skvelí slovenskí muzikanti Lukáš Oravec a Marián Ševčík a zahraniční hudobníci Kálman Oláh, Tomáš Baroš.

V rámci žilinského festivalu sa v sobotu (24. 10.) predstaví aj Gábor Winand ako jeden z najlepších spevákov súčasného jazzu v Európe. Vystúpi spolu s kubánskou speváčkou Elsa Valle. Oboch spevákov bude sprevádzať NBS TRIO v zostave: Klaudius Kováč, Róbert Ragan a Peter Solárik.

Podrobnejšie informácie nájdete na: www.jazzaky.sk