Presunúť na hlavný obsah

Cyrilo-metodský koncert Miešaného speváckeho zboru Kysuca v Bratislave

Kultúra

Kysucká kultúrna nadácia v spolupráci s Mestom Čadca srdečne pozývajú na prvý slávnostný Cyrilo-metodský koncert Miešaného speváckeho zboru Kysuca do Bratislavy na Devín, kde vo Farskom kostole Svätého kríža zaznejú v nedeľu 12. júna 2016 o 17:00 hodine sakrálne skladby a úpravy ľudových piesní pod taktovkou Mgr. art. Jána Procházku.

Jedinečný spevácky zbor na Kysuciach, ktorý budúci rok oslávi svoje 40. výročie založenia, patrí dnes už medzi svetoznáme hudobné telesá. Okrem početných koncertov a koncertných vystúpení po celom Slovensku i v susednom Česku, koncertoval v Bulharsku, Nemecku, Španielsku, Francúzsku, Rakúsku, Poľsku, Taliansku, Juhoslávii, Anglicku a na Malte. U nás získal najvyššie ocenenia a z medzinárodných festivalov vo Varne v Bulharsku, Cantonigros v Španielsku a v Middlesbroughu v Anglicku si poodnášal zlaté medaily a hlavné ceny. Popredné ocenenia získal aj na festivaloch v Arezze a Ponsaccu v Taliansku, Tolose v Španielsku, Spittali v Rakúsku a na Malte.

Tohtoročný slávnostný koncert Miešaného speváckeho zboru Kysuca v Bratislave bude venovaný deťom z detského domova na Hornom Kelčove a bude sa niesť aj v duchu osláv 400-tého výročia založenia materskej obce Vysoká nad Kysucou. Práve v Detskom domove Horný Kelčov, pred jeho zlúčením s Detským domovom Bytča (od 1. januára 2013), dlhoročne pôsobil ako riaditeľ Mgr. Milan Pivko, Osobnosť Kysúc za rok 2013, ktorý spolu so svojou manželkou Máriou patrili medzi zakladajúcich členov Miešaného speváckeho zboru Kysuca. Obidvaja žiaľ už nie sú medzi nami, ale ich pamiatka a nesmierne obetavá celoživotná práca s deťmi žije ďalej a má svojich pokračovateľov. Dá sa povedať, že aj to podnietilo členov zboru a  Kysuckej kultúrnej nadácie usporiadať slávnostný letný koncert spojený s výletom do nášho hlavného mesta, v ktorom žijú i mnohí Kysučania. Veríme, že spoločnými silami sa nám podarí založiť skvelú akciu a vyzbierať pri nej dostatok finančných prostriedkov, ktoré budú venované deťom práve z detského domova na Hornom Kelčove. Dobrovoľná zbierka pod názvom „Kysučania deťom“ s registrovým číslom 101-2016-055387, bude prebiehať pri príležitosti konania slávnostného koncertu Miešaného speváckeho zboru Kysuca vo Farskom kostole Svätého kríža, na Námestí svätých Cyrila a Metoda, v Bratislave na Devíne a stacionárna pokladnička bude k dispozícii v čase od 16:00 do 19:00 hodiny. Tešíme sa na vašu účasť.