Presunúť na hlavný obsah

Galéria Čadca pozýva na výstavu Milana Paštéku

Kultúra

Galéria Čadca srdečne pozýva svojich priaznivcov na výstavu významného slovenského maliara Milana Paštéku (20. máj 1931 – 23. september 1998). Výstava predstaví tri desiatky jedinečných malieb a kresieb pochádzajúcich zo súkromnej zbierky. Ponesie symbolický názov Návrat. Prostredníctvom nej sa maliar po rokoch opäť vracia do mesta, kde žil a pôsobil a na druhej strane – Čadca si opätovne hľadá a chce nájsť cestu k svojmu maliarovi a jeho odkazu. Niektoré jeho diela mali možnosť vidieť návštevníci galérie aj v rámci minuloročnej výstavy Galandovci.

Galéria Čadca pozýva svojich priaznivcov na vernisáž výstavy M. Paštéku vo štvrtok 21. apríla 2016 o 17.00 hod. Súčasťou vernisáže bude aj prezentácia knihy Tri dimenzie obrazu, ktorá približuje umelecký a ľudský rozmer maliara prostredníctvom jeho rozhovoru s prof. Jánom Bakošom. Publikáciu vydala rodina M. Paštéku a predstaví ju jeho dcéra – Dominika Sládková Paštéková, ktorá je aj kurátorkou uvedenej výstavy. Kráča v otcových šľapajach, venuje sa výtvarnej tvorbe a pôsobí na katedre výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty Juhočeskej univerzity v Českých Budejoviciach.

Veríme, že výstava, ktorá je v poradí už 15. výstavou v danom priestore a potrvá do 5. augusta 2016, bude obohatením kultúrno-spoločenského diania v našom meste a priláka do galérie mnohých návštevníkov, ktorí milujú krásu a umenie. Jej garantmi sú Mesto Čadca, Kysucká kultúrna nadácia Bratislava a Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca. Hlavným partnerom výstavy je významný čadčiansky rodák Anton Blaha, zakladateľ a čestný správca Kysuckej kultúrnej nadácie Bratislava.

Galéria je otvorená v PO – PIA od 8.00 do 16.00 h a v SO od 8.00 do 12.00 h (jún, júl, august). Vstup do galérie je voľný.

Plagát výstavy

Fragmenty zo životopisu M. Paštéku

Milan Paštéka sa narodil 20. mája 1931 v Trenčíne. Pochádzal z učiteľskej rodiny. Detstvo prežil v Rajci uprostred prírody, ktorá ho očarila a ovplyvnila jeho tvorbu. Absolvoval štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéroch Ľudovíta Fullu a Jána Želibského (1955). Po skončení štúdia dva roky žil a pôsobil ako slobodný umelec v Čadci., kde od roku 1950 žili jeho rodičia a súrodenci – Jozef a Marta. Otec – Augustín Paštéka pôsobil ako stredoškolský profesor matematiky, fyziky a deskriptívnej geometrie na Gymnáziu v Čadci. Jeho manželka Alžbeta učila v Čadci a neskôr na Podzávoze na druhom stupni základnej školy matematiku a biológiu. Niektorí Čadčania si na nich a na ich deti možno ešte pamätajú. V roku 1957 odišiel M. Paštéka do Bratislavy, kde si následne založil rodinu a žil so svojou manželkou Evou a deťmi – synom Milanom a dcérou Dominikou. Na Kysuce a do Čadce, kde miloval najmä okolie rieky Kysuce, chodil na návštevu svojich rodičov a rodiny.

V jednom z rozhovorov v roku 1981 uviedol: „Kysuce sú a zostanú pre mňa najmä Čadca. A najhlbšie mám v pamäti rieku, akých je málo. Moje spomienky sa nevedia odpútať od jej brehov. Nie sú to spomienky na detstvo, skôr na to, čo prichádza krátko potom. Keď otec ešte nebol starcom a ja som už nebol dieťaťom. Pamätám si mnoho tvárí, ktoré sa mi stali blízkymi a ktorých už niet…Spomienky sa vracajú s naliehavosťou starej lásky.…Spomienka na tento priestor, do ktorého sa mimovoľne čas od času vraciam, zanechala vo mne nezmazateľnú stopu.“

V roku 1957 sa stal sa spoluzakladateľom výtvarnej Skupiny Mikuláša Galandu. V roku 1966 získal cenu Cypriána Majerníka. Okrem maľby sa venoval kresbe, grafike a keramike. Podieľal sa na výstavách československého a slovenského výtvarného umenia v Paríži, Düsseldorfe, Sao Paule, Benátkach, Mníchove, Grazi, vo Viedni, v Berlíne, Kolíne nad Rýnom, Essene, Osake, Moskve, Novare, Káhire, Alexandrii, Seville, Budapešti, Krakove, Esslingene či New Yorku. Jeho diela boli v rámci Československa i Slovenska prezentované v galériách a výstavných priestoroch na nespočetných samostatných i kolektívnych výstavách. Mnohé z nich sú zlatým fondom galerijných i súkromných zbierok doma i vo svete.

V roku 1975 spoločne s ďalšími umelcami, ktorí mali hlboký rodový či osobný vzťah ku Kysuciam položil výstavou Pozdrav umelcom rodnému kraju v Čadci základ pre vznik Kysuckej galérie.

Život Milana Paštéku tragicky vyhasol 23. septembra 1998 (Voznica).

Jeho život i rozsiahle dielo, vrátane viac než 300 reprodukcií diel, sú s mimoriadnym citom a profesionalitou spracované v monografii Milan Paštéka, ktorú v roku 2001 vydal K. K. Bagala, Vydavateľstvo L.C.A. Levice. Podpísal sa pod ňu kolektív viacerých autorov a maliarova manželka Eva Paštéková. V roku 2013 vychádza z pera Juraja Mojžiša publikácia Milan Paštéka – Uhol odvahy (Galéria Nedbalka, Bratislava).