Presunúť na hlavný obsah

Galéria Čadca pozýva na výstavu poľského maliara Adama Papke

Kultúra

Sme veľmi radi, že môžeme tohto mladého talentovaného umelca privítať na pôde nášho mesta – v Čadci a na Kysuciach a prezentovať jeho jedinečné dielo vo výstavných priestoroch mestskej galérie. Výstava akvarelov a kresieb Adama Papke je v poradí už 17. výstavou, ktorú svojim priaznivcom ponúka Galéria Čadca. Výstava je realizovaná v súčinnosti s umelcom a Mestom Toruń pri príležitosti 20. výročia partnerskej spolupráce medzi mestami Čadca  a Toruń. Vernisáž výstavy sa uskutoční 7. novembra o 12.30 hod. v Galérii Čadca za prítomnosti umelca, delegácie mesta Toruń na čele s prezidentom Michalom Zaleskim a ďalších pozvaných hostí. Výstava potrvá do 18. novembra 2016. Srdečne pozývame. Vstup je voľný.

ADAM PAPKE absolvoval v roku 1993 Fakultu výtvarného umenia na Univerzite Mikuláša Kopernika v Toruni, kde pracoval v ateliéri pod vedením profesora Mieczyslawa Wisnievskieho. Doménou jeho tvorby je maľovanie obrazov, iluzionistických obrazov, grafický a interiérový dizajn. Zameriava sa najmä na akvarely. Jeho diela sú súčasťou mnohých súkromných zbierok v Poľsku, Nemecku, USA, Kanade, Japonsku, Španielsku, Ukrajine a Taliansku. Je členom Asociácie poľských akvarelistov.

Pri zobrazeniach krajiny, ktorá je takmer nedotknutá civilizáciou, sa autor prejavuje ako romantik. Na jeho obrazoch vidíme pohoria týčiace sa k oblohe –  zobrazené v perspektíve a zahalené hmlou. Rozľahlé údolia, v ktorých sa drobné ľudské obydlia javia ako zrnká piesku v mori. Pokojné jazerá a krištáľovo čisté potoky, v ktorých sa odrážajú farby lesa, kvetov a neba. Všetko sú to krehké, jemné a akoby ľahko zahmlené výjavy, ktoré pripomínajú obraz teplého dychu na sklo, ktorý sa v momente rozplynie. Ale aj počas tej krátko trvajúcej chvíle nás očarí rozmanitosťou teplých farebných odtieňov. Niektoré z krajiniek jemne prenikajú do sféry fantázie vďaka efektu oblohy, ktorá zaberá viac ako polovicu plochy obrazu, ktorý sa tým stane bezhraničným, farebným a dynamickým. Príroda a priestor, ktorý Adam Papke na svojich maľbách zachytáva, môže dokonca vyvolávať pocit strachu a zároveň potešenia. Takéhoto charakteru sú jeho panoramatické pohľady na Toruň maľované sivou a pastelovými farbami. Tieto diela autenticky a presne znázorňujú architektonické prvky mesta spolu s ich okolím a charakteristickými detailami. Akvarely Adama Papke prinášajú konfrontácie rôznych farieb, variácie ich sýtosti a vrstvenia, a tak prinášajú ohromujúci efekt farebnosti samej v sebe. Je to prejav autorovho záujmu o abstrakciu? Alebo iba hra s farbami a svetlom vo svete akvarelov?

Adam Papke má na svojom konte desiatky individuálnych i kolektívnych výstav v rodnom Poľsku (Toruń, Bydgoszcz, Lublin, Bielsko-Biala, Krakov a iné) i v zahraničí. Jeho diela obdivovali milovníci umenia v Taliansku, Švajčiarsku, Nórsku, Španielsku, Južnej Kórei, Slovinsku, Českej republike, Kanade, Francúzsku a ďalších krajinách sveta.

Účasť autora na kolektívnych výstavách

1993 – Výstava mladých, Palác Mladosti v Bydgoszcz, 1993 – Celo-poľské trienále akvarelov – Galéria v Lubline; 1994 – 2nd bienále plastického umenia v Bydgoszczi – galéria v Bydgoszcz; 1995 – Celo-poľská výstava akvarelov – Galéria moderného umenia Włocławek; 2000 – Ateliér profesora Mieczysława Wiśniewskiego –El galléria v Elbląg; 2001 – Ateliér profesora Mieczysława Wiśniewskiego –Arsenał Galéria Umenia v Toruni; 2010 – projekt HALLO, Mestská galéria a výstavný ateliér Bydgoszcz; 2012 – výstava akvarelov Otec a Syn – galéria Wspólna v Bydgoszczi; 2013 – výstava Asociácie poľských akvarelistov, Pruszków; 2013 – výstava Asociácie poľských akvarelistov, Akvarel – Vášne a túžby, Bielsko Biała; 2013 – Medzinárodná výstava akvarelov, Nordisk Akwarell, Klevfos, Nórsko; 2013 - Medzinárodná výstava akvarelov, Maccagno, Talianskov; 2013 – Medzinárodná výstava malieb, Salon d’ete Lausanne, Švajčiarsko; 2013 – Projekt STREETS, Mestská galéria, Výstavný ateliér Bydgoszcz; 2014 –Výstava poľských akvarelistov, Strácajúca sa atmosféra Pruzkówa; 2014 – Výstava poľských akvarelistov, Akvarel, Múzeum Nadwiślańskie, Kazimierz Dolny; 2014 –Medzinárodná výstava výtvarných diel, Cordoba, Španielsko; 2015 - Výstava poľských akvarelistov, Zelený Pruszków, Pruszków; 2015 – Medzinárodná výstava akvarelov, Akwarela, Aquarelle, Aquarello, Múzeum Nadwislańskie, Kazimierz Dolny; 2015 – Svetové trienále akvarelov v Soule, Južná Kórea; 2015 – Medzinárodná výstava akvarelov, Llanca, Španielsko; 2015 – Medzinárodná výstava akvarelov, Castra, Slovinsko; 2015 - Výstava poľských akvarelistov, Jesenné inšpirácie Lagówa, Łagów; 2015 – Výstava poľských akvarelistov, Jan Galéria, Jankowice; 2016 - Výstava poľských akvarelistov in Těšín, Česká republika; 2016 - Výstava poľských akvarelistov, Karviná, Česká republika; 2016 – Výstava akvarelov - Wprost galéria, Iława; 2016 Výstava poľských akvarelistov, Regionálne centrum kultúry - Białystok; 2016 - Výstava poľských akvarelistov, galéria Pryzmat, výstavný ateliér - Krakow; 2016 – Medzinárodné bienále akvarelov - Vancouver, Kanada; 2016 – Medzinárodná výstava akvarelov - Avignon, Francúzsko.

Individuálne výstavy

2005 –Výstava akvarelov, Obchodná komora - Toruń; 2010 – Výstava akvarelov,  Galéria Kantorek –Mestská Galéria, Výstavný ateliér - Bydgoszcz; 2011 – Výstava akvarelov, Dwór Mieszczański, Toruń; 2012 – Výstava akvarelov, Dwór Mieszczański, Toruń; 2012 – Výstava akvarelov, Galéria Maya -Toruń; 2012 – Výstava akvarelov, Toruń v akvareloch Adama Papkeho, Galéria Domu Muz - Toruń; 2013 – Výstava akvarelov, Dwór Mieszczański, Toruń, 2014 Výstava akvarelov, S farbami a svetlom, Galéria knižnice Univerzity Kazimierza Wielkiego - Bydgoszcz, Bydgoszcz; 2014 - Výstava akvarelov S farbami a svetlom, Galéria v Oranżerii – Palác Lubostroń; 2015 Výstava akvarelov, Autonémia akvarelu, Autorská galéria Jana Kaji a Jacka Solińskiego - Bydgoszcz; 2015 – Výstava akvarelov, Krajinka v tvorbe Adama Papkeho, Galéria Mestskej knižnice - Człuchów; 2015 – Výstava malieb, Bieszczady –  cesta do vnútra krajiny, Galéria knižnice Univerzity Kazimierza Wielkiego - Bydgoszcz, Bydgoszcz; 2016 – Výstava malieb, Zozbierané akvarely Adama Papkeho, Múzeum Władysław Łęga, PhD. - Grudziądz, Grudziądz.