Presunúť na hlavný obsah

Galéria pozýva na výstavu krajinára Jozefa Kollára

Kultúra

Galéria Čadca srdečne pozýva svojich priaznivcov na výstavu popredného slovenského maliara, jedného z významných predstaviteľov slovenskej výtvarnej moderny, národného umelca Jozefa Kollára (1899 – 1982), ktorého doménou bolo stvárnenie krajiny v jej rôznych podobách. Výstava 23 obrazov – olejov a akvarelov, ktoré pochádzajú zo súkromných zbierok, nepochybne osloví každého návštevníka svojou pokojnou krásou, farebnou rozmanitosťou a originalitou stvárnených tém. Nájdete tu však nielen krajinné scenérie, ale aj pôvabné kvetinové zátišia, či obrazy zachytávajúce kolorit mestského života Banskej Štiavnice – kráľovského baníckeho mesta, kde sa autor narodil a kde prežil väčšinu svojho plodného života. Výstava, ktorá je v poradí už 14. výstavou v danom priestore, je sprístupnená od 11. marca do 15. apríla 2016. Jej garantmi sú Mesto Čadca a Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca. Partnerom výstavy je Ing. Jozef Markulják, predseda Správnej rady Kysuckej kultúrnej nadácie, čestný občan Čadce.

Vstup do galérie je voľný. Galéria je otvorená v PO – PIA od 8.00 do 16.00 h.

JOZEF KOLLÁR – curriculum vitae

(8. 3. 1899, B. Štiavnica – 21. 10. 1982, B. Štiavnica)

Akademický maliar, národný umelec Jozef Kollár sa svojou rozsiahlou tvorbou zaradil medzi vedúce osobnosti moderného slovenského maliarstva, patrí k najvýznamnejším predstaviteľom slovenskej krajinomaľby v 20. storočí.

Takmer celý svoj život a tvorbu spojil so svojim rodným mestom – Banskou Štiavnicou a jej okolím, kde prežil väčšinu svojho života a kde je aj pochovaný. Našiel tu trvalú inšpiráciu pre svoje obrazy. Jeho meno hrdo nesie aj mestská galéria a škola.

Počas gymnaziálnych štúdií v Košiciach navštevoval súkromnú školu E. Halásza-Hradila, ktorý sa mu stal úprimným radcom aj praktickým pomocníkom a ktorý v počiatkoch výrazne ovplyvnil jeho umelecké smerovanie.

V rokoch 1920 – 1921 študoval na Akadémii výtvarných umení v Mníchove, v rokoch 1922 – 1929 na Vysokej škole výtvarných umení v Budapešti. V rokoch 1930 – 1931 bol na študijnom pobyte v Taliansku. V lete 1935 a 1936 tvoril (i učil) v maliarskej kolónii J. Alexyho v Piešťanoch.

V tvorivom procese využíval J. Kollár najmä priame vizuálne vnemy. Technika jeho maľby pôsobí temperamentne. S obľubou maľoval jesennú i zimnú krajinu, ako aj zátišia s kvetinami. Jeho obrazy sú plné farieb, čarovne zachytených nálad, nesú v sebe neobyčajný pôvab a jedinečnosť stvárneného okamihu. Počas štúdií i neskôr sa venoval aj figurálnym kompozíciám, portrétom a vytvoril aj sériu aktov.

Vplyv na jeho tvorbu a jeho umelecký rast mali aj jeho pobyty v Szegede, Piešťanoch, ako aj poznanie tvorby P. Cézanna a francúzskych impresionistov C. Moneta, A. Renoira, Vincenta van Gogha.

Bol neobyčajne plodným umelcom, vytvoril takmer 3000 olejomalieb a 2000 kresieb a štúdií. Galéria J. Kollára v B. Štiavnici vlastní 1505 jeho diel. Jeho obrazy nachádzame vo všetkých slovenských, ale i v zahraničných galériách či súkromných zbierkach.

Samostatne, resp. spoločne s Alexym, Palugayom, či Bazovským vystavoval v Košiciach, Nových Zámkoch, Topoľčanoch, Bratislave, Prahe. Jeho súborné dielo prezentovali galérie a múzeá v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Liptovskom Mikuláši, Martine, Nitre, Bratislave a ďalších mestách.

Dielo J. Kollára spolu s dielami Alexyho, Benku, Galandu významne zasiahlo do formovania slovenskej modernej maľby. Vlastným pohľadom na svet a jeho zmyslovým uchopením je stále aktuálne a príťažlivé.