Presunúť na hlavný obsah

GRAND PRIX 19. ETNOFILMU putuje do Talianska

Kultúra

V dňoch 18. – 21. októbra 2016 sa uskutočnil v Dome kultúry v Čadci 19. ročník Medzinárodného filmového festivalu ETNOFILM Čadca, ktorého hlavnými organizátormi sú Žilinský samosprávny kraj, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci a Mesto Čadca.

Spoluorganizátormi podujatia boli: Slovenský filmový ústav Bratislava, Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca, Katedra etnológie a muzeológie FiF UK Bratislava, Katedra etnológie a folkloristiky FF UKF v Nitre, Slovenské národné múzeum  v Martine, Národopisná spoločnosť Slovenska, Literárny fond, Krajanské múzeum Matice slovenskej Martin, Slovenský filmový zväz, Univerzitná knižnica v Bratislave, Kysucká kultúrna nadácia, Kysucká knižnica v Čadci, Krajská knižnica v Žiline a Liptovské kultúrne stredisko v Liptovskom Mikuláši.

Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a Žilinského samosprávneho kraja.

ETNOFILM  je najstarším filmovým festivalom na Slovensku, ktorého história sa píše už od roku 1980. Jeho bienálový charakter ponúka širokej i odbornej verejnosti  jedinečnú možnosť vzhliadnuť najnovšiu filmovú tvorbu od režisérov z celého sveta. V tomto roku sa do MFF ETNOFILM Čadca prihlásil historicky rekordný počet filmov: spolu 145 z 28 krajín celého sveta. Na základe rozhodnutia výberovej poroty do hlavnej súťaže postúpilo 40 filmov zo 16 krajín sveta: Belgicko, Brazília, Česká republika, Čína, Holandsko, Chorvátsko, Maďarsko, Nemecko, Peru, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Srbsko, Španielsko, Taliansko a USA.

V utorok 18. októbra o 18.00 hod. sa v rámci prvého oficiálneho večera festivalu konala vernisáž výstavy „Maľované fotoaparátom – Výber z tvorby Igora Grossmanna“,  počas ktorej si návštevníci mohli pozrieť fotografie jedinečného slovenského fotografa pochádzajúce zo súkromnej zbierky jeho rodiny. Kurátorkou výstavy bola Daša Ferklová zo Slovenského národného múzea v Martine. Vernisáž pokračovala premietaním filmu od režiséra Mareka Urbana „Igor Grossmann.“

Po jeho vzhliadnutí nasledovalo slávnostné otvorenie aktuálneho ročníka festivalu, ktorého neodmysliteľnou súčasťou je oficiálna zvučka. Jej autormi sú vynikajúci kysuckí folkloristi Bartolomej a Andrej Gernátovci z Turzovky. Hostí privítali riaditeľka KKS v Čadci a festivalu zároveň- Silvia Petreková a zástupca primátora mesta Čadca- František Prívara.

Po oficiálnom otvorení sa začalo premietanie súťažných projekcií, ktoré pokračovalo aj v priebehu ďalších festivalových dní.

V rámci festivalového týždňa boli pripravené  rôzne sprievodné  podujatia.  ETNOFILM pre školy, počas ktorého si mohli študenti z Čadce pozrieť dokumentárne filmové projekcie. V Dome kultúry v Čadci bola sprístupnená výstava monografií z regiónu Kysúc a v Kysuckej knižnici v Čadci si návštevníci mohli pozrieť výstavu fotografií študentov Katedry etnológie a folkloristiky FF UKF v Nitre – „Zo študenta výskumník.“ Tí, ktorí mali záujem priučiť sa práci s kamerou a fotoaparátom, mohli navštíviť workshop režisérky a kameramanky Terézie Križkovej.

Filmové projekcie prebiehali počas štyroch dní a to v dvoch sálach v rôznych zaujímavých blokoch, takže pre divákov to bol nepochybne zážitok maratónového typu. V piatok 21. októbra, v posledný deň festivalu, všetci tvorcovia netrpezlivo čakali na výsledky, o ktorých rozhodla medzinárodná porota v zložení: predseda poroty –Ilja Ruppeldt, režisér a scenárista dokumentárnych filmov Nový Zéland, Dr. hab. Jadwiga Glowa - Hučková - prednášajúca v Inštitúte audiovizuálnych umení Jagelonskej univerzity v Krakove, kde sa zaoberá stredoeurópskym dokumentárnym filmom, ako aj českým a slovenským hraným filmom, Pavel Popelka – etnograf, hudobník, fotograf, filmár a publicista z ČR, Daniel Luther -  etnológ, vedecký pracovník Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied v Bratislave a Saša Srećković – etnograf a kurátor Etnografického múzea v Belehrade, Srbsko.

Počas slávnostného vyhlásenia výsledkov hostí pozdravili: riaditeľka odboru kultúry Úradu Žilinského samosprávneho kraja Miroslava Ševčíková Šumská, zástupca primátora mesta Čadca František Prívara a riaditeľka festivalu Silvia Petreková. Predseda poroty Ilja Ruppeldt zhodnotil 19. ročník festivalu, jeho odbornú kvalitu a rekordnú účasť, pričom vyzdvihol stúpajúcu úroveň filmov.

ZLATÉHO TUROŇA- GRAND PRIX 19. r. ETNOFILM- u Čadca 2016 získal taliansky režisér Renato Morelli za film Sväté hlasy/ Sacred voices- za pôsobivé zobrazenie Veľkonočného piesňového rituálu Sardínie.

Po udelení všetkých ocenení (viď výsledková listina) organizátori odovzdali Pamätný list Štefanovi Vraštiakovi – IN MEMORIAM – za mimoriadny prínos k vzniku a dlhoročnú odbornú spoluprácu pri realizácii MFF ETNOFILM Čadca. Štefan Vraštiak, jeden zo zakladateľov festivalu, bol významnou osobnosťou filmového sveta a jeho prínos do kinematografie zostane navždy zapísaný do histórie slovenského filmu. Jeho pamiatku si prítomní uctili minútou ticha. Ocenenie prevzal syn Peter Vraštiak spolu s rodinou.

19. ročník medzinárodného filmového festivalu o etnológii, sociálnej a kultúrnej antropológii je úspešne za nami. Ďakujeme všetkým, ktorí prispievajú k tomu, že MFF ETNOFILM Čadca patrí k výnimočným podujatiam organizovaných na Slovensku a predovšetkým u nás- v regióne Kysúc. Ďakujeme najmä tvorcom, lebo bez nich by festival nemohol existovať, výberovej i medzinárodnej porote, študentskej porote, členom prípravného výboru, partnerom, spoluorganizátorom a všetkým návštevníkom a hosťom, ktorí prišli k nám na Kysuce, aby sa na niekoľko dní ponorili do tematicky jedinečného filmového sveta.

Ďakujeme partnerovi festivalu Veľvyslanectvu Českej republiky ako aj všetkým mediálnym partnerom, ktorými boli: Rozhlas a televízia Slovenska, Týždenník Kysuce, MY Kysucké noviny, Kysucká televízia, TV SEVERKA – televízia severného Slovenska, Rádio Frontinus, JankoHraško.sk studnica slovenského folklóru, TASR.

Tešíme sa na spoločné stretnutie na jubilejnom 20. ročníku MFF ETNOFILM Čadca 2018.

Tlačová správa –  Kysucké kultúrne stredisko v Čadci

Galéria