Presunúť na hlavný obsah

Paríž objavoval Kysuce, Juraj Šerík a FS Kysučan objavovali Paríž

Kultúra

V dňoch od 8. do 17. apríla 2016 sa v hlavnom meste Francúzska, Paríži, uskutočnilo podujatie pod názvom „Týždeň Kysúc v Paríži“, ktoré vzniklo na základe iniciatívy tanečnice z FS Kysučan, Dany Jedinákovej a Spolku rodákov z českých krajín a Slovenska (AOTS – Association des originaires des pays tchèques et slovaque). Dana Jedináková sa venuje slovensko-francúzskym diplomaticko-kultúrnym vzťahom. Na základe jej pôvodu z Kysúc a vzájomnej dohody s predsedom AOTS, Danielom Compagnom, sa začal pripravovať projekt o regióne Kysuce. Celé podujatie otvoril umelecký drotár, rodák z Kysúc, Juraj Šerík, ktorý nám povedal o svojej návšteve v Paríži:„Týždeň Kysúc v Paríži sa niesol v znamení priateľstva a prezenácie tradičného slovenského remesla – drotárstva ale i kysuckých či francúzskych špecialít. Naše prvé kroky viedli k pamätníku M. R. Štefánika, ktorý sa nachádza nedaleko Paríža v mestečku Meudon, kde sme sa mu poklonili a symbolicky do dlane vložili naše kysucké srdce. V rámci prijatia na ambasáde Slovenskej republiky som p. veľvyslancovi Markovi Eštokovi predstavil históriu našej rodinnej tradície, svoju prácu, ale aj naše účinkovanie na svetovej výstave EXPO 2015 v Miláne. Na počesť nášho prijatia som p. veľvyslancovi daroval veľké drôtené srdce, ktoré som nazval Srdce Kysúc pre Paríž. Náš program pokračoval vernisážou výstavy, ktorú otvoril prezident AOTS Daniel Compagnon. Moje slová tlmočila Danka Jedináková zo Zborova nad Bystricou – členka FS Kysučan, ktorá stála pri zrode myšlienky predstaviť svoj rodný kraj – Kysuce, Slovákom a Čechom žijúcim v Paríži. Atmosféru umocnili piesne francúzskeho FS Nádeje, ktorý spieval v slovenčine. Naše účinkovanie v Paríži sme završili návštevou základnej školy v Meudone, kde som predstavil deťom slovenské drotárstvo a na pamiatku sme drôtovali malé srdiečka. Rád by som aj touto cetou vyjadril p. Compagnonovi, jeho manželke Monike a celej asociácii AOTS, ale i našej Kysučanke Danke Jedinákovej úprimné podakovanie za prípravu a realizáciu celého projektu Týždňa Kysúc v Paríži. Ďakujem aj p. primátorovi Milanovi Gurovi za podporu pri realizácii drôteného srdca pre Paríž. To naše kysucké srdce tam už ostáva navždy. ”

S podporou Slovenského inštitútu, ktorý pôsobí na Veľvyslanectve SR v Paríži a Mesta Čadca sa podarilo privítať na pôde Paríža aj členov FS Kysučan, ktorí prezentovali náš región počas druhej polovice kysuckého týždňa v Paríži. V rámci mnohých podujatí aj súbor dostal možnosť zúčastniť sa prijatia na pôde nášho veľvyslanectva v Paríži, kde ho  privítal Marek Eštok a riaditeľ Slovenského inštitútu v Paríži Daniel Jurkovič. Záverečný ceremoniál celého programu sa niesol v duchu priateľských vzťahov medzi Slovenskom a Francúzskom, ktoré reprezentovali FS Kysučan zo Slovenska a FS Nádeje z Francúzska. Umelci zožali obrovský obdiv a úctu. Pred očami parížskych divákov a ctených hostí zo slovenského a českého veľvyslanectva predviedol Kysučan to najlepšie zo svojho repertoáru. Členovia FS Kysučan počas spoznávania Paríža vystúpili v nádherných kysuckých krojoch aj na samotný vrchol Eiffelovej veže.

Séria stretnutí členov FS Kysučan a umeleckého drotára Juraja Šeríka z Čadce so slovenskými diplomatmi vo Francúzsku priniesla nové podnety pre budúcu slovensko-francúzsku spoluprácu.

Vďaka úspešnému naplneniu projektu sa nám podarilo na vysokej úrovni reprezentovať mesto Čadca, región Kysúc a napokon celé Slovensko. Naše poďakovanie patrí aj mladej Kysučanke Danke Jedinákovej za krásnu myšlienku a jej uskutočnenie. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

Galéria