Presunúť na hlavný obsah

Pocta Karola Guleju pre Remigiu Biskupskú

Kultúra

Už desať rokov je súčasťou slávnostného programu Bartolomejských slávností v Čadci aj odovzdávanie Pocty Karola Guleju. Ocenenie udeľuje od roku 2007 Kysucká kultúrna nadácia so sídlom v Bratislave osobnostiam a tvorcom, ktorí sa výraznou mierou zaslúžili o šírenie a zachovávanie tradície výnimočného drotárskeho remesla, jeho propagácii a objavovaniu nových prameňov. Ocenenie doposiaľ získali: 2007 – Vladimír Ferko a Andrej Ferko, 2008 – Miroslav Cipár, 2009 – Ladislav Jurovatý st. a Ladislav Jurovatý ml., 2010 –  Juraj Šerík, 2011 – Štefan Mlich, 2012 – Ján Čomaj, 2013 Jozef a Róbert Hozákovci – 2014 Ing. Ľubomír Bernát, 2015 – Peter Kurhajec.

V tomto roku bude ocenená výnimočná žena – popredná slovenská výtvarníčka a umelecká šperkárka Remígia Biskupská, ktorú mnohí nazývajú aj prvou dámou drotárskej krásy. Je nositeľkou viacerých uznaní a ocenení, jej drahocenné šperky sa nachádzajú v zbierkach mnohých slovenských múzeí i v súkromných zbierkach. Mimoriadne cenné a prínosné bolo aj jej dlhodobé pedagogické a lektorské  pôsobenie v danej oblasti. Žije a pôsobí v Bratislave.

POCTU KAROLA GULEJU 2016 udelí Kysucká kultúrna nadácia Remigii Biskupskej za celoživotnú výnimočnú tvorbu v oblasti drotárskeho umenia a šperkárstva. V jej mene ocenenie prevezme jej vnučka Olívia Biskupská v nedeľu 28. augusta 2016 o 10.00 hod. v rámci slávnostného otvorenia Bartolomejského hodového jarmoku a festivalu Drôtománia Čadca 2016 na Matičnom námestí.

Galéria Čadca pripravila pri tejto príležitosti od 26. augusta do 9. septembra 2016 prezentáciu autorkinej jedinečnej tvorby. Exponáty na komornú výstavu zapožičali Považské múzeum v Žiline a Žilinský samosprávny kraj. Galéria je otvorená aj počas nastávajúceho hodového víkendu, v sobotu od 8.00 do 12.00 hod. a v nedeľu od 13.00 do 16.00 hod. Srdečne Vás pozývame.

Remigia Biskupská, rod. Kubačková – Curriculum vitae

Významná slovenská umelecká šperkárka a maliarka Remigia Biskupská sa narodila 8. mája 1927 v Ružomberku. Študovala na strednej knihovníckej škole a na pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V rokoch 1961 – 1976 pracovala ako vedúca oddelenia záujmovej umeleckej činnosti v Krajskom osvetovom stredisku v Bratislave. Hoci jej umelecké začiatky sa viažu k maľbe, v súčasnosti je jej hlavným výtvarným materiálom drôt.

Remigia Biskupská ako prvá posunula drotárstvo od remesla k umeniu v oblasti šperku, na čo neskôr nadviazali a v súčasnosti stále viac nadväzujú všetky ďalšie generácie.

V umeleckej výpovedi Remigie Biskupskej sa snúbi originalita technológie a vytríbený výtvarný výraz spojený s myšlienkovou hĺbkou. Autorka vo svojich dielach odráža estetické cítenie, myslenie a bohatý pocitový svet človeka žijúceho na konci druhého a na začiatku tretieho tisícročia. Do diel vkladá trvalé hodnoty osobitej a vzácnej životnej filozofie, ktorá sa u nej spája s pozitívnym myslením a potrebou harmónie.

Remigia Biskupská svojou bohatou celoživotnou  tvorbou povýšila princípy tradičného slovenského ľudového remesla na originálne umelecké diela plné ornamentálnej virtuozity, dramatických dynamických útvarov a liniek obohatených o iskrivé vodopády polodrahokamov a neskôr aj o masívne solitéry jantárov, achátov a chalcedónov. Autorka však nezostala len v dekoratívnej polohe, ale otvorila cestu aj k myšlienkovo bohatému abstraktnému šperku výsostne moderných a originálnych kompozícií.

S drôtom začala pracovať ako jedna z mála umelcov už v prvej polovici 60.tych rokov, v čase, keď tento materiál bol v slovenskom výtvarnom umení pomerne zriedkavý a v oblasti umeleckého šperku ním netvoril nikto. V celej svojej tvorbe viazala drôt a vytvárala svoje šperky ručne, starobylou drotárskou technikou klieštikov a nožničiek. Bola prvá a počas viac ako dvoch desaťročí na Slovensku jediná žena, ktorá si vybrala neľahkú, no objavnú a úspešnú cestu hľadania výtvarných možností drôtu v šperkárskej tvorbe, ktorú doviedla k tvarovej a umeleckej dokonalosti, čím otvorila cestu a inšpirovala mnohých ďalších nasledovníkov.

Pre úplnosť treba dodať, že princípy a technické zručnosti objavené pri tvorbe  pani Biskupská ochotne rozdáva aj ďalej a podporuje mnohých nasledovníkov v rôznych krúžkoch a iných aktivitách. Bola spoluzakladateľkou drotárskeho krúžku DŽAREK a dodnes vedie záujemcov v priestoroch domu QUO VADIS.

V spolupráci s výtvarníčkou Ľudmilou Purkyňovou sa s kolekciami osobitých šperkov podieľala na  kostýmovej výprave Shakespearovej drámy OTHELLO v SND a  španielskych renesančných golierov a doplnkov v televíznej inscenácii hry Calderona de la Barcu ŽIVOT JE SEN.

Jej tvorivá osobnosť sa prejavila aj v ďalších umeleckých odboroch, ako je maľba technikou pastelu, ktorou stvárňovala najmä baladickú liptovskú krajinu. Zručnosť a kreatívnosť preukázala aj pri pečení medovníčkov tradičnou technikou ale s inovovanými nápaditými vzormi. Spolu s Mladými letami vydala tiež knižku - leporelo pod názvom BETLEHEM vytvorenú nafotenými scénkami medovníkových postavičiek z pesničky Pásli ovce valasi... spolu s originálnym receptom na medovníčky, ktoré každoročne pred Vianocami pečie a zdobí so svojimi žiačkami na stretnutiach v Quo vadis.

Remigia Biskupská má na konte okolo 80 výstav doma i v zahraničí, jej diela vlastnia vrcholné inštitúcie ako Slovenská národná galéria a Slovenské národné múzeum, Mestské múzeum v Bratislave, Považské múzeum v Žiline ako aj mnohí súkromní zberatelia, umelci a osobnosti v SR i v zahraničí. Šperky pani Biskupskej boli Kanceláriou úradu vlády darované ako oficiálne dary viacerým osobnostiam ako napr. prvej kozmonautke Valentine Tereškovovej, afgánskej kráľovnej Humaire, japonskej princeznej Mičiko, manželke prezidenta L. Svobodu a veľvyslankyniam SR pani Lumierovej a Mitrovej. Pani Biskupská je držiteľkou viacerých čestných uznaní a vyznamenaní na poli kultúrno-osvetovej práce a umeleckého šperku,  z ktorých najvýznamnejším je Pocta Ministra kultúry SR za celoživotnú jedinečnú drotársku a šperkársku tvorbu (2007). V roku 2012 pri príležitosti retrospektívnej výstavy v rodnom meste Ružomberku jej bolo primátorom udelené Čestné občianstvo mesta Ružomberok.

Bohatý a inšpiratívny život výtvarníčky pani Remigie Biskupskej je zdokumentovaný aj v knižnej monografii pod výstižným názvom VODOPÁD KRÁSY – drôt a farby v rukách Remigie Biskupskej.