Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka na tradičné Bartolomejské hodovanie

Kultúra

Najvýznamnejšie podujatie v Čadci - tradičné Bartolomejské hodové dni, ktorých hlavnými organizátormi sú Mesto Čadca a Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca, sa budú konať pod záštitou primátora Milana Guru v termíne 27. a 28. augusta 2016. Už po 12. raz sa v ich rámci uskutoční aj festival Drôtománia. Hlavným cieľom festivalu, ktorý je zameraný aj na podporu turizmu a cestovného ruchu, je pripomínanie, oživovanie, prezentácia a zachovávanie tradičnej ľudovej kultúry s osobitým dôrazom na drotárske tradície, ktoré boli v Čadci a v regióne Kysúc veľmi silné. Drotári nás v minulosti preslávili ďaleko za hranicami nášho regiónu – aj preto každoročne vzdávame úctu a chválu drotárskym majstrom a ich kumštu. V rámci festivalu sa už tradične uskutoční prezentácia a ukážky tvorby z dielne majstrov drotárskeho a iných ľudových a umeleckých remesiel. Nebudú chýbať ani kvalitné hudobné vystúpenia popredných tradičných i moderných umeleckých kolektívov, turistický pochod a ďalšie aktivity.

Už po desiatykrát  udelí Kysucká kultúrna nadácia Poctu Karola Guleju, ktorá sa udeľuje od roku 2007 osobnostiam, ktoré sa významnou mierou pričinili o šírenie dobrého mena drotárstva (2007 – Vladimír Ferko a Andrej Ferko, 2008 – Miroslav Cipár, 2009 – Ladislav Jurovatý st. a Ladislav Jurovatý ml., 2010  Juraj Šerík, 2011 Štefan Mlich, 2012 Ján Čomaj, 2013 Jozef a Róbert Hozákovci, 2014 Ing. Ľubomír Bernát, 2015 Peter Kurhajec). V roku 2016 bude cena udelená poprednej slovenskej výtvarníčke a šperkárke Remígii Biskupskej.

Hlavný program zameraný na prezentáciu amatérskych i profesionálnych umeleckých telies sa uskutoční v sobotu v popoludňajších hodinách a počas nedele na pódiu na Matičnom námestí pred Domom kultúry v Čadci.

V sobotu 27. 8. sa v rámci hlavného festivalové programu v úvode predstaví folklórny súbor Drevár z neďalekého Krásna nad Kysucou, ktorý dlhodobo vedie známy milovník a šíriteľ ľudových tradícií Jozef Murín. Atraktívna a talentovaná speváčka a herečka Barbora Švidraňová sa predstaví originálnym koncertom v sprievode kapely Basie Frank Band. Podvečer bude patriť vynikajúcemu sláčikovému zoskupeniu Adventure Strings, ktoré tvorí kvarteto špičkových muzikantov – členov Štátneho komorného orchestra zo Žiliny. Srdcia Čadčanov si získali už vlani v rámci vernisáže výstavy v mestskej galérii. V ich podaní budeme svedkami jedinečnej a netradičnej hudobnej show plnej krásnych a zábavných skladieb. Svojim fanúšikom príde večer zaspievať aj nestarnúca hviezda česko-slovenského hudobného neba – Lenka Filipová. Finále sobotného večera bude patriť rockerom – kapele Everlong z Nitry a nestarnúcim hudobníkom na čele s Mikom Hladkým zo skupiny Gladiátor.

V nedeľu 28. 8.  je o 10.15 hod. na programe tradičná sv. omša na Matičnom námestí. Sv. omšu bude celebrovať žilinský biskup Mons.Tomáš Galis, správca čadčianskej farnosti sv. Bartolomeja Mons. Ladislav Stromček a ďalší duchovní našich farností.

V hlavnom programe hodovej nedele, ktorý začne o 12.00 hod. sa predstavia obľúbené domáce kolektívy a sólisti – MSZ Kysuca, DFS Kelčovan, FS Kysučan a Kysuckí gajdoši s Paľom Kužmom. Spoza hraníc k nám zavíta známy Valašský súbor piesní a tancov Bača z Valašského Meziříčí a dve hudobné skupiny z Poľska, ktoré svojou modernou dynamickou hudbou potešia najmä mladých návštevníkov – Black Bee zo Žywca a WIP Sqad z Toruńa. Skupina LOJZO privezie do Čadce nepochybne vynikajúcu zábavu a svojský humor. Nedeľné finále si vezme do parády slovenská speváčka – niekdajšia strieborná superstar – Dominika Mirgová, ktorá na jar tohto roku priniesla na trh už svoj tretí štúdiový album.

Pre deti sme pripravili popri tradičnom detskom jarmoku a zábavných atrakciách, ktoré budú počas oboch dní vedľa Domu kultúry aj originálnu rozprávku O haluštičke, zbojníckej dievčičke (sobota 29. 8. o 15.30 hod., pred Domom kultúry) v podaní Divadla Maškrta Haasovej. Deti i dospelých určite poteší aj nedeľná bláznivá chodúľová show v podaní členov Divadelného centra z Martina.

V nedeľu popoludní vás budú tešiť ľudoví interpreti aj v areáli pri Palárikovom dome. Predstavia sa vám členovia folklórnej skupiny Nevädza z Klokočova a zaspievajú a zahrajú vám aj ďalšie tradičné kysucké zoskupenia.

Každoročnou súčasťou slávností je aj sprievodný a spoločenský program – položenie vencov k pamätníku SNR, slávnostný sprievod mestom, odovzdanie Pocty Karola Guleju (28. 8.). Nebude chýbať ani tradičný turistický pochod „Drotárske chodníky“, ktorý sa koná už po 12. raz (27. 8., zraz a odchod autobusom o 8.00 hod. od Domu kultúry v Čadci, 17. ročník hokejbalového turnaja O pohár primátora mesta, bohatý stánkový predaj na Matičnom námestí a Palárikovej ulici, neodmysliteľný hodový lunapark (športový areál) a ďalšie atrakcie. Prezentácia drotárov a ďalších remeselných tvorcov z kysuckého i ďalších slovenských regiónov, predvádzanie ich tvorby a predaj ich výrobkov bude na Matičnom námestí v sobotu popoludní a počas celej nedele.

Revival Night

Priaznivcov dobrej hudby určite poteší aj piatkový večer – 26. augusta. Od 18.00 hod. začína ďalší ročník festivalu Revival night, ktorý privíta v revival prevedení kapely Metallica, Horkýže slíže, Kabát, Bon Jovi a ďalších interpretov. Festival si získal veľa priaznivcov a aj v tomto roku sľubuje dobrú zábavu.

Návšteva predstaviteľov partnerských miest

Tak ako po minulé roky, Čadca privíta na slávnostiach aj predstaviteľov partnerských miest Toruń, Żywiec a Valašské Meziříčí a okresu Oswienčim. Prítomní budú aj poľskí a českí umelci, remeselní výrobcovia a zástupcovia informačných centier. Naši hostia sa popri oficiálnom a spoločenskom programe zúčastnia aj výletu do blízkeho okolia a na Strečno.

Výstava

Galéria Čadca (Mestský dom) pozýva na výstavu DrevoRezby, ktorá predstaví niekoľko desiatok drevených plastík a reliéfov z tvorivej dielne docenta Pavla Krkošku, čadčianskeho rodáka, člena Spolku priateľov Čadce. Galéria je otvorená: PO – PIA: 8.00 – 16.00 hod., SO 8.00 – 12.00 hod., nedeľa 28. 8. od 13.00 do 16.00 hod. Vstup je voľný.

Drotárskymi chodníkmi

V sobotu 27. 8. si môžete zabaliť malý plecniak a vydať sa s nami po drotárskych chodníčkoch. Čakáme vás pred Domom kultúry o 8.00 hod. Autobusom sa odvezieme do Oščadnice, do osady Švancary a odtiaľ sa už pešo vydáme smerom na Javorské, Beskydok do Bukova a do Čadce. Trasa je nenáročná, príjemná, vhodná pre všetky vekové skupiny i rodiny s deťmi. Ponúka krásnu prírodu a jedinečné výhľady. Pre všetkých turistov bude pripravené aj chutné občerstvenie a účastnícky list.

Stretnutie členov spolku priateľov Čadce

Garantom stretnutia, ktoré sa uskutoční v piatok 26. augusta, je Spolok priateľov Čadce. V rámci programu sa rodáci a členovia spolku navštívia Čadcu a Kysuce.

Pocta Karola Guleju

Už niekoľko rokov je súčasťou slávnostného programu Bartolomejských slávností v Čadci aj odovzdávanie Pocty Karola Guleju. Ocenenie udeľuje Kysucká kultúrna nadácia so sídlom v Bratislave osobnostiam a tvorcom, ktorí sa výraznou mierou zaslúžili o šírenie a zachovávanie tradície výnimočného drotárskeho remesla, jeho propagácii a objavovaniu nových prameňov. V tomto roku bude týmto ocenením poctená výnimočná žena – popredná slovenská výtvarníčka a umelecká šperkárka Remígia Biskupská (nar. 8. 5. 1927), ktorú mnohí nazývajú aj prvou dámou drotárskej krásy. Je nositeľkou viacerých uznaní a ocenení, jej drahocenné šperky sa nachádzajú v zbierkach mnohých slovenských múzeí i v súkromných zbierkach. Mimoriadne cenné a prínosné bolo aj jej dlhodobé pedagogické a lektorské  pôsobenie v danej oblasti. Žije a pôsobí v Bratislave.

Drotárska hodová tombola

V tomto roku na vás opäť čaká Drotárska hodová tombola. Okrem krásnych a originálnych výrobkoch z drôtu v nej môžete vyhrať ďalšie zaujímavé a hodnotné ceny. Stačí, keď si zakúpite tombolový lístok v hodnote 1 eura a nebudete chýbať na Matičnom námestí v nedeľu 28. 8. o 17.00 hod. Práve vtedy sa bude tombola losovať. Ak vám bude priať Šťastena, aj vy sa môžete zaradiť medzi 25 výhercov. Tombolové lístky si môžete zakúpiť počas hodovej soboty a nedele v infostánku pri hlavnom pódiu na Matičnom námestí. Čím viac si ich zakúpite, tým väčšia je šanca na výhru. Tombolový lístok môže byť aj milým a originálnym darčekom pre vašich blízkych či priateľov.

Nenechajte si ujsť tohtoročný festivalový a hodový program. Veríme, že srdce Čadce bude po celý hodový víkend biť vo veselom a sviežom rytme a spoločne vytvoríme v našom meste krásnu a pohostinnú atmosféru pre všetkých domácich i zahraničných návštevníkov a hostí.