Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka na výstavu drevorezieb z dielne čadčianskeho rodáka Pavla Krkošku

Kultúra

Galéria Čadca srdečne pozýva priaznivcov výtvarného umenia na vernisáž výstavy drevených plastík a reliéfov z autorskej dielne doc. Ing. Pavla Krkošku, PhD., rodáka z Čadce. Vernisáž výstavy nazvanej DrevoRezby sa uskutoční v piatok 12. augusta 2016 o 17.00 hod. Garantom výstavy organizovanej pri príležitosti významného životného jubilea autora sú Mesto Čadca a Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca. Na príprave výstavy spolupracoval Spolok priateľov Čadce, ktorého je Pavol Krkoška dlhoročným členom. Program vernisáže obohatia svojim spevom dievčatá z domáceho detského folklórneho súboru Kelčovan. Galéria je otvorená v PO – PIA od 8.00 do 16.00 hod. a v SO od 8.00 do 12.00 hod. V prípade záujmu a pre kolektívy aj mimo tohto času.

Pavol Krkoška – curriculum vitae

Pavol Krkoška sa narodil 13. novembra 1936 v Čadci. Rezbárstvo a láska k drevu sa stali trvalou súčasťou jeho života a umeleckého pôsobenia. Narodil sa ako najstarší syn stolára Vincenta Krkošku a práve pod láskavým a múdrym vedením svojho otca si k tomuto remeslu našiel cestu už ako malý chlapec. Ako 14-ročný objavil v sebe aj nadanie pre prácu s drevom. Siaha po ňom celkom prirodzene a spontánne, vdychuje mu život a vytvára svoje prvé malé plastiky. Od otca, ktorý mu sprostredkovával poznatky o dreve nielen praktickou tesárskou a stolárskou prácou, ale aj zaujímavým rozprávaním, sa dozvedá o tajomstvách rezbárstva.

Drevo napĺňa jeho život aj v oblasti profesionálneho života. Po ukončení vysokoškolských štúdií pôsobil ako docent na Katedre chemickej technológie dreva, celulózy a papiera Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Stal sa „papiernikom“. V práci našiel racionálne využitie svojich predpokladov, profesionálne sa zaoberal spracovaním technologického dreva vhodného na buničinové vlákna a papier. Prednášal a robil výskum. Neskôr tejto téme venoval pozornosť aj v drevených reliéfoch Výroba papiera v Galii, Genéza výroby papiera na Slovensku. Do dreva vyrezal aj svoje spomienky na detstvo, na známych, priateľov, vložil doňho svoje vnútorné zážitky a myšlienky. Mnohé zaujímavé námety na sochy či reliéfy mu poskytol aj jeho nesmierne činorodý rodinný život, športové zanietenie veslárstvom, ľahkou atletikou či lyžiarstvom. Spočiatku to boli iba drobné sošky, neskôr aj reliéfy. Jednou z ústredných tém jeho rezieb je život na Kysuciach. Motívy sa mu vynárali priamo z reality, z pozorného vnímania okolitého života. Tak vznikla napr. Žena v kuchyni, Rozhovor pastiera so ženou v prírode pod stromom, Ľudia na poli a mnohé ďalšie. Tieto témy ho uspokojovali, pretože v nich mohol vyjadrovať svoj úprimný vzťah k prírode, k svojmu rodisku.

Drevo sa pre Pavla Krkošku stalo niečím podobným ako husle pre huslistu, ako plátno pre maliara, ako láska pre človeka. Jeho práce sme mali možnosť obdivovať na mnohých autorských i kolektívnych výstavách na Kysuciach, v Bratislave a ďalších regiónoch Slovenska.

Pavol Krkoška je t. č. na dôchodku a žije v Bratislave. Často a rád sa vracia na rodné Kysuce, do Čadce – do osady U Krkošky, kde sa narodil a prežil svoje detstvo. Zveľaďuje svoju otcovizeň a spoločne so svojou manželkou Bernadetou rád privíta a pohostí každého návštevníka, ktorý zaklope na dvere jeho príbytku.

Výstava DrevoRezby je v poradí už 16. výstavou, ktorú vo svojich priestoroch pripravila Galéria Čadca.