Presunúť na hlavný obsah

Kysuca sa zaskvie v plnej kráse

Kultúra

Miešaný spevácky zbor Kysuca sa počas nadchádzajúceho víkendu zaskvie v plnej svojej kráse. Spoločne so svojimi priateľmi a podporovateľmi oslávi svoje 40. narodeniny. Toto vzácne jubileum si pripomenie slávnostným galakoncertom 11. novembra 2017 o 17.00 hod. na svojej domovskej pôde – v Dome kultúry v Čadci. Galakoncert je určený najmä súčasným i bývalým členom zboru a ich rodinám, ich priateľom a podporovateľom, ako aj mnohým vzácnym hosťom, ktorí v priebehu 40 rokov existencie zboru sledovali jeho kroky, jeho snaženie i úspechy a nezištne mu pomáhali na jeho ceste. Súčasťou hlavného programu je aj odovzdanie ocenení osobnostiam mesta Čadca za rok 2017. Z rúk primátora Čadce Ing. Milana Guru si ich prevezmú MUDr. Vladimír Gajdičiar, akad. maliar Miroslav Cipár, choreograf a umelecký vedúci FS Kysučan Ing. Jozef Vrábel, veliteľ DHaZZ Kpt. Ladislav Oravec a staviteľ a výtvarník Ing. Stanislav Mikovčák.

Popri MSZ Kysuca, ktorý povedie dirigent Ján Procházka, v programe galakoncertu vystúpia členovia Kysuckého komorného orchestra a Štátneho komorného orchestra Žilina, mužský spevácky zbor Coro Maddalene pod vedením dirigenta Michela Flaima z Talianska, Helena Zahradníková a ďalší hostia.

MSZ Kysuca je výnimočným fenoménom v našom regióne, nielen preto, že je jediným miešaným speváckym zborom dospelých svojho druhu na Kysuciach, ale aj preto, že po celý čas pracoval a pracuje s profesionálnymi dirigentmi – významnými osobnosťami. Mená ako Peter Fiala, Vojtech Didi a Pavol Procházka – sú v hudobnom svete na Slovensku i v mnohých európskych krajinách dobre známe. Títo traja muži formovali zbor od jeho počiatkov až do nedávnej minulosti, každý v istom časovom období, a vtlačili mu veľkú dávku svojho tvorivého potenciálu a lásky k hudbe, bez ktorej by celý tento malý zázrak (40 úspešných rokov na scéne v tomto náročnom žánri je skutočne už malým zázrakom) vari ani nemohol existovať. Pred piatimi rokmi prevzal dirigentskú taktovku od svojho otca Pavla Ján Procházka. Pod jeho vedením sa zbor uvedie aj počas spomínaného jubilejného koncertu. Jeho návštevníci si budú môcť vychutnať tie najpôsobivejšie skladby, ktoré zbor uviedol počas svojho pôsobenia. Na programe bude aj jedinečná Kysucká rapsódia z pera Pavla Procházku, ktorú zbor uviedol v premiére v roku 2014 v rámci slávnostného koncertu venovaného 480. výročiu založenia mesta a prvej písomnej zmienke o Čadci. Tento raz však členovia zboru uvedú rapsódiu aj po boku svojich priateľov – členov Kysuckého komorného orchestra a členov hosťujúceho Štátneho komorného orchestra v Žiline. Bude to nepochybne veľmi vzácny a pekný okamih.

Pri príležitosti 40. výročia svojho vzniku vydá zbor aj rozsiahlu knižnú pamätnicu, ktorú autorsky pripravila Magdaléna Hacková a v spolupráci s Mestom Čadca ju vydalo Vydavateľstvo Magma. Jubilejný koncert MSZ Kysuca podporili Kysucká kultúrna nadácia Bratislava a Fond na podporu umenia.

Plagát k podujatiu

Galéria