Presunúť na hlavný obsah

Sklo majstra Zoričáka uchvacuje návštevníkov galérie

Kultúra

Galéria Čadca – Mestský dom pozýva svojich priaznivcov na unikátnu výstavu umeleckého skla z dielne svetoznámeho umelca, Slováka žijúceho vo Francúzsku –  Jána Zoričáka. Jeho nádherné diela obdivujú nadšenci umenia po celom svete. V ostatných rokoch vystavuje svoju tvorbu čoraz častejšie aj na Slovensku. Na Kysuciach sa máme možnosť stretnúť s jeho dielom po prvýkrát. V rámci výstavy nazvanej Iskrenie svetla môžete obdivovať 29 unikátnych plastík zo skla. Výstava je nepochybne významnou kultúrnou i spoločenskou udalosťou v našom meste i v regióne, dennodenne ju navštevuje množstvo návštevníkov a mnohí a vracajú, aby mohli opakovane obdivovať krásu a fantáziu pretavenú do skla. V prípade záujmu si môžete v galérii pozrieť aj filmový portrét o Jánovi Zoričákovi, autorom ktorého je slovenský dokumentarista Jozef Kubík.

Ján Zoričák sa narodil v Ždiari 13. novembra 1944. Vyštudoval sklárstvo na Sklárskej umelecko-priemyselnej škole v Železnom Brode, potom študoval na Vysokej škole umeleckého priemyslu v Prahe (skončil v roku 1969), ale netrvalo dlho a odišiel do zahraničia. Už v roku 1972 získal bronzovú medailu na výstave v skla v Mníchove, v roku 1980 Cenu Glaspreis vo Švajčiarsku, nasledovalo ocenenie v Španielsku a v roku 1984 aj cena za sochárske dielo v Bratislave. Jeho tvorba zaznamenáva úspech na celom svete. V roku 1986 ho potešili aj v jeho druhej vlasti – Zoričák sa stal Rytierom Rádu umenia a literatúry Francúzskej republiky (Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres). V roku 2013 mu prezident Slovenskej republiky udelil vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy. Žije vo Francúzsku na brehu Ženevského jazera. Slovensko navštevuje každoročne aj so svojou rodinou. Má dvoch synov, troch vnukov a jednu vnučku.

Tvorivé aktivity v galérii

V piatok 22. septembra 2017, v prvý jesenný deň, sa vo výstavných priestoroch galérie konalo tvorivé stretnutie s umením pod názvom Svetlo v skle, v rámci podujatia Mesto otvorené umelcom. Podujatia sa zúčastnili žiaci zo Základnej školy na Rázusovej ul. a Základnej umeleckej školy na ul. M. R. Štefánika v Čadci. Mládež si so záujmom prehliadla výstavu a s lektorkou galérie diskutovala o živote a tvorbe autora. Súčasťou podujatia bolo aj premietanie už spomenutého dokumentu, vďaka ktorému mohli dievčatá a chlapci nazrieť do života umelca a dozvedieť sa viac o procese zrodu unikátnych sklenených objektov. Nezvyčajný deň v galérii pripravili pracovníci galérie a Dumu kultúry v Čadci a na jeho realizáciu z verejných zdrojov prispel aj Fond na podporu umenia. Ďalšie zaujímavé aktivity pripravuje galéria pre svojich návštevníkov v dňoch 19. a 20. októbra. Bližšie informácie o nich nájdete už onedlho v regionálnej tlači i na webovej stránke Mesta Čadca a Domu kultúry v Čadci.

Výstava diel z tvorby Jána Zoričáka potrvá do 31. októbra 2017. Galéria je prístupná v PO – PIA od 8.00 do 16.00 h. V prípade záujmu a pre kolektívy aj mimo tohto času. Vstup je voľný. Srdečne vás pozývame.

Galéria