Presunúť na hlavný obsah

Bartolomejský hodový víkend nám pripomenie aj dve významné výročia Čadce

Kultúra

Tradičné Bartolomejské hodové dni, ktorých hlavnými organizátormi sú Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci budú aj v tomto roku veľmi zaujímavé atraktívne. Uskutočnia sa 25. a 26. augusta 2018. Po 13. raz sa v ich rámci uskutoční aj festival Drôtománia, ktorý je zameraný aj na podporu turizmu a cestovného ruchu. Pripomína, oživuje, prezentuje a zachováva tradičnú ľudovú kultúru s osobitým dôrazom na drotárske tradície, ktoré boli v Čadci a v regióne Kysúc veľmi silné. Drotári nás v minulosti preslávili ďaleko za hranicami nášho regiónu – aj preto každoročne vzdávame úctu a chválu drotárskym majstrom a ich kumštu. V rámci festivalu sa už tradične uskutoční prezentácia a ukážky tvorby z dielne majstrov drotárskeho a iných ľudových a umeleckých remesiel.

Podujatie sa koná v znamení dvoch významných výročí nášho mesta. V roku 2018 (9. januára) uplynulo 240 rokov odo dňa, kedy jedna z najmocnejších a najosvietenejších európskych panovníčok, cisárovná Mária Terézia, podpísala výsadnú listinu, ktorou povýšila Čadcu na mestečko s právom usporadúvania 4 výročných jarmokov. Čadca tak získala mestské výsady, ktoré podporili jej ďalší hospodársky rozmach a osídľovanie. Stala sa administratívno-správnym, obchodným a remeselným centrom horných Kysúc. V tom čase sa položila aj tradícia konania Bartolomejského jarmoku. Osmička sa viaže aj s ďalším letopočtom, ktorý zasiahol do diania nášho mesta a v chladných decembrových dňoch roku 1848 priviedol na jeho pôdu významných slovenských dejateľov – Ľudovíta Štúra, Jozefa Miloslava Hurbana a ďalších predstaviteľov slovenského dobrovoľníckeho zboru. Meruôsmy rok a pôsobenie Slovenskej národnej rady v Čadci zanechali hlbokú stopu, prispeli k nárastu a prehĺbeniu slovenského národného povedomia obyvateľov mesta i priľahlých obcí. Veď práve na pôde Čadce, 6. decembra bola vydaná Výzva k národu slovenskému. Správa mesta sa, hoci len na veľmi krátky čas, dostala do slovenských rúk. K dobrovoľníkom sa pridalo 30 miestnych obyvateľov, mesto opustili nadránom 7. decembra. Každoročne si v rámci Bartolomejských slávností pripomíname túto významnú udalosť a kladieme vence kvetín k Pamätníku SNR na Námestí slobody.

Tak ako po minulé roky, Čadca privíta na slávnostiach aj predstaviteľov partnerských miest a ich umelcov. Spoločne s predstaviteľmi nášho mesta a ďalšími hosťami sa zúčastnia aj uvedenej pietnej spomienky pri Pamätníku SNR a slávnostného sprievodu mestom (26. 8. od 9.30 hod.).

Už po dvanásty raz  udelí Kysucká kultúrna nadácia Poctu Karola Guleju, ktorá sa udeľuje od roku 2007 osobnostiam, ktoré sa významnou mierou pričinili o šírenie dobrého mena drotárstva (2007 – Vladimír Ferko a Andrej Ferko, 2008 – Miroslav Cipár, 2009 – Ladislav Jurovatý st. a Ladislav Jurovatý ml., 2010  Juraj Šerík, 2011 Štefan Mlich, 2012 Ján Čomaj, 2013 Jozef a Róbert Hozákovci, 2014 Ing. Ľubomír Bernát, 2015 Peter Kurhajec, 2016 Remigia Biskupská, 2017 Dagmar Křížová). V tomto roku poctu získa Jozef Michtalík zo Žiliny.

Hlavný program zameraný na prezentáciu domácich i zahraničných amatérskych i profesionálnych umeleckých telies sa uskutoční v sobotu v popoludňajších hodinách a počas nedele na pódiu na Matičnom námestí pred Domom kultúry v Čadci.

V sobotu 25. 8. sa v rámci hlavného festivalové programu v úvode Miro Jaroš so svojim hudobno-zábavným programom pre deti. Priaznivci swingu nepochybne ocenia koncert jedinečného umeleckého zoskupenia Fats Jazz Band s Ladislavom Fančovičom. Po nich prevezme taktovku na pódiu vynikajúca mladá rocková kapela Lev Aaronov z Poľska (Toruń). Od 20.00 naplnia atmosféru námestia obľúbené slovenské speváčky Dominika Mirgová a Celeste Buckigham. Sobotné finále bude patriť kapele The Paranoid, ktorá nás bude zabávať do polnoci.

V nedeľu 26. 8.  je o 10.20 hod. na programe tradičná sv. omša na Matičnom námestí. Sv. omšu bude celebrovať vdp. dekan Ladislav Stromček, čadčiansky rodák vdp. Ladislav Herman a ďalší duchovnými čadčianskych farností.

V hlavnom programe hodovej nedele, ktorý začne o 12.00 hod. sa na úvod predstaví pod vedením Pavla Kužmu detský folklórny súbor Kelčovan, ktorý si v tomto roku pripomenul 45 rokov svojho trvania. Skvelý umelecký zážitok a nevyčerpateľnú krásu a bohatstvo našich ľudových tradícií ponúkne folklórny súbor Kysučan. Duši i telu bude nepochybne do skoku aj pri vystúpení členov detského  a mládežníckeho folklórneho súboru Kalužiar z Martina. Krásu folklóru a hudobné skvosty prinesú do Čadce aj naši priatelia spoza hraníc – ľudová hudba J. Nemanického a FS Mezříčan a FS Hajduki z regiónu Žywca.  Podvečerný koncert poprednej slovenskej world music skupiny Banda pod vedením Sama Smetanu (poznáme ho aj z programu Zem spieva) ponúkne kvalitnú hudbu. O dobrú zábavu sa postará aj kapela Lojzo a nitrianska formácia Everlong. Veľkú bodku za dvojdňovým hodovým maratónom dá populárny raper Kali. Minulý rok mal jeho koncert veľký úspech a my veríme, že svojich fanúšikov nesklame ani teraz a priláka najmä mladé publikum.

V nedeľu popoludní vám budú hrať a spievať od 14.00 do 16.00 hod. v areáli pri Palárikovom sólisti – ľudoví  speváci a inštrumentalisti.

Plagát k podujatiu

Cech Terra de Selinan prinesie do Čadce nádych stredoveku, zaujímavý a atraktívny program pre všetky vekové kategórie

Počas oboch víkendových dní sa vedľa Domu kultúry utáboria členovia skupiny historického šermu a remesiel Cech Terra de Selinan zo Žiliny. Návštevníci sa môžu preniesť do obdobia stredoveku a zažiť ako fungovali vtedajšie remeslá, ako chutila vtedajšia kuchyňa, aká bola hygiena v daných časoch, ako sa žilo, bojovalo či tancovalo. Členovia Cechu si pripravili bohatý a pestrý program, v rámci ktorého sa predstavia aj majstri starých remesiel. Nebudú chýbať ani vychýrené šermiarske súboje, lukostreľba a ďalšie zaujímavé aktivity a workshopy.

Deti zabaví Miro Jaroš

Pre malé i väčšie deti sme pripravili hudobno-zábavný program Mira Jaroša. M. Jaroš je u detí mimoriadne obľúbeným interpretom, zložil a spieva skvelé pesničky, ktoré si dnes pospevujú nielen deti ale aj ich rodičia. Jeho prednosťou je, že si vie získať srdcia najmladších divákov  a tiež ich veľmi dobre zabaviť. Program je v sobotu o 15.30 hod.

Revival Night už po 8. raz

Priaznivcov populárnej hudby opätovne poteší aj piatkový večer – 24. augusta. O 18.00 hod. začína 8. ročník festivalu Revival Night, ktorý privíta Janu Bastien a v revival prevedení spevákov a skupiny: Bon Jovi, Kabát a Michal David. Festival si už získal veľa priaznivcov a aj v tomto roku sľubuje dobrú zábavu.

Majstri remesiel na Matičnom námestí

Už tradične zaplavia Matičné námestie počas soboty aj nedele majstri ľudových a umeleckých remesiel. Najväčší dôraz sa kladie na drotárov, no svoje miesto budú mať aj košikári, kováči, medovnikári, keramikári, tkáči, rezbári, šperkári, čipkárky, výrobcovia ľudových nástrojov či drobných hračiek pre deti a ďalší remeselníci, ktorí nás potešia svojim fortieľom a krásou svojich výrobkov.

SPRIEVODNÝ PROGRAM

KONTRASTY - Mirosłav, Agnieszka a Filip Ciślak

Výstava malieb, kresieb a grafiky z tvorby poprednej poľskej umeleckej rodiny Ciślakovcov. Galéria Čadca – Mestský dom, vernisáž výstavy sa uskutoční 17. augusta o 10.30 hod. Výstava, ktorá sa koná pri príležitosti 20. výročia partnerstva medzi mestami Čadca a Žywiec, potrvá do 28. septembra 2018. Galéria je otvorená v PO – PIA od 8.00 do 16.00 hod. a v SO od 8.00 do 12.00 hod. (august). Počas hodovej nedele 26. 8. bude galéria verejnosti prístupná od 13.00 do 15.30 hod. Vstup je voľný.

Naše dedičstvo – naša budúcnosť

Výstava fotografií poľských a slovenských fotografov, ktoré vznikli v rámci spoločného medzinárodného projektu. Garantmi výstavy sú Mesto Čadca, Okres Osvienčim a Dom kultúry v Čadci. Projekt bol realizovaný s podporou Európskeho fondu regionálne ho rozvoja Interreg Poľsko – Slovensko. Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 24. 8. o 15.00 hod. v Dome kultúry v Čadci za prítomnosti poľských hostí.

4. stretnutie čadčianskych rodákov a členov Spolku priateľov Čadce

Tradičné stretnutie rodákov žijúcich na Slovensku i vo svete pod garanciou Spolku priateľov Čadce, 24. august, areál pri chate na Žarci vedľa tenisových kurtov.

Drotárskymi chodníkmi

14. ročník rodinného turistického pochodu, organizovaného v spolupráci s TO Svrčinovec. Koná sa v sobotu 26. augusta, odchod autobusom od Domu kultúry v Čadci o 8.00 h. Trasa: Vojty - Vojtovské pramene - Vojtov vrch - Kaplnka u Vojtov - Blašková - Zákopčie u Holých - Grečovci - Husárik – Čadca, 11 km, 605 m prevýšenie. Každý účastník obdrží pamätný list a občerstvenie.

Hokejbalový turnaj O POHÁR PRIMÁTORA ČADCE

19. ročník obľúbeného podujatia organizuje Kysucká hokejbalová únia, 25. a 26. august, hokejbalové ihrisko v Čadci.

Nenechajte si ujsť tohtoročný festivalový a hodový program. Veríme, že srdce Čadce bude opätovne po celý hodový víkend biť vo veselom a sviežom rytme a spoločne vytvoríme v našom meste krásnu a pohostinnú atmosféru pre všetkých domácich i zahraničných návštevníkov a hostí.

Bližšie informácie: MsÚ Čadca, OŠKMaŠ, 041/430 22 44, kultura@mestocadca.sk, Dom kultúry v Čadci, 041/432 21 21, dk@mestocadca.sk

SRDEČNE VÁS POZÝVAME!