Presunúť na hlavný obsah

Cyklus Kysucké Vianoce v Čadci ponúka bohatý program

Kultúra

S Vianocami sa každoročne spájajú tie najkrajšie momenty, ktoré prežívame so svojimi najbližšími a priateľmi, otvárame sa kráse všedných i sviatočných dní i novým zážitkom. A práve v tomto duchu pripravilo Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci (DK) v spolupráci so svojimi partnermi už 28. ročník cyklu Kysucké Vianoce v Čadci, v rámci ktorého vám ponúkame rôzne tematické kultúrne, umelecké, spoločenské i športové podujatia, koncerty, filmové predstavenia, folklórne vystúpenia, výstavy a ďalšie zaujímavé aktivity. Veríme, že vás zaujmú, potešia a spríjemnia vám predvianočný i vianočný čas.

Programový cyklus začína chrámovým Adventným koncertom pedagógov, ktorí pôsobia na ZUŠ na ul. M. R. Štefánika v Čadci (1. 12.). Vo štvrtok 6. decembra popoludní zavíta medzi deti Mikuláš so svojim sprievodom a plnou nošou sladkostí. V tento deň sa v meste rozsvieti aj vianočná výzdoba a živým ruchom ožije aj areál pri Palárikovom dome, kde opätovne zažiari vianočný strom a beťársky snehuliak. Nájdete tu aj vyrezávaný drevený betlehem. V ponuke budú tiež chutné jedlá a nápoje. Služby v areáli budú návštevníkom k dispozícii od 6. 12. do 5. 1. s výnimkou 24., 25. a 31. 12. a 1. 1. 2019. V tomto areáli si môžeme pri poháriku horúceho vianočného punču spoločne zaspievať tri známe koledy v rámci podujatia Slovensko spieva koledy (12. 12.).

Tradičný Vianočný benefičný koncert, počas ktorého sa predstavia členovia Kysuckého komorného orchestra, Miešaný spevácky zbor Kysuca a ich partnerský zbor Coro Laudamus z Piešťan je na programe v nedeľu 16. decembra o 16.30 hod. v kostole sv. Bartolomeja. Pod taktovkou dirigenta Jána Procházku zaznie Pastorále od Pavla Procházku, vianočné koledy a ďalšie duchovné skladby. Vstup na koncert je voľný. Návštevníci koncertu môžu podľa svojej vôle prispieť do zbierky, ktorá bude venovaná na charitatívne účely a spríjemní vianočné sviatky deťom zo sociálne slabších rodín. Zbierka sa koná pod záštitou p. Evy Gurovej, manželky primátora. Ak sa rozhodnete prispieť, vopred vám ďakujeme.

Sviatočné koncerty si pre vás aj v tomto roku pripravili žiaci a pedagógovia našich základných umeleckých škôl. (ZUŠ na ul. M. R. Štefánika 1. 12. v kostole sv. Bartolomeja a ZUŠ J. Potočára, 10. 12. v DK). Koncerty našich ZUŠ sa vždy tešia veľkému záujmu, radi ich navštevujú nielen rodičia a príbuzní detí, ktoré sa v nich prezentujú, ale aj my všetci, ktorí máme radi neopakovateľnosť a spontánnosť detského prejavu a fandíme mladým talentom a ich pedagógom. A máme byť skutočne na čo hrdí.

DaMFS Kelčovan poteší svojim programom milovníkov tradičného zvykoslovia a ľudovej hudby 14. decembra v dopoludňajších hodinách (školskú mládež) a o 16.30 hod. širokú verejnosť. Veríme, že chutiť Vám bude aj kapustnica, na ktorú vás opätovne pozýva primátor Milan Gura (18. 12.) i tradičné zabíjačkové dobroty, ktoré obohatia gastronomickú ponuku v rámci Vianočných remeselných trhov na Matičnom námestí (13. – 14. 12.).

14. december prinesie popoludní na Matičné námestie aj ďalšie atraktívne podujatie. Po štyroch rokoch k nám opätovne zavíta Vianočný kamión COCA-COLA a bude nás zabávať až do večerných hodín.

Nebudú chýbať ani tradičné výstavy. V dome kultúry môžete v rámci výstavy Deti a Vianoce obdivovať práce našich detí. Galéria Čadca ponúkne jedinečnú symbiózu diel popredných slovenských umelcov – sochárov Juraja Hovorku a Jozefa Hobora s obrazmi maliarov – Kysučanov (zo súkromnej zbierky). Vernisáž výstavy sa koná 7. decembra o 17.00 h. Kysucké múzeum pozýva na výstavu netradičných betlehemov a výtvarné workshopy, Kysucká knižnica pripravila pre svojich čitateľov komorné adventné čítania a mládežníci a dobrovoľníci z Kericu zaujímavé zážitkové stretnutia a rozprávanie o Vianociach za hranicami Slovenska (19. a 20. 12.). Atmosféru Vianoc môžete zažiť aj v našom kine s filmovými príbehmi a rozprávkami (15. – 22.12.).

Na svoje si prídu aj športovci a priaznivci pohybu. 15. decembra ste pozvaní na plaváreň, kde najmä na deti čaká množstvo zábavných hier a aktivít a 28. 12. sa v športovej hale Pratex uskutoční atraktívny Štefanský pohár a Memoriál M. Piteľa, na ktorý opäť zavítajú mnohí zaujímaví hostia. 29. 12. sa na tradičnom Vianočnom turnaji stretnú aj šachisti.

V pondelok 31. decembra sa na Matičnom námestí spoločne rozlúčime so starým rokom a v dobrej nálade – ohňostrojom – privítame rok 2019.

Vianočný cyklus slávnostne uzavrie Novoročný trojkráľový koncert (13. 1. 2019), v rámci ktorého sa pod dirigentskom taktovkou Karola Kevického predstaví Kysucký komorný orchester a jeho hostia. Na podujatí budú predstaviteľmi Kysuckej kultúrnej nadácie a kysuckých miest a obcí odovzdané aj ocenenia Osobnosť Kysúc za rok 2018.

Veríme, že vás poteší aj nová svetelná vianočná výzdoba – veľká svetelná brána (na Námestí slobody), snehové gule rôznych veľkostí (pred Mestským domom) a pôsobivé snehové vločky, ktoré rozžiaria Palárikovu ulici a Ulicu slobody. Pred Domom kultúry sa rozsvieti veľký vianočný strom a ďalšie svetelné prvky a vianočný strom poteší aj obyvateľov sídliska na Kýčerke. Na priečelí budovy Mestského úradu v Čadci zasvietia svetelné závesy a prianie „Veselé Vianoce“.

Srdečne vás pozývame na uvedené podujatia a veríme, že s nami strávite krásne sviatočné chvíle plné radosti, nezabudnuteľných zážitkov a príjemnej rodinnej pohody.

PRAJEME VÁM RADOSTNÉ PREŽITIE VIANOČNÝCH SVIATKOV A ÚSPEŠNÝ ROK 2019!

Plagát k podujatiu