Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka na potulky KRAJINOU KOMIKSU alebo Plavčík a Vratko – veselý horor pre deti

Kultúra

Galéria Čadca pozýva širokú verejnosť na jedinečnú interaktívnu výstavu Krajina komiksu. Výstava, ktorá je už 23. v poradí od otvorenia galérie (10. 5. 2013), priblíži deťom i dospelým návštevníkom komiks ako druh grafického prejavu na podklade všeobecne známej slovenskej ľudovej rozprávky.

Je koncipovaná ako cesta s humorno-hororovými prvkami, počas ktorej deti prekonávajú jednotlivé protivenstvá. Interaktívne prvky vychádzajú z deja, postáv a predmetov rozprávky Plavčík a Vratko, pričom výstava je rozdelená na dve časti, ktoré rešpektujú prirodzené členenie výstavného priestoru.

Panely s kresbami rozprávky uvádzajú návštevníkov do sveta komiksu, oboznamujú ho s príbehom, kde sprievodcami sú bytosti z rozprávky. Forma panelov je podobná veľkorozmerným nástenným maľbám, ale s hravými prvkami - otváracími okienkami, prievlakmi a otočnými prvkami. Celá výstava sa nesie v čierno - bielej farebnosti, pričom jednotlivé farebné akcenty, v základných farbách – červenej, modrej, zelenej, žltej a oranžovej, tvoria upozornenie na zlomy v deji, objavenie sa novej postavy alebo činnosti.

Počas návštevy výstavy si vo vyhradenom  priestore deti (i dospelí) môžu vytvoriť svoj vlastný komiks, ktorý sa stane organickou súčasťou výstavy a taktiež riešiť rôzne zábavné úlohy.

Zámerom výstavy je oboznámiť deti s osobitým druhom knižnej literatúry a grafiky, komiksovou formou znovu objavovať klasický dej a vytvoriť atmosféru herne vo fantazijnom svete komiksu, kde všetko, čo sa nakreslí, je možné.

Výstava bude sprístupnená 13. februára a potrvá do 27. apríla 2018.

Autori výstavy

  • Námet, scenár a dramaturgia – Ingrid Abrahamfyová
  • Výtvarno-technické riešenie – Marek Dobeš
  • Grafické stvárnenie – Matúš Maťátko
  • Garanti výstavy: Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci, BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti Bratislava.

Srdečne vás pozývame. Galéria je situovaná v Mestskom dome v Čadci, je otvorená v PO – PIA od 8.00 do 16.00 hod., v prípade záujmu a pre skupiny aj mimo tohto času. Vstup je voľný.

Plagát k podujatiu