Presunúť na hlavný obsah

Čadčianske kultúrne leto je v plnom prúde

Kultúra

Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci a ich partneri pripravili aj počas tohto leta cyklus kultúrnych, športových a spoločenských podujatí pod názvom Čadčianske kultúrne leto (ČKL).

Tohtoročné začalo jedinečným koncertom 16. júna v kostole sv. Bartolomeja. Koncert sa konal v rámci 2. ročníka hudobného festivalu klasickej hudby PRO MUSICA NOSTRA. Festival je výnimočný nielen tým, že do regiónov Žilinského kraja prináša interpretačné umenie na špičkovej úrovni ale aj tým, že je realizovaný v priestoroch významných historických pamiatok regiónu. V Čadci vystúpilo popredné brnenské teleso Ensemble Opera Diversa pod vedením dirigentky Gabriely Tardonovej.

Na Matičnom námestí sme privítali 24. júna účastníkov 45. ročníka Kysuckého maratónu. V tento deň bola na programe aj obľúbená súťaž vo varení gulášu – Čadčiansky kotlík a pálenie Jánskej vatry.

Dobrú pohodu, bohatý hlavný i sprievodný program už tradične ponúkne obyvateľom i návštevníkom mesta Bartolomejský hodový jarmok a festival Drôtománia, ktoré sú na programe 24. – 25. augusta a budú vyvrcholením kultúrneho leta v našom meste. Popri domácich obľúbených umeleckých sólistoch a kolektívoch ako sú DFS Kelčovan, DFS Kysučan či Helena Zahradníková, sa predstavia aj poprední slovenskí interpreti Janko Lehotský, Andrea Zimányiová, kapely InéKafe, Helenine oči, Smola a hrušky, Cimbal Bothers a ďalšie, ako aj umelci z našich partnerských miest Žywiec, Toruń a Valašské Meziříčíí. Lahôdkou pre milovníkov folklóru bude nepochybne vystúpenie jedného z najlepších slovenských súborov – FS Železiar z Košíc. Pre deti je pripravený zábavný program Elá Hop v podaní Divadla PIKI. Nebudú chýbať ani zaujímavé vystúpenia členov Cechu Terra de Selinan, ktorí predvedú rôzne aktivity tematicky viazané na dávnu históriu (šerm, lukostreľba, stredoveká kuchyňa a ďalšie).

Tešiť sa môžete aj na festival Revival night (23. august), na obľúbené Kino pod hviezdami (29. júl – 4. august) i na atraktívnu  Expres Street Party (10. august).

Galéria Čadca pozýva na výstavy Má to zmysel aj bez zmyslov (do 3. augusta) a Maľované pod Grapou (od 9. augusta). Malí i veľkí milovníci vody si nepochybne užijú už 3. sezónu pekného areálu nového letného kúpaliska (v prevádzke od 15. júna) a taktiež obľúbenú Letnú školu plávania. Ďalšie podujatia ČKL nájdete na programových plagátoch a letákoch.

Srdečne vás pozývame a prajeme vám krásne leto a príjemné zážitky.

Plagát k podujatiu. Program v prílohe vo formáte pdf.